Silikoni u grudima – sve što si oduvek htela da znaš

25.11.2019.

Silikoni u grudima su prvo što ženama padne na pamet, kada razmišljaju o korekciji grudi. Mnoge žene maštaju o tome da poboljšaju izgled svojih grudi, najčešće je reč o njihovoj veličini.

Žene, koje se mogu pohvaliti bujnijim grudima, uvek privlače pažnju okoline (posebno muške populacije) i uvek deluju samopouzdano. Zvuči privlačno, zar ne?

Ranije su se mnoge dame ustručavale da odu kod estetskog hirurga i reše svoj nedostatak, jer je to godinama bila tabu tema.

Ali danas više nije tako! Sada svoj san možeš ostvariti jednostavno i pouzdano, jer su operativne tehnike povećanja grudi usavršene, a komplikacija gotovo i da nema.

Prvi korak ka ostvarenju tvog sna jeste da se dobro informišeš i saznaš sve o silikonskim grudima, operaciji, ceni, oporavku itd.

Zato smo za tebe spremili odgovore na sva pitanja koja su ti se vrzmala po glavi.

Želiš figuru peščanog sata? A šta na to kaže plastični hirurg?

Ako si donela odluku da povećaš grudi, imaj na umu kako će se to uklopiti u celokupan izgled tvog tela. Lepota je stvar proporcija, i nekada samo mala korekcija veličine grudi može učiniti tvoj dekolte savršenim.

Osim toga što možeš uvećati grudi, možeš uraditi i korekciju njihovog položaja, smanjivanje areola, a u poslednje vreme se sve više žena odlučuje za operaciju istovremenog podizanja i povećanja grudi.

Veoma je važna komunikacija sa plastičnim hirurgom, zato moraš detaljno da preneseš svoje želje i zamisli doktoru, ali i da uvažiš njegovo mišljenje. Na prvom pregledu hirurg će proceniti koje su korekcije izvodljive u skladu sa tvojom građom i oblikom tvojih grudi.

Dakle, izbor prave veličine, oblika i vrste silikonskih implanata je zajednička odluka hirurga i paciijentkinje.

silikoni u grudima

Da li si kandidat za povećanje grudi silikonima?

Dame se uglavnom odlučuju za silikone u grudima jer žele da poboljšaju izgled grudi, žele više samopouzdanja, a manje samokritičnosti.

Ukoliko te muče neki od sledećih problema, razmisli o operaciji grudi:

 • Dosta ti je malih grudi, i već dugi niz godina želiš da ih povećaš
 • Jedna dojka ti je primetno manja od druge
 • Ne osećaš se privlačno u kupaćem kostimu
 • Teško nalaziš odgovarajuću odeću jer su ti grudi premale u odnosu na telo
 • Izgubila si obim grudi nakon naglog mršavljenja
 • Smanjile su ti se i opustile grudi nakon jedne ili više trudnoća
 • Potrebna ti je rekonstukcija grudi posle masektomije (odstranjivanja grudi)
 • Već si radila povećanje grudi, ali sada želiš manje ili veće grudi od prvobitno postavljenih

Reč-dve o silikonima

Verovala ili ne, povećanje grudi silikonskim implantima datira od 60-ih godina 20. veka, i od tada su se milioni pacijentkinja podvrgle ovoj intervenciji.

Silikonski implanti su zapravo kesice ispunjene tečnim ili želatinoznim sadržajem. Možda si nailazila i na nazive umeci ili proteze od silikonskih polimera. One su specijalno dizajnirane i postoje u različitim veličinama i oblicima.

Kakvi implantati postoje?

Silikoni u grudima mogu biti:

 1. Silikonski – ispunjeni su plastičnim gelom, silikonom
 2. Salinski – ispunjeni su fiziološkim rastvorom

Mogu li silikoni da puknu i iscure?

Apsolutno ne! Vreme je da razbijemo ovaj mit: implantat ima trostruku silikonsku membranu, tako da ne brini, mogućnost „curenja“ je isključena.

Kako da se pripremiš za operaciju povećanja grudi?

Evo koje analize ćeš morati da uradiš pre nego što uđeš u operacionu salu:

✅ Laboratorijske analize: kompletna krvna slika, sedimentacija, šećer u krvi, osnovne biohemijske analize sa faktorima koagulacije, krvna grupa i Rh faktor

✅ Pregled kardiologa-interniste sa EKG-om

✅ Rentgenski snimak pluća

✅ Ultrazvuk dojki (a ako je potrebno i mamografija)

✅ Pregled anesteziologa

Osim ovoga, doktor će izmeriti grudi, napraviti skicu reza i budućeg izgleda grudi.

