Šta treba da znaš o botoksu?

02.01.2023.

Botox ® je jedna od najpopularnijih i dobro poznatih supstanci za injektiranje koja se koristi za uspešno smanjenje bora. Ukoliko razmišljaš da se podvrgneš ovoj proceduri po prvi put, obavezno prvo pročitaj ovaj korisni vodič!

Šta je Botox®?

Pre svega, Botox ® je samo brend neuromodulatora botulinum toksin tipa A. Kad kažemo botoks, mislimo na kozmetički tretman koji se primenjuje putem injekcijaza efikasno smanjenje finih linija i bora na licu. Nema razloga da te reč „toksin” uplaši, budući da je botoks potpuno bezbedan za upotrebu i odobren od strane eminentnih ustanova.

Koje bore na licu mogu da tretiram botoksom?

Botox ® je odobren za upotrebu kod sledećih vrsta bora:

  • vranine noge oko očiju
  • horizontalne linije na čelu
  • bore između obrva
  • pušačke linije oko usana
  • linije na gornjim spoljnim ivicama mosta nosa

Da li botoks može da se primenjuje i u neke druge svrhe?

Injekcije botoksa prvenstveno se koriste za smanjenje pojave bora na licu. Takođe se mogu preporučiti za lečenje nekozmetičkih stanja, uključujući grčeve u vratu, prekomerno znojenje, lenje oko i preaktivnu bešiku.

Da li je procedura bolna?

Kao što pretpostavljaš, svaka injekcija može da boli, ali igle koje se koriste za injekcije botoksa su veoma male, pa je bol kod ove procedure najčešće minimalan. Mnogi estetičari koriste i lokale anestetike kod ove intervencije, tako da možeš potpuno da odahneš što se tiče bola i neprijatnosti.

Kako botoks deluje na sprečavanju bora?

Jednostavno rečeno, kada se ubrizga direktno u mišić, Botox® blokira nervne signale mišića i privremeno ih opušta. Kada je mišić opušten, dinamičke bore uzrokovane pokretom mišića se smanjuju ili potpuno nestaju.

Šta očekivati pre procedure botoksa?

Potrebna je vrlo mala priprema pre rpocedure botoksa. Većina lekara preporučuje izbegavanje alkohola najmanje nedelju dana pre procedure i takođe je preporučljivo da prestaneš da uzimaš antiinflamatorne lekove (poput Brufena) i Aspirin dve nedelje pre – ovo pomaže u sprečavanju nastanka modrica.

Da li će moje lice izgledati neprirodno?

Primena previše botoksa na pogrešnim mestima može učiniti da tvoje lice izgleda „zamrznuto“ ili bezizražajno, što si neretko mogla da vidiš kod nekih dama, sigurno. Međutim, kada botoks aplikuje stručni i iskusni estetičar, rezultati su krajnje prirodni – izgledaćeš samo primetno mlađe i osveženo!

Koja je razlika između botoksa i filera?

Ljudi lako pomešaju ove dve vrste injekcija, ali evo jednostavnog načina kako da razlikuješ svaku od njih: Botox® je za ograničavanje pokreta mišića, a fileri služe za povećanje volumena.

Botox® smanjuje aktivnost mišića lica koji izazivaju bore, dok fileri za lice popunjavaju problematična područja gelom koji je najčešće na bazi hijaluronske kiseline i tako pomaže da se koža zategne i podigne kako bi se nadoknadio gubitak volumena.

Šta nakon procedure?

Nakon procedure botoksa, možeš se odmah vratiti svojim normalnim aktivnostima. Lekar će vte sigurno posavetovati o bilo kakvoj posebnoj nezi, koja često uključuje ostanak u uspravnom položaju četiri sata i 24 sata pauze od vežbanja.

Takođe bi trebalo da izbegavaš trljanje mesta ubrizgavanja jedan ceo dan, jer to može da proširi botoks na drugi deo lica i sabotira tvoje rezultate.

Ima li neželjenih efekata?

Uobičajeni neželjeni efekti bilo koje injekcije uključuju:

  • slabost mišića u blizini mesta injekcije
  • blage modrice
  • krvarenje
  • crvenilo
  • otok

Koliko dugo traju efekti?

Generalno, injekcije botoksa treba da traju 3-4 meseca. Da bi zadržala rezultate, možda će ti biti potreban naknadni tretman. Nakon toga, trebalo bi da očekuješ da će postignuti efekti trajati duže.

Ako želiš da ublažiš napredovanje starenja, možeš kombinovati botoks sa drugim tretmanima protiv starenja.

Pre nego što uopšte budeš bila spremna da se suočiš sa injekcijom, uvek treba da zatražiš konsultacije sa stručnim i iskusnim profesionalcima gde možeš slobodno da izraziš sve svoje estetske brige i očekivanja.