Patkaste usne: zašto nastaju i kako da ih izbegneš? 🦆🙅‍♀️

17.05.2020.

„Patkaste usne“ viđamo svakodnevno na ulici, u teretani, a čak ni kod poznatih ličnosti ne izostaje fenomen zvani „duck lips“. Ali zašto se to dešava? Gde sve žene prave grešku?

Ženske usne kroz istoriju su uvek bile predmet senzualnosti i oličenje lepote na ženskom telu. Kroz istoriju, predstavnice lepšeg pola su lepotu svojih usana isticale raznim ruževima. Najčešće su to bile nijanse vatrene crvene boje kako bi usne bile što upadljivije i izgledale što veće. 💄

Još u drevnom Egiptu žene su na usne nanosile razne tinkture koje bi izazvale blagi otok