Estetska hirurgija lica – zaslužujete da izgledate najbolje moguće!

24.12.2021.

Estetska hirurgija lica predstavlja jednu od najpopularnijih hirurških grana današnjice. U nastojanju da izgledaju što dopadljivije, mnoge dame (ali i gospoda) podvrgavaju se plastičnim operacijama.

estetska hirurgija lica lifting 1

Estetska hirurgija lica i svetski trendovi

Kada su u pitanju korekcije lica, estetski trendovi su podložni promenama. Najtraženiji zahtevi u svetu i kod nas trenutno su:

 1. lip lift;
 2. cat eyes;
 3. buccal fat removal.

Hirurško povećanje usana

No 1 već duže vreme nesumnjivo je povećanje usana (eng. lip lift). Poznato je da su usne jedno od najznačajnijih obeležja ženskog lica i da samo pune, jedre i senzualne usne mogu biti atraktivne.

Iako su danas veoma popularne korekcije usana takozvanim filerima, ovi načini su se pokazali kao višestruko neefikasni i kratkotrajni. Pored toga, silikonski ispuni nisu preporučljivi i zbog toga što mogu biti opasni po zdravlje kao uzročnici infekcija.

Mnoge dame koje su se odlučile na povećanje usana upoznate su sa činjenicom da je trajni efekat moguće postići jedino hirurškim putem. Bull horn lift i V-Y plastic su dve operativne metode kojima se koriguje asimetričnost usana, odnosno povećava njihov volumen.

Mačkaste oči (cat eyes)

Temporalni lifting je stručni naziv za podizanje kapaka i obrva, te njihovo pomeranje ukoso, pod određenim uglom. Efekat koji se postiže ovom operacijom poznat je pod nazivom cat eyes ili foxy eyes.

Kose oči, nalik na mačije ili lisičije, najviše su popularisane od strane pripadnica svetskog džet-seta: Melanije Tramp, Điđi Hadid i mnogih drugih poznatih žena.

Cat eyes danas obožavaju brojne dame širom sveta i dobro znaju da je hirurška korekcija očnih kapaka jedina pouzdana metoda, koja daje permanentne rezultate.

estetska-hirurgija-lica-lifting-2

Uklanjanje masnog jastučeta obraza

Ovaj estetski zahvat, u svetu poznat kao buccal fat removal, podrazumeva eliminaciju telašceta sastavljenog od masnog tkiva u kapsuli, sa nekoliko svojih produžetaka. Masno jastuče obraza se nalazi ispred maseteričnog mišića i jagodične kosti i širi se prema unutra.

Njegovim uklanjanjem, postiže se efekat blagog udubljenja ispod jagodične kosti, što doprinosi elegantnijem izgledu lica.

Uz uklanjanje masnog jastučeta obraza, čest zahtev s kojim pacijentkinje odlaze estetskom hirurgu je i povećanje jagodica.

Estetska hirurgija lica - Plastične operacije koje su uvek popularne

Bez obzira na aktuelnosti u estetskoj hirurgiji lica, za nekim modifikacijama interesovanje nikad ne prestaje. To su:

 1. face lift;
 2. neck lift;
 3. zatezanje čela i podizanje obrva;
 4. blefaroplastika.

Face lift (fejslifting)

Fejslifting je postupak rejuvenacije lica, koji označava zatezanje i odstranjivanje opuštene kože obraza, brade i vrata. Zahvat se izvodi u više smerova i obuhvata veći broj dermalnih slojeva kako bi rezultati bili zadovoljavajući. Nakon postizanja željene čvrstine i forme, dermalni višak se odseca i trajno uklanja.

Rez se obično povlači u regijama gde će biti najmanje uočljiv – u regiji ušiju i ispod linije kose. Zbog toga je ožiljak gotovo neprimetan.

estetska hirurgija lica lifting 3

Neck lift (lifting vrata)

Lifting vrata ili donja ritidektomija podrazumeva rez ispod i iza ušiju, koji se takođe završava u liniji kose na potiljku kako bi ožiljci bili skriveni.

Neck lift je intervencija kojom su obuhvaćene tri etape:

 1. uklanjanje viška kože vrata;
 2. liposukcija vrata;
 3. zatezanje platizme (vratnog mišića).

