Mommy makeover: kako da dobiješ novo telo nakon porođaja? 🤰🏻

17.05.2020.

Mommy makeover, za one koji nisu čuli za ovaj pojam, predstavlja, najkraće moguće rečeno estetsku hirurgiju posle trudnoće i porođaja. Dakle, makeover za mame se odnosi na zajedničku grupu hirurških postupaka (iz oblasti plastične hirurgije) koje mnoje majke danas traže nakon trudnoće i porođaja.

Svaka majka za vreme trudnoće posvećuje celo svoje telo voljenoj bebi i porodici. Noseći svoje dete mogla si da vidiš i čudesni preobražaj svog tela, međutim, trudnoće i dojenje ponekad ostavljaju neželjene posledice na izgled tela nakon porođaja. Mnoge žene ove neželjene posledice ne mogu rešiti dijetama, kao  ni mukotrpnim vežbanjem.

mommy makeover operacija

Majčinstvo nesumnjivo nosi neizmernu sreću, ali za potpunu sreću važno je da ne zapostaviš ni svoj izgled i telo, kao ni ženstvenost. Nakon porođaja konačno dolazi vreme kada se mame osećaju spremne i sposobne da udovolje i vlastitim potrebama. A jedna od njih je upravo i Mommy makeover operacija.

Mommy makeover je mnogo više od estetske hirurgije

Trudnoća i porođaj imaju mnogo uticaja na žensko telo, a mnogi od njih zaista nisu samo privremeni. Zbog toga se posle donošenja bebe na svet mnoge mame suočavaju sa sličnim pritužbama:

➡️ grudi se opuštaju i gube čvrstinu

➡️ stomak više nije istog oblika (mišići su rastegnuti)

➡️ na koži su vidljive mnogobrojne duboke strije

Mommy makeover je u stvari mnogo više od estetske hirurgije, a evo i zašto. Svaka majka svim svojim srcem želi da se posveti svojoj deci i porodici, i zbog toga se i odlučuje na taj značajan korak da postane majka. Za vreme trudnoće i neposredno nakon porođaja ona je veoma srećna, zadovoljna i dobro se oseća, znajući da je svaka žrtva više nego vredna da bi njena porodica bila zdrava i srećna. 👨‍👩‍👦

Međutim, za sve to je potrebno mnogo truda i samopouzdanja, a zna se da nijedno od ta dva ne dolaze sami od sebe, već i u tom pravcu treba ulagati.

operacija mommy makeover

Šta kaže statistika?

Napredak u hirurškim tehnikama i povećanje svesti o mogućnostima koje donosi mommy makeover treman ohrabruje žene da vrate svoje telo u stanje pre trudnoće. Nedavno istraživanje je pokazalo da se u SAD-u više od 325.000 mommy makeover intervencija izvede kod žena između 20 i 39 godina starosti.

Da li ti je zaista stalo do lepote i zdravlja?

Efekti trudnoće često utiču na to da novopečena mama bude nezadovoljna svojim novim izgledom i da izgubi nekadašnje samopouzdanje. A to svakako na psihičkom nivou ometa žene da vode brigu o sebi i svojoj porodici onako kako bi one u stvari želele. Upravo je u tome čitava filozofija Mommy makeover intervencija.

Danas, više nego ikad, majke imaju velikih mogućnosti da čitavu situaciju preokrenu u svoju korist i da savršeno uživaju u materinstu. Pa, draga mama koja sada čitaš ovo, iako je ovih dana vreme dragoceno za sve nas, zaustavi se malo i razmisli koliko ti zaista vrede lepota i zdravlje. 🙂

makeover za mame

Pitanje koje treba postaviti svakoj ženi koja je prošla kroz porođaj i promene na telu: Da li bi uz mlađi izgled i osećaj bila sposobnija za sve akcije i izazove koji su tek pred tobom? Prema dosadašnjim istraživanjima, odgovor je da! Ako je i tvoj odgovor isti, ne gubi vreme! Poveri se plastičnim hirurzima i dovedi svoje telo i raspoloženje do savršenstva.

I ne zaboravi, mommy makeover može ti omogućiti da izgledaš čak i bolje nego ikada. Pozitivna slika o sebi zasigurno će ti doneti koristi na mnogim poljima, a takođe će poboljšati i tvoje interakcije sa voljenima.

