Blefaroplastika ili korekcija kapaka: Sve što treba da znate o ovoj proceduri

15.01.2023.

Blefaroplastika je operacija očnih kapaka koja ima za cilj podmlađivanje tvog izgleda i uklanjanje znakova starenja kože. Može se kombinovati sa drugim estetskim intervencijama na licu, uključujući mini-facelifting.

zatezanje čela slike

To je treća najizvođenija estetska operacija u svetu, što govori u prilog tome koliko je popularna i tražena.

Blefaroplastika ima za cilj uklanjanje ili smanjenje nesavršenosti kapaka kao što su: višak kože, masni džepovi, bore na donjim i gornjim kapcima. Ova procedura se obično izvodi pod lokalnom anestezijom.

Konačni rezultat se postiže nakon nekoliko meseci, a ožiljci su minimalni i uglavnom nevidljivi.

Zašto raditi korekciju očnih kapaka?

Kako starimo, očni kapci padaju zbog efekta gravitacije i opuštene kože.

Blefaroplastika se generalno izvodi kod žena i muškaraca starijih od 40 godina ili, u nekim slučajevima, i kod mlađih.

Operacijom očnih kapaka tretiraju se kesice ispod očiju, opušteni kapci i sve neželjene estetske pojave vezane za opuštenost kože oko očiju zbog kojih vaše lice izgleda tužno i umorno.

Kada je ovaj tretman indikovan?

Postupak je indikovan, u velikoj većini slučajeva, iz estetskih razloga. Iako je tačno da neki pacijenti mogu da imaju smetnje vida zbog viška kože na gornjim kapcima, ovakvih slučajeva je zaista malo.

Pre nego što stignu do ove tačke, pacijenti pribegavaju operaciji kako bi izbrisali umorni i ostareli izgled očiju i zato što žele da podmlade svoj izgled.

Kako se sprovodi intervencija?

Blefaroplastika je tehnika estetske hirurgije koja ima za cilj korekciju očnih kapaka, a posebno sa ciljem uklanjanja kesica ispod očiju ili podizanja spuštenih kapaka. Ova intervencija se uglavnom sastoji od uklanjanja viška masti i viška kože, a dobijeni rezultati su konačni.

Operacija traje oko 1 sat i odvija se pod lokalnom ili opštom anestezijom.

Kako bi se podigli opušteni gornji kapci, rez se prikriva na pregibu kapka, duž ruba trepavica, a hirurškim zahvatom se uklanja višak kože. Za lečenje kesica ispod donjih kapaka, rez se pravi unutar kapka i hirurškim zahvatom se uklanja višak masnih džepova.

Blefaroplastika se može kombinovati sa fejsliftingom (tehnika koja ne tretira opuštenu kožu ili višak masnoće na kapcima).

Kako izgleda oporavak nakon blefaroplastike?

Edem, modrice i bol koji se javljaju nakon operacije postepeno nestaju tokom nedelju dana nakon zahvata. Neophodno je da se odmoriš minimum 1 nedelju pre nego što nastaviš sa svakodnevnim aktivnostima i da izbegavaš bilo kakve veće napore u prva 4 dana.

Potrebno je 4 do 6 nedelja da se proceni konačni rezultat.

Ožiljci, skoro nevidljivi, postepeno blede tokom vremena.

korekcija jagodica

Koji su efekti blefaroplastike?

Blefaroplastika je estetska hirurgija sa odličnim rezultatima. Nakon operacije očnih kapaka, tvoj izgled postaje odmoran i podmlađen.

Rezultati blefaroplastike se najčešće odnose na vidljivo podizanje kapaka. Osim što su veoma zadovoljavajući, oni su i izdržljivi tokom vremena, od 7 do više od 10 godina.

Primećeno je da nakon uklanjanja vrećica ispod očiju blefaroplastikom, one se nikada više ne pojavljuju.

Da li postoje rizici?

Najčešći rizik kod blefaroplastike je da rezultat ne ispunjava tvoja očekivanja. To se dešava ako si loše ili nedovoljno informisana. Dobro obavešten pacijent koji zna šta može da očekuje od blefaroplastike gotovo će sigurno biti i zadovoljan pacijent.

Koje su nehirurške alternative blefaroplastici?

Korekcija očnih kapaka hiruškim putem je do skoro bila jedina metoda koja je davala rezultate. Međutim, konstantnim napretkom estetskih tretmana, pojavile su se različite alternativne metode nehoruške blefaroplastike.

Ultherapy

Ultherapy® je mikrofokusirana tehnika zasnovana na ultrazvuku koja daje, u jednoj sesiji, impresivne rezultate koji se mogu uporediti sa mini-liftingom lica bez operacije.

Pulsna radiofrekvencija

Višesmerna pulsna radiofrekvencija je jedinstvena tehnika blefaroplastike bez operacije periorbitalnog regiona, koja dubinski uništava masnoću pomoću igala, a da pritom ne može da opeče kožu. Poboljšava kvalitet i elastičnost kože oko očiju u samo jednom tretmanu.

Plazma tehnologija – PlexR

PLEXR PLUS® je revolucionarna nova neinvazivna tehnika za lečenje spuštenih gornjih kapaka.

Kako starimo, vlakna kolagena i elastina kože se opuštaju, koža je manje zategnuta, a kapci postaju teški. Plexr Plus se efikasno bori protiv ovoga korišćenjem energije plazme za neinvazivno i bezbolno podmlađivanje tvoje kože. Toplota cilja samo na površinske ćelije kože, plazma se stvara samo kada su vrh nastavka uređaja i koža na tačnoj udaljenosti, tačnije nešto ispod milimetra. Sledi trenutna retrakcija opuštene kože bez krvarenja i formira se mala krasta.

Dakle, najveća prednost ove intervencije je što ovde nema rezova ili krvarenja, nema povrede okolnog tkiva i nema rizika od deformacije oka. Plexr Plus® je uređaj koji isporučuje svoju energiju samo na površini kože i stoga ne utiče na dublja tkiva.

Tretman traje svega 20-ak minuta tokom kojih možeš da osećaš blagu toplotu, a broj sesija zavisi od količine viška kože. Potrebno je sačekati mesec dana između svake sesije.

Trebalo bi da izbegavaš izlaganje suncu mesec dana pre i mesec dana posle tretmana, baš kao i laserske tretmane. Zato su preplanula i tamna koža glavna prepreka ovom tretmanu.

Rezultati su spektakularni, prirodni i očigledni su u roku od nedelju dana.