Moraćeš da napraviš promenu u navikama nekoliko nedelja pre operacije:

 • izbegavaj cigarete 2 nedelje pre zahvata
 • nedelju dana pre operacije prekini sa uzimanjem aspirina i drugih antiinflamatornih lekova (jer mogu pojačati krvarenje)

Ovo nije sve, hirurg za koga se odlučiš, u zavisnosti od tvog zdravstvenog stanja, će te detaljno upoznati sa svim instrukcijama.

Kako izgleda ugradnja silikonskih implantata?

Operacija se izvodi ili pod opštom anestezijom ili pod lokalnom uz analgosedaciju (znači, spavaćeš). Dakle, nećeš osećati nikakav bol.

Doktor određuje koji je rez najpogodniji, u zavisnosti od veličine i tipa implanta. Za operaciju povećanja grudi silikonima pravi se rez dužine od 4 do 5 cm i postoje tri pristupa:

 • ispod dojke (inframamarno)
 • ispod pazuha (transaksilarno)
 • oko bradavica (periareolarno)

Hirurg zatim pravi „džep“, tako što tkivo odvaja od mišića i tkiva u grudima. Nakon toga se implantati ubacuju u ove džepove i centriraju unutar grudi.

Silikonski implantati mogu se staviti ispod ili iznad mišića, tako da mlečna žlezda ostaje nepovređena, što je važno za dojenje nakon povećanja grudi. Na kraju se rezovi zatvaraju šavovima i oblažu hirurškom trakom.

Koliko traje operacija?

Hirurški zahvat povećanja grudi traje oko sat vremena i već istog dana se možeš vratiti kući.

Silikoni u grudima – da li postoje neki neželjeni efekti?

Kao i kod svakog hirurškog zahvata, i ovde može doći do nekih neprijatnosti koje ti se neće dopasti. Neki od njih mogu biti:

 • obrazovanje ožiljka u unutrašnjosti dojke
 • modrice i krvarenje
 • naboranje kože (najčešće ispod grudi)
 • nepravilno postavljanje implanta
 • infekcije
 • nakupljanje tečnosti oko implantata
 • izrazito vidljivi ožiljci

Pre nego što se odlučiš za ugradnju silikona u grudi, važno je da odabereš licenciranog plastičnog hirurga koji ima dovoljno iskustva za ostvarivanje tvojih snova. Na taj način izbeći ćeš sve navedene komplikacije i brzo se oporaviti.

Da li će da te boli posle operacije povećanja grudi?

Uglavnom nije prisutan bol ili je minimalan. Više postoji osećaj pritiska na grudni koš, koji traje 72 sata. Ako si rađala, može ti pomoći činjenica da je osećaj sličan onome kad nadolazi mleko. ?

Šta možeš da očekuješ posle operacije?

✅ Posle operacije povećanja grudi hirurg će ti savetovati da nosiš poseban grudnjak narednih 6 nedelja.

✅ Svakodnevnim aktivnostima moći ćeš da se vratiš 3 sata nakon intervencije.

✅ Znači, moći ćeš normalno da pomeraš ruke, da se češljaš i oblačiš, ali sledećih mesec dana nećeš moći da podižeš ništa teško.

✅ Nelagodnost, osetljivost i napetost možeš osetiti nekoliko dana posle zahvata, ali to se ublažava lekovima koje će ti doktor prepisati.

✅ Najmanje nedelju dana ćeš morati da se oporavljaš kod kuće. U toku ovog perioda važno je da miruješ i izbegavaš nagle pokrete rukama.

✅ Očekuj otok posle povećanja grudi tokom prvih nekoliko nedelja, ali bez panike! Proći će za 1-2 nedelje.

✅ Ako otok nije velik, već posle 3 dana možeš da tuširaš i grudi, ali ako je velik, sačekaj 7 dana.

✅ Pokušaj da ostaviš ili bar smanjiš cigarete, jer pušenje može da odloži zarastanje i produži oporavljanje, a to nikako ne želiš.

✅ U toku prvih nedelja zabranjeno je sunčanje. Nema žurbe, sunčanje i solarijum će morati da sačekaju naredna 3 meseca.

✅ Posle operacije povećanja grudi trudi se da izbegavaš bilo kakvo podizanje krvnog pritiska ili pulsa. Pored ovoga previše pokreta može biti bolno za tvoje grudi.

