Podizanje zadnjice: šta sve treba da znaš o ovoj proceduri?

01.03.2022.

Podizanje zadnjice je idealna procedura da se rešiš viška kože i masti usled starenja, naslednih faktora ili nakon značajnog gubitka težine u glutealnom predelu.

Ovaj estetski poduhvat ​​ne treba mešati sa „brazilskim povećanjem zadnjice“, koji dodaje volumen korišćenjem transfera masti.

Kada treba da razmisliš o podizanju zadnjice?

 • Ako imaš opuštenu kožu i višak masnoće na zadnjici
 • Ako si nedavno doživela značajan gubitak težine i blizu si svoje idealne težine
 • Ako imaš višak masnoće ili kože, što izaziva nelagodnost ili probleme kada se krećeš
 • Kako bi se tvoje samopouzdanje poboljšalo nakon takvog postupka

Koje su prednosti ovog tretmana?

 • Područje tvoje zadnjice će izgledati glatkije i zategnutije.
 • Rezultati će biti dugotrajni.
 • Svaka nelagodnost uzrokovana viškom kože biće ublažena.

Da li si dobar kandidat za podizanje zadnjice?

Višak kože i masnoće u glutealnom predelu može dodati masu i suprotstaviti se tvojim naporima da postigneš vitko, izvajano telo kroz gubitak težine. Ako se bilo šta od dalje navedenog odnosi na tebe, onda bi mogla da budeš dobar kandidat za podizanje zadnjice:

 • Bila si podvrgnuta barijatrijskoj operaciji ili značajnom gubitku težine putem dijete.
 • Trudnoća i/ili starenje ostavili su za sobom opuštenu kožu i celulit ispod struka.
 • Imaš značajnu opuštenost kože, višak kože i ptozu (opuštenost) zadnjice.
 • Slojevi masti ispod tvoje opuštene kože su relativno tanki.

Napomena:

Pušenje usporava proces zarastanja i povećava rizik od ozbiljnih komplikacija tokom i nakon operacije. Ako pušiš, moraš prestati najmanje šest nedelja pre operacije.

Za ovu proceduru je potrebno da budeš sveukupno dobrog zdravlja, bez hroničnih zdravstvenih stanja, kao što su dijabetes ili bolesti srca.

povecanje zadnjice

Kako se izvodi postupak podizanja zadnjice?

Postoji mnogo tehnika i pristupa za izvođenje ove procedure, ali generalno se podizanje zadnjice izvodi na sledeći način:

Hirurg će napraviti rez na vrhu zadnjice, bokovima, preponama ili ispod zadnjice kako bi uklonio višak kože i zategnuo preostalu kožu.

Liposukcija se može koristiti za dodatno oblikovanje predela zadnjice ili butina, kako bi se postigao uravnotežen izgled.

U zavisnosti od kvaliteta tvoje kože, količine viška za uklanjanje i oblika tvog tela, hirurg će odrediti koje opcije su najbolje za tebe. Ako postoji velika količina kože za uklanjanje, možeš razmisliti o podizanju donjeg dela tela, što bi pomoglo u uklanjanju kože oko drugih delova tela, uključujući stomak, zadnjicu, butine i kukove.

Ukoliko uklanjanje kože dovodi do gubitka volumena zadnjice, povećanje zadnjice može biti prikladna procedura nakon podizanja zadnjice.

Kako izgleda oporavak?

Hirurg će najbolje da te informiše o tome koliko će vremena proći pre nego što ćeš moći da se vratiš svojim uobičajenim aktivnostima.

Kada anestezija prestane da deluje, možeš da osećaš blagi bol. Međutim, ukoliko je bol ekstreman ili dugotrajan, obrati se svom lekaru. Takođe ćeš imati malo crvenila i otoka nakon operacije. U nekim slučajevima, otok će ostati nedeljama ili čak mesecima.

Tokom najmanje 4-6 nedelja ne bi trebalo da radiš ništa naporno, uključujući podizanje.

Pitaj svog hirurga kako možeš da sediš i spavaš nakon ove operacije, uključujući upotrebu jastuka, kako bi smanjila napetost na rezovima i smanjila bol.

Potpuno zarastanje će trajati nekoliko meseci.

Koliko dugo će rezultati trajati?

Rezultati podizanja zadnjice su dugotrajni. Kao i kod većine operacija, fluktuacije težine, trudnoća i starenje će uticati na telo i rezultate podizanja zadnjice. Ako vodiš zdrav način života i izbegavaš istezanje kože povećanjem telesne težine, možeš dugo uživati u mladalačkoj konturi.