Rekonstrukcija dojke – kako izgleda, koje tehnike postoje i koje su cene?

01.05.2020.

Rekonstrukcija dojke daje mogućnost svim ženama kod kojih je urađena masektomija da povrate kako svoju ženstvenost, tako i samopouzdanje.

Ženske grudi su simbol materinstva, ženstvenosti i seksualnosti i zbog toga odstranjivanje tkiva dojke ženama može predstavljati veliko opterećenje. Upravo rekonstrukcija dojke ima za cilj da ponovo izgradi novu dojku, kako bi odgovarala normalnim grudima u obliku i veličini.

rekonstrukcija dojke

Osim toga, ovaj zahvat ima za cilj da poboljša imidž tvog tela i samopouzdanje, pomažući proces oporavka na fizičkom, emocionalnom i psihološkom planu. Ako te brine da li je rekonstrukcija dojke bezbedna, reći ćemo ti da prema postojećim dokazima, ovaj zahvat ni na koji način ne povećava šanse za ponavljanje raka.

Postoji nekoliko načina rekonstrukcije dojke, neki su relativno jednostavni, dok su drugi prilično komplikovani. Plastični hirurg za kog se odlučiš će proceniti i predložiti tehniku koja bi za tebe bila najbolja. Ali, pre nego što zakoračiš u ordinaciju, mi smo spremili odgovore na sva tvoja pitanja koji će ti, nadamo se, biti od velike pomoći. 🙂

Sad znamo šta je rekonstrukcija dojke. A masektomija?

Masektomija je hirurško uklanjanje celokupne dojke. Oko 40% žena kojima je dijagnostifikovan rak dojke se odlučuju na ovaj nimalo lak korak.

Da se vratimo malo na čas biologije:

  • dojke se nalaze između kože grudnog koša i mišića grudnog koša
  • sastoje se od mlečnog kanala, žlezda, masti i mekog vezivnog tkiva koje drži ove komponente zajedno
  • žlezde proizvode mleko koje prolazi kroz kanale do bradavice.

masektomija slike

E sada, kako je bradavica povezana sa celom dojkom, a rak može zahvatiti kanale, tako se i bradavica obično mora ukloniti kao deo operacije masektomije. Ta intervencija je još uvek najbolji tretman za žene sa određenim vrstama kancera dojke. O tome ćeš svakako razgovarati sa svojim hirurgom onkologom, uglavnom masektomija se preporučuje ako je:

➡️ Rak prisutan u 2 ili više područja dojke

➡️ Dojke su tretirane u prošlosti radioterapijom

➡️ Veliki tumor se nalazi u maloj dojci

➡️ Tumor se verovatno ponavlja.

Kada otkriju rak unutar jedne dojke, mnoge žene odlučuju da otklone celu dojku ili čak obe, kako bi se smanjio rizik od dobijanja drugog raka dojke u budućnosti. Poznata holivudska lepotica, Anđelina Džoli, jedna je od žena koja je u cilju prevencije pojave raka odstranila obe dojke, a zatim uradila rekonstrukciju.

rekonstrukcija grudi slike

Sledaći korak → rekonstrukcija dojke

Koji je moj sledeći korak? Ponekad postoji samo jedna vrsta procedure koja se može preporučiti, ali obično imaš više izbora. Ovo zavisi od toga koliko kože i volumena dojke treba zameniti nakon što se karcinom ukloni i koliko slobodnog tkiva je dostupno u različitim delovima tela koje se mogu uzeti. Ostali faktori se takođe uzimaju u obzir, kao što su:

  • tvoja fizionomija tela
  • preferencije u smislu rizika, ishoda i ožiljaka
  • svaki mogući uticaj na druge tretmane koji ti mogu zatrebati

Sledeće važno pitanje je da li se tvoja druga dojka može uskladiti kao što je ona ili da li bi bilo bolje da je prilagodite, možda tako što ćeš je podići ili smanjiti. Ova i sve druge stvari će tvoj plastični hirurg uzeti u obzir  pre nego što se donese odluka o tome koje su opcije dostupne za tebe.

Koje su tehnike za rekonstrukciju dojke i kako se izvode?

rekonstrukcija grudi silikonima

Rekonstrukcija dojke silikonskim implantima

Operacija rekonstrukcije dojke radi se pod opštom anestezijom, a njeno trajanje zavisi od operativne metode i može trajati od 1 pa do 6 sati.