Koje operacije uključuje mommy makeover?

Tipičan mommy makeover se sastoji od abdominoplastike, estetske operacije grudi (povećanje, podizanje ili smanjenje), ali i od kombinacije drugih estetskih zahvata, kao što su:

 • Liposukcija ili uklanjanje viška nataložene masti
 • Podizanje i povećanje grudi
 • Smanjenje širine butina
 • Zatezanje kože na gornjem delu ruku
 • Podizanje i zatezanje opuštene zadnjice
 • Povećanje zadnjice
 • Vaginalno podmlađivanje

operacija grudi

Šta se dešava sa grudima u trudnoći?

Mnoge majke su zabrinute u toku procesa dojenja da će njihove grudi izgubiti mladalački izgled. Ipak, promene u dojkama se događaju i prilikom trudnoće, bez obzira da li si izabrala da dojiš svoje dete.

Žensko telo se priprema za proizvodnju mleka, usled čega mlečne žlezde nabubre i potiskuju masna tkiva dojke. Nakon porođaja, u većini slučajeva, te žlezde se povlače i iza sebe ostavljaju prazan prostor sa manjkom tkiva kako bi se dojka popunila. Upravo zbog toga grudi nakon trudnoće imaju manju punoću, tendenciju da se razvijaju niže, a u velikom broju slučajeva se javljaju i strije.

Dakle, grudi su tokom trudnoće najpodložnije promenama i zato se najveći broj majki opredeljuje upravo za:

✅ kombinovano podizanje i povećanje grudi

✅ dojke mogu vratiti izgubljenu punoću ako se odlučiš za ugradnju implantata, tj. silikona u grudi

✅ dok će podizanje grudi definisati njihov oblik

✅ a ako spadaš u novopečene majke koje biju bitku sa prevelikim grudima, koje se ni nakon dojenja nisu smanjile, operacija smanjenja grudi je pravi izbor za tebe

abdominoplastika slike

Stomak takođe "strada" tokom trudnoće, i zato je tu mommy makeover!

Verovatno si primetila da se promene u ženskom telu tokom trudnoće često najviše primećuju na stomaku. Sve žene doživljavaju normalne hormonalne promene tokom trudnoće koje uglavnom služe da se mišići trbušnog zida opuste i prilagode veličini bebe, dok ona raste u materici.

Trbušna maramica kod nekih žena će se vratiti u stanje pre trudnoće, ali kod većine ona ostaje slobodna, a to dovodi do opuštene kože, stvaranja strija ili dilatacije stomačnih mišića, a ponekad se sve ove neprijatnosti nalaze u isto vreme. Osim toga, mnoge žene prolaze kroz proceduru carskog reza, ili su imale prethodne operacije stomaka, što u oba slučaja može ostaviti udebljane, neprivlačne i bolne ožiljke.

Znači, pored grudi, u trudnoći se najviše menjaju mišići i koža abdomena. Proces teče sporo i postepeno, dok nakon porođaja koža nema vremena da se navikne na novonastali oblik. Abdominoplastika je rešenje ne samo za višak kože i masnih naslaga na stomaku, već i za problem strija koje su jedan od najčešćih pratilaca svake trudnoće.

mommy makeover liposukcija

Liposukcija za smanjenje masnih naslaga, ali i za još ponešto...

Iako većina žena može da izgubi težinu stečenu tokom trudnoće, naslage sala uvek ostaju oko kukova, na leđima i butinama. I to neće nestati uprkos tome što redovno odlaziš u teretanu i držiš se rigorozne dijete.

Mnoge hormonalne promene koje se dešavaju u toku trudnoće rezultiraju kao trajne deformacije ženskog tela, kao što su lokalne masne naslage. Žene se zato često odlučuju za liposukciju. To je metoda kojom se uklanja nakupljeno masno tkivo sa pojedinih delova tela.

Sa liposukcijom je dobro kombinovati i transfer masnog tkiva, koje se zatim može prebaciti u delove tela koji su izgubili na volumenu, kao što su grudi i zadnjica. Dakle, možeš skinuti masne naslage, a u isto vreme i uraditi povećanje zadnjice masnim tkivom. 🍑

labioplastika

Poslednja, ali ne i najmanje važna - intimna hirurgija

Posle porođaja primetna je razlika u grudima, stomaku, butinama, ali šta je sa vaginom? To je kod nas, nažalost, još uvek tabu tema.