✅ Nakon 6 do 8 nedelja od operacije možeš se vratiti sportskim aktivnostima i teretani.

Kada mogu da se vratim na posao?

Većina pacijentkinja može da se vrati svojim uobičajenim aktivnostima kroz nekoliko dana, ali možda će ti trebati i do nedelju dana da se oporaviš.

Ako tvoj posao zahteva veći fizički napor, onda će ti trebati duže vremena da se vratiš. Veoma je važno da se pridržavaš svih saveta doktora, jer će tako oporavak biti brži i lakši, i moći ćeš nesmetano da uživaš u svojim novim grudima.

Koji oblici implantata postoje?

 • Okrugli implantati – dostupni u nekoliko različitih profila (niski, srednji i visoki profil)
 • Anatomski implantati – imitiraju izgled prirodnih grudi (širi donji deo koji se sužava prema vrhu u obliku suze)

oblici silikonskih implantata

Silikoni u grudima se vide „iz aviona“ – istina ili laž?

Izbor implantata zavisi od hirurga, tvojih želja, ali i od vrste proizvođača.

Ako se odlučiš za prirodno oblikovane implantate (anatomske), neće delovati upadljivo i niko neće posumnjati da nisu prave.

S druge strane, okrugli silikoni ne mogu da imitiraju prirodnu dojku, jer ona po građi nije okrugla. Zbog toga ti grudi mogu izgledati neprirodno, posebno ako su implantati visoko profilisani.

Koliki je „životni vek“ silikona?

Koliko će trajati silikoni zavisi od vrste proizvođača implantata. Zato, ako želiš da ti rezultati budu dugotrajni, gledaj da implantati budu od renomiranih svetskih proizvođača i poseduju garanciju.

Za kvalitet operacije povećanja grudi garantuje hirurg koga si odabrala, a za dugogodišnji dobar izgled ti – svojom negom.

Dakle, pažljivo biraj kome ćeš pokloniti svoje poverenje, i budi sigurna da će implantati najnovije generacije nadživeti i tebe i plastičnog hirurga.

Život bez grudnjaka? Hmm, zvuči odlično, ali…

Skidanje brushaltera posle napornog dana jedno je od najvećih zadovoljstava kod žena. Međutim, ako si mislila da ćeš sada moći da hodaš okolo bez grudnjaka i uživaš u tome, moraćemo da te razočaramo.

Kao što znaš, sila zemljine teže je neumoljiva, i zato je bolje da ti grudnjaci ostanu obavezni deo garderobe, osim ako ne želiš da ti se grudi opuste.

Da će postojati neka ograničenja kada ugradiš silikone?

Nikako. Prihvati svoje nove grudi, njima ne mogu ništa ni velike visine, ni velike dubine (slobodno možeš da roniš), a ni strastveni muški dodiri.

Mogu li silikoni u grudima da se pomeraju vremenom?

Implantati ne mogu da se pomere, ali mogu tako da izgledaju. Zašto je to tako? Uglavnom zbog tvoje nepažnje, ako ti telesna težina varira, ako imaš velike grudi, ne nosiš grudnjake..

Znači, nije dovoljno samo da odeš kod hirurga i da ugradiš silikone, moraš da paziš i maziš svoje grudi kako bi izgledale savršeno.

silikoni u grudima

Koliko brojeva možeš da povećaš grudi?

Postoje ekstremne granice uvećanja grudi, ali ti ne savetujemo da se u to upuštaš. Ako je veličina implantata veća nego što bi trebalo, mogu se javiti strije nakon povećanja grudi, a to verovatno nije jedini problem.

Maksimalna veličina je jaka trojka ili slaba četvorka.

Koje su najbolje godine za ugradnju silikona?

Idealno je da to uradiš posle svih planiranih porođaja i to 6 meseci nakon prestanka dojenja.

Međutim, nećeš pogrešiti ni ako se ranije odlučiš za operaciju grudi, ali ne pre 18. godine, jer se tada završava rast mlečne žlezde. 

Silikoni u grudima – cena

A sada verovatno ono što te najviše zanima. Koliko će ovo zadovoljstvo koštati?

Evo koliko ćeš novca morati da izdvojiš za grudi iz snova:

Povećanje grudi okruglim implantima – od 2.750 do 3.500 €

Povećanje grudi anatomskim implantima – od 3.250 do 4.000 €

A ako te zanima povećanje grudi sopstvenim salom biće ti potrebno 2.400 do 3.200 €

Izvor: atlasestetika.rs, diona.rs