Rekonstrukcija dojke silikonskim implantima je prilično jednostavna operacija koja ne uključuje ožiljke na tvom telu. Prilikom zahvata implantat se ugrađuje ispod mišića na grudnom zidu. Da bi se to postiglo, potrebno je da se prethodno ekspandira koža na prsima, kako bi se dobio zadovoljavajući volumen i prostor u koji se implantat ugrađuje.

Ekspanzija se postiže ugradnjom specijalnog ekspandera u koji se nedeljama ili mesecima ubrizgava fiziološki rastvor kojim se ekspander postepeno puni i širi. Nakon što se dovoljno proširi hirurški se odstranjuje i zamenjuje trajnom protezom, odnosno implantatom.

Rekonstrukcija dojke tkivom sa leđa ili metoda Latissimus-dorsi

Ova metoda predstavlja rekonstrukciju dojke uz pomoć najšireg leđnog mišića (latissimus dorsi). Ovaj mišić ima dobar dotok krvi iz krvnih sudova koji izlaze iz pazuha, što ga čini izuzetno korisnim za rekonstrukciju dojki.

Tokom ove operacije veći deo pomenutog mišića se presađuje kroz pazušnu šupljinu. Pokazao se veoma pogodnim za primenu kako posle amputacije kod raka dojke, tako i posle oštećenja zida dojke koja su nastala kao posledica zračenja. ☄️

operacija grudi rekonstrukcija

Mnogim ženama će takođe biti potreban implantat kako bi dodatno dopunio volumen dojke. Međutim, ponekad je moguće uključiti dovoljno masnog tkiva sa leđa zajedno sa okolnom kožom i tako nadoknaditi volumen bez potebe za implantatom. To se naziva autologna rekonstrukcija latissimus dorsi. Ova procedura je obimnija operacija u odnosu na samo postavljanje implantata, ali će dati prirodniji rezultat, posebno ako implantat nije potreba.

Rekonstrukcija dojke tkivom koje se uzima sa stomaka

Koža i masno tkivo sa donjeg dela stomaka su često idealno tkivo za rekonstrukciju dojke, jer se velika količina kože i volumena može zameniti kako bi se postigao prirodan izgled i osećaj.

Uklanjanje viška kože i masti često može biti korisno za zatezanje donjeg dela stomaka. Dakle, ne samo što ćeš ponovo imati lepe i prirodne grudi, već ćeš i poboljšati izgled svog stomaka. Dve muve jednim udrarcem! 😁

Danas se koriste i slobodni režnjevi, tj. rekonstrukcija dojki slobodnim režnjevima gde se koža sa okolnim masnim tkivom i ponekad mišićem sa jednog dela tela prenosi  da bi se napravila nova dojka. Postoji nekoliko vrsta slobodnog režnja abdomena u zavisnosti od toga koji se krvni sudovi koriste i vrste tkiva.

operacija grudi

Rekonstrukcija dojke i dodatne procedure koje će ti možda biti potrebne

Odlučila si da želiš rekonstrukciju dojke, ali znaj da je potpuno normalno da su često potrebne i dodatne korekcije. Cilj tih procedura je da se još više poboljša veličina i oblik dojke.

To su obično manje operacije u odnosu na glavnu i uključuju:

  • Ubacivanje ili zamenu implantata dojke da bi se poboljšao oblik ili veličina
  • Smanjenje ili preoblikovanje tvoje suprotne dojke kako bi odgovarala rekonstruisanoj dojci
  • Smanjenje veličine iili preoblikovanje rekonstrukcije režnja
  • Dodavanje masti rekonstruisane dojke putem lipomodeliranja

Lipomodeliranje i lipofiling

Pretpostavljamo da si čula za lipofiling grudi koji važi za jednu od najtraženijih neinvanzivnih procedura povećanja grudi i daje prirodne rezultate. Lipomodeliranje je relativno nova tehnika u kojoj se masnoća uklanja liposukcijom, prečišćava, a zatim prenosi na drugo područje specijalnim kanilama. Dojka je nakon ovog zahvata povećana, a njen oblik i profil znatno poboljšani.

Pokazalo se da je ova metoda posebno korisna kao dopuna rekonstrukciji dojki:

✅ Masnoća se uzima iz područja gde je ima mnogo, kao što su bokovi ili stomak

✅ Može se koristiti ili za povećanje veličine prethodne rekonstrukcije ili za modeliranje i oblikovanje konture

✅ Relativno je neinvazivna procedura i može se obaviti samostalno ili istovremeno sa drugim procedurama

✅ Može se koristiti lokalna ili opšta anestezija – sve zavisi od veličine površine koja se tretira

✅ Lipomodeliranje se može ponoviti ukoliko prvi tretman ne ispravi problem

Ponekad se ove operacije kombinuju sa rekonstrukcijom bradavica.

rekonstrukcija bradavica

Ne treba zaboraviti ni bradavice, i njima je potrebna rekonstrukcija

Rekonstrukcija dojke nezamisliva je bez rekonstrukcije bradavice. Ona se obično obavlja u kasnijoj fazi nakon rekonstrukcije dojke, a razlog za čekanje je da bi rekonstruisana dojka dobila konačnu formu. To omogućava preciznije postavljanje bradavice u odnosu na suprotnu prirodnu dojku.