Estetska hirurgija lica obuhvata i zatezanje čela i podizanje obrva

Zatezanje čela i podizanje obrva (eng. forehead lift and eyebrow lift) jedna je od prvih intervencija podmlađivanja kojoj se pribegava krajem četvrte decenije. Rezultati ovog zahvata su izglađene bore sa čela i između obrva. Ožiljak ostaje sakriven u vlasištu i teško je primetan, što je za pacijenta veoma važno.

Blefaroplastika

Korekcija očnih kapaka ili blefaroplastika je još jedan hirurški način da se licu da svež, mladalački izgled. Nakon povlačenja elipsastog reza u prevoju kože kapka, odstranjuje se višak kože, deo mišića i višak masnog tkiva. Potom se koža kapka ušiva.

Kada se operiše donji kapak, rez se povlači neposredno ispod trepavica, prilikom čega se uklanja višak masnoće i kože. Time se ojačavaju potporni delovi kapka, ali se i vidno smanjuju neatraktivni masni jastučići.

Šta je "zlatni standard" kada je u pitanju estetska hirurgija lica?

Od onih „klasičnih“ i uvek popularnih operacija iz domena maksilofacijalne i estetske hirurgije, tu su:

 1. rinoplastika;
 2. otoplastika;
 3. genioplastika;
 4. operacija vilice.

Rinoplastika

Rinoplastika je naziv za hiruršku korekciju nosa. Pri izvođenju ove operacije, može se korigovati vrh i greben nosa, zatim njegova veličina, kao i širina nozdrva i ugao između nosa i gornje usne.

U skladu sa fizionomijom lica svakog pacijenta ponaosob, maksilofacijalni, odnosno estetski hirurg predlaže oblik nosa koji će se najbolje uklopiti u celokupan izgled lica. Pri tome se u obzir uvek uzimaju želje i potrebe pacijenta, kako bi on na kraju bio zadovoljan novim izgledom.

Otoplastika

Otoplastika predstavlja korekciju ušiju. Pacijenti na kliniku Beograd–Centar dolaze najčešće zbog operacije ušnih školjki previše odvojenih od glave (klempave uši). Ova deformacija obično zahvata obe ušne školjke, ali može biti i jednostrana.

Otoplastikom se mogu rešiti i drugi problemi:

 1. deformacija ušne školjke;
 2. asimetrija ušiju;
 3. nezadovoljstvo prethodnom operacijom.

Genioplastika

Genioplastika je indikovana kod pacijenata sa preširokom, izduženom, premalom, prekratkom ili asimetričnom bradom. Ovom hirurškom korekcijom obuhvaćeni su:

 1. povećanje brade;
 2. smanjenje brade;
 3. promena vertikalne projekcije brade.

Neki pacijenti se odlučuju na korigovanje brade ugradnjom implanta, ali ovaj postupak može imati brojne komplikacije, poput pomeranja ili odbacivanja stranog tela.

estetska hirurgija lica lifting 4

Estetska hirurgija lica i operacija vilice

Zbog urođenih ili stečenih deformacija vilice, mnogi pacijenti se maksilofacijalnom hirurgu obraćaju kako bi korigovali gornju ili donju vilicu.

Operacija vilice se izvodi u okviru ortognatske hirurgije i indikovana je u sledećim slučajevima:

 1. uvećana donja vilica;
 2. isturena donja vilica;
 3. uvučena donja vilica;
 4. isturena gornja vilica;
 5. uvučena gornja vilica;
 6. isturena brada;
 7. uvučena brada;
 8. istureni gornji prednji zubi;
 9. otvoreni zagrižaj;
 10. duboki zagrižaj;
 11. ukršteni zagrižaj;
 12. asimetrija lica.

Odlučili ste se da načinite estetske promene u svom izgledu. Kome se uputiti?

U centu Beograda, u Ulici Kraljice Natalije 35, nalazi se Specijalistička ordinacija za maksilofacijalnu hirurgiju Beograd–Centar. Koji god zahtev u vezi sa poboljšanjem izgleda svog lica, poglavine i vrata da imate, obratite se specijalistima ove klinike.

Prof. dr Zoran Stajčić, jedan od najeminentnijih maksilofacijalnih i estetskih hirurga današnjice, širom sveta je poznat po izvođenju najrazličitijih intervencija iz navedenih oblasti.

Ukoliko ste se već odlučili na neki estetski zahvat ili pak niste potpuno sigurni šta bi najefikasnije bilo u vašem slučaju, zakažite konsultacije.

Pozovite +38111 3610 651 ili +38165 3610 651 i već danas načinite prvi korak ka svojoj lepšoj i atraktivnijoj pojavi.