Ona takođe prolazi kroz određene promene. Ulaz vagine može nakon porođaja ostati trajno proširen i opušten, zbog čega može doći i do nelagode tokom odnosa. To se rešava vaginoplastikom, zahvatom popularnim i pod nazivom podmlađivanje vagine. Operacijom se vagina sužava, a oslabljenim mišićima se vraća snaga i kontrola, što doprinosi postizanju većeg seksualnog zadovoljstva.

Ukoliko imaš problema sa veličinom stidnih usana, tu je labioplastika. To je hirurška korekcija malih stidnih usana pri čemu se one smanjuju ili preoblikuju. Ovom operacijom se postiže nekadašnji izgled i funkcija, kao i izgled tvoje intime, a takođe se uklanja i nelagoda prilikom seksa. 🙂

Da li se sve mommy makeover operacije rade odjednom?

Način izvođenja operacija zavisi od kombinacije procedura koje ti bude predložio hirurg. Nekada je moguće ceo mommy makeover obaviti odjednom, dok je nekad iz bezbednosnih razloga procedure potrebno podeliti na niz sesija. Kada odeš na konsultacije hirurg će ti detaljno objasniti svaku proceduru kako bi se osiguralo da ti u potpunosti razumeš šta operacija podrazumeva.

mommy makeover konsultaciije

Mommy makeover - priprema za operaciju

O tome kako je najbolje da se pripremiš za operaciju dobićeš detaljnije instrukcije od doktora. Evo nekoliko saveta:

 • Najmanje 2 nedelje pre intervencije ostavi cigarete
 • Najmanje 2 nedelje pre operacije nemoj uzimati nikakve antiimflamatorne ili antikoagulantne lekove (aspirin, vitamin E, razni suplementi). Oni mogu povećati rizik i dovesti do komplikacija.
 • Organizuj svoje poslove i raspored, tako da možeš potpuno da se opustiš i odmoriš posle operacije
 • Pripremi članove svoje porodice i prijatelje na to da će ti njihova pomoć biti potrebna prvih dana nakon operacije

Da li ćeš imati ožiljke?

Određeni nivo ožiljaka nakon operacije je neizbežan. Međutim, ako se odlučiš za iskusnog i stručnog plastičnog hirurga, koji je ekspert u stvaranju minimalne površine ožiljaka, učiniće svaki napor da osigura da tvoje rane lepo zarastaju.

Gde god je moguće, pažljivo se stavljaju rezovi u delovima koji su ili dobro skriveni na tvom telu ili se mogu lako prekriti odećom. Žene su uglavnom toliko zadovoljne ishodom svoje operacije da ožiljci ne predstavljaju nikakav problem.

mommy makeover cene

Šta posle mommy makeover-a?

Nakon operacije ti ne preostaje ništa drugo nego da uživaš u svom telu i novoj dozi samopouzdanja koju će ti ovaj preobražaj doneti! 🙂

Mommy makover cene

Što se tiče cena mommy makeover-a, one takođe zavise od toga koje su ti sve procedure potrebne, kao i od tvog odabira klinike. O tome ćeš takođe razgovarati sa svojim plastičnim hirurgom.

Cene pojedninačnih zahvata koje obuhvata mommy makeover su sledeće:

✔️ Grudi

 • povećanje grudi okruglim implantatima - od 2.750 do 3.500 €
 • povećanje grudi anatomskim implantatima - od 3.250 do 4.000 €
 • povećanje grudi sopstvenim masnim tkivom - 2.400 do 3.200 €
 • podizanje grudi - 3.000-3.500 €
 • podizanje i povećanje grudi - 3.800 €-4.600 €
 • smanjenje grudi - 3.500-5.000 €

✔️ Stomak

 • abdominoplastika - 2.500-3.500 €
 • velika abdominoplastika sa rekonstrukcijom stomačnog mišića – 4.000-6.000 €

✔️ Liposukcija

 • liposukcija stomaka - od 1.500 €
 • liposukcija prednjeg trbušnog zida - 2.000-3.000 €
 • liposukcija butina - od 1.600 €
 • liposukcija leđa - od 1.000 €

✔️ Intimna hirurgija

 • vaginoplastika - 1.300-3.000 €
 • labioplastika - 1.300-1.500 €