Ukoliko imaš bilo kakvu radioterapiju ili hemoterapiju, tada će plastični hirurg obično da sačeka najmanje 3 meseca od trenutka završetka terapije da bi započeo rekonstrukciju bradavice.

Ako se odlučiš za rekonstrukciju bradavica važno je da budeš realna o tome šta možeš očekivati posle operacije. To će vratiti izgled, ali ne i osećaj bradavice. Rekostruisana bradavica se takođe može malo poravnati u određenom vremenskom periodu.

Kako izgleda oporavak nakon rekonstrukcije dojke?

Par nedelja nakon zahvata osećaćeš bol u dojkama i u delu tela sa kog se uzima režanj. Uglavnom, vreme oporavka nakon rekonstrukcije dojke režnjem je duže nego nakon rekonstrukcije ubacivanjem implantata. Bolovi ne treba da te plaše, to je sve uobičajeno i uspešno se kontroliše upotrebom propisanih lekova.

Nakon operacije lekari preporučuju ostanak na klinici 1-7 dana. Svakodnevnim aktivnostima moći ćeš da se vratiš nakon 4 do 6 nedelja, a sportske i druge fizičke aktivnosti potrebno je izbegavati narednih 8 do 10 nedelja. Pored toga, važno je da izbegavaš u ovom periodu alkohol i cigarete.

rekonstrukcija dojke oporavak

Ono što je takođe bitno da znaš je to da rekonstrukcija dojke neće povećati rizik od ponovne pojave bolesti niti uticati na terapiju. Ukoliko je rađena metoda ugradnje implantata, neophodno je da o tome prilikom naredne kontrolne mamografije obavestiš inženjera medicinske radiologije.

Rekonstrukcijom se ne može postići apsolutna simetrija dojki, a u cilju postizanja što boljeg rezultata ponekad je potreban hirurški zahvat i na drugoj dojci (smanjenje, podizanje, silikoni u grudima ili pak ujedno podizanje i povećanje grudi).

Najčešća pitanja koje žene postavljaju 🙋

 

Šta je uključeno u rekonstrukciju dojke?

To zavisi od vrste rekonstrukcije koju odabereš i od toga da li se ona sprovodi u isto vreme kada i operacija raka. Većina žena će imati jednu veliku operaciju, ali će onda moći da odluče da imaju rekonstrukciju bradavica kasnije i sasvim je uobičajeno da je potrebno manje prilagođavanje novim dojkama kada se sve smiri.

Da li ja odlučujem koji tip rekonstrukcije dojke ću imati ili je to ipak radi hirurg?

Podrazumeva se da nisu svi tipovi rekonstrukcije pogodni za svaku ženu, i za svaki od tih tipova postoje kako prednosti, tako i mane. Odluka koja metoda je najbolja za tebe bi trebalo da bude zajednička. Dakle, ti i tvog plastični hirurg bi trebalo da odlučite šta bi bilo najbolje za tebe i koja tehnika je moguća u tvom slučaju.

Ako imam implantat kao deo svoje rekonstrukcije da li ću morati da ga zamenim?

Uobičajeni savet je da će se implantat verovatno morati zameniti u nekom trenutku, ali kada će to biti teško je predvideti. Neki proizvođači tvrde da bi sam implantat trebalo da traje tokom celog života, ali postoje i drugi razlozi zbog kojih bi se implantat mogao promeniti. Detaljnije o ovom pitanju ćeš razgovarati sa svojim doktorom.

rekonstrukcija dojke cena

Rekonstrukcija dojke – cena

Stigosmo i do možda najčešće postavljanog pitanja – Koliko košta rekonstrukcija dojke? Preciznu cenu ti može reći samo plastični hirurg, jer će cena zavisiti od vrste tehnike, ali i od klinike koju odabereš.

Kod nas se cene ovog zahvata kreću od 3.500 € pa čak do 6.000 €.

Finansijski momenat jeste bitan, ali ne treba da bude presudan, jer ti rekonstrukcija dojke može vratiti izgubljeno ne samo samopouzdanje, već veru u novi i bolji život. 🙂