Podizanje i povećanje grudi – trajanje, oporavak i cena

14.11.2019.

Podizanje grudi i povećanje grudi je operacija koja sve više dobija na popularnosti.

Ovaj hirurški zahvat pomoći će ti ne samo da se rešiš problema opuštenih grudi, već i da nadoknadiš njihov nedovoljan obim.

Želja da se poboljša oblik grudi može se pojaviti nakon porođaja i dojenja ili naglog gubitka težine. Da bi se izvršila korekcija opuštenih dojki (ptoza) obavlja se operacija podizanja implantima.

Kako izgleda podizanje i povećanje grudi? 🤔

Uglavnom se za ovaj zahvat odlučuju žene kod kojih je prisutna ptoza dojki, odnosno opuštene grudi, istovremeno sa njihovim nedovoljnim obimom.

Tokom operacije podizanja grudi imaplantima odmah se rešavaju dva problema – uklanjanje ptoze i povećanje grudi i zato se operacija naziva kombinovana.

Tehnika kombinovane operacije je prilično složena, pa su se ranije hirurzi trudili da je sprovedu u dve faze. Međutim, danas postoje efikasne metode koje omogućavaju istovremeno podizanje grudi i ugradnju implantata.

Rez se izvodi kao i kod mastopeksije (uobičajenog podizanja grudi) duž areole i vertikalno do osnove žlezde. Zatim se u tkivo ugrađuje implant, formira se novi oblik dojke, a višak kože uklanja.

podizanje i povećanje grudi

Koliko traje operacija? ⏱

Zahvat podizanja grudi implantima traje otprilike 2 do 3 sata i izvodi se u uslovima opšte anestezije.

Koliko traje oporavak i šta treba da znaš pre operacije?

Ako se odlučiš za plastičnu operaciju grudi, moraš biti spremna na činjenicu da ćeš prvih 30 dana nakon zahvata morati da koriguješ svoj uobičajen način života.

Složenost kombinovane operacije se sastoji u velikom broju mogućih postoperativnih komplikacija. Zato je veoma važno da se strogo pridržavaš saveta doktora kako bi izbegla neprijatne posledice kao što su vidljivi ožiljci, asimetrija grudi, infekcije tokom operacije.

Period oporavka traje oko 3 meseca. Za to vreme postoperativne rane zarastaju.

Kako da ubrzaš period oporavka?

Tokom oporavka trudi se da se pridržavaš sledećih stvari:

  • Izbegavaj fizički napornije aktivnosti (vežbe, treninzi, podizanje tereta). Postepeno se možeš vratiti treninzima najkasnije 4 nedelje posle operacije.
  • Nosi kompresivnu odeću prvih 30 dana zato što pomaže poboljšanju cirkulacije krvi i samim tim doprinosi smanjenju otoka i ubrzanom zarastanju. Osim toga, sprečava razvoj asimetrije i ravnomerno raspoređuje opterećenje na grudima.
  • Najmanje dve nedelje nakon operacije moraćeš da se suzdržavaš od seksa, jer se tokom seksualnog odnosa naglo povećava dotok krvi u mlečne žlezde i pojačava se njihovo oticanje.
  • Pored toga, iz istog razloga, tokom ovog perioda potrudi se da ograničiš nagle pokrete ruku.

Šta možeš očekivati nakon podizanja i povećanja grudi?

Rezultat podizanja grudi implantima procenjuje se nakon 4-6 meseci, kada ožiljci postanu neprimetni.

Činjenica je da savremene tehnike podizanja grudi implantima u velikoj meri smanjuju mogućnost pojave ožiljaka.

Pridržavanje svih postoperativnih preporuka zahteva određenu snagu volje, u to nema sumnje. Međutim, ako budeš pratila sva uputstva hirurga, operacija će zasigurno dovesti do željenog rezultata – osećaćeš se lepo i privlačno.

Zahvat će pružiti tvojim grudima podignut, čvršći, a samim tim i mlađi izgled.

podizanje i povećanje grudi

Kada se možeš vratiti na posao?

Kada se možeš vratiti na posao nakon operacije podizanja grudi rešava tvoj hirurg. Sve je individualno i zavisi od posla kojim se baviš.

Ako se baviš nečim što ne iziskuje težak fizički napor, onda se na posao možeš vratiti 7-10 dana nakon operacije.

U istom period se možeš vratiti vožnji automobila.

Podizanje i povećanje grudi cena

Cene ovog zahvata kreću se od 3.800 € do 4.600 €.