Šta je blefaroplastika i koje su idealne godine za ovu intervenciju?

05.01.2023.

Imaš spuštene kapke i želiš jednom za sva vremena da se rešiš ovog estetskog problema?

korekcija jagodica

Da li si čula za blefaroplastiku?

Blefaroplastika ili operacija očnih kapaka je procedura koja pomaže u popravljanju opuštenih kapaka. Postupak može uključivati uklanjanje viška masti, kože i mišića. Kao što verovatno već znaš, spuštanje kapaka je prirodan proces koji se javlja sa starenjem i nastaje pre svega kao rezultat slabljenja mišića koji podržavaju očne kapke, što dovodi do njihovog istezanja. Ovo uzrokuje da se višak masti skuplja iznad i ispod očnih kapaka. Čini se da osoba ima kesice ispod očiju i takođe uzrokuje da se obrve spuštaju.

Dakle, spušteni kapci definitivno mogu da se svrstaju u najnepoželjnije estetske pojave na tvom licu.

Kao što postoji klasična hiruška blefaroplastika, tako treba da znaš da postoji i opcija nehirurške blefaroplastike. Ovo je neinvazivna procedura koja može da se zasniva na upotrebi injekcionih filera za podizanje kapaka. Injekcioni fileri pomažu u podmlađivanju i osvežavanju područja oko očiju.

Zašto treba da se podvrgneš proceduri podizanja kapaka?

Ovo je kozmetička procedura. Može pomoći starijim osobama čiji opušteni gornji kapci utiču na njihov vid. Međutim, procedura neće ukloniti tamne krugove ispod očiju ili bilo koje druge bore na licu. Možeš imati ovu intervenciju zajedno sa procedurama kao što su zatezanje čela, lasersko obnavljanje kože ili injekcije filera.

Iza tvojih očiju nalazi se sloj masti koji štiti tvoje očne jabučice od lobanje. Ovaj deo može da se “izboči“ u gornjim i donjim kapcima kako osoba stari, pa masnoća može da se izlije u kapke zbog slabljenja membrane koja je drži na mestu. Ovo je definitivno indikacija za blefaroplastiku.

Kako se izvodi blefaroplastika?

Postupak za operaciju gornjih kapaka se razlikuje od procedure za donje kapke. Zavisi od toga koji od njih zahteva operaciju. Za donji kapak, hirurg će povući tvoju kožu nagore i osloboditi se viška kože u njoj. Za gornje kapke koristiće poseban instrument za uklanjanje masnog tkiva. Procedura nije ista za sve koji žele da se podvrgnu. Razlikuje se u zavisnosti od obima potrebne korekcije.

Nakon što se oporaviš, imaćeš čvršće kapke i manje opuštenosti i nadutosti, te će tvoj izgled biti sve lepši u godinama koje dolaze.

zatezanje čela slike

Koji je idealni uzrast za blefaroplastiku?

Opušteni kapci se najčešće pojavljuju kada pređeš 30. godinu. Ovo je idealno doba za blefaroplastiku, mada i mlađe osobe mogu da se podvrgnu ovoj proceduri po potrebi. Međutim, većina estetskih hirurga preporučuje da osoba ima najmanje 18 godina da bi se podvrgla proceduri. Ako imaš manje od 18 godina i koža gornjeg kapka ometa tvoj vid, u tom slučaju možeš da se podvrgneš ovoj operaciji. Takve jedinstvene situacije mogu biti rezultat nekoliko uslova, uključujući prirodne malformacije ili nezgode.

Kada ne treba imati ovu proceduru?

Nije preporučljivo prolaziti kroz ovu proceduru ako:

  • Pušiš
  • Imaš spuštene obrve (postupak u tom slučaju može samo da pogorša stanje)
  • Patiš od hronične bolesti ili infekcije
  • Imaš očnu bolest ili infekciju
  • Imaš problem sa suvim očima

I za kraj, trebalo bi da znaš da uvek možeš da se odlučiš da prođeš kroz blefaroplastiku sa drugim kozmetičkim procedurama za poboljšanje izgleda tvog lice. Možeš podići obrve ako ti one izgledaju veoma opuštene. Ukoliko želiš da poboljšaš celokupan izgled svog lica, možeš se podvrgnuti potpunom podizanju lica kako bi pokrila i sve druge delove lica.

Obavezno se konsultuj sa svojim hirurgom o svim dodatnim procedurama koje možda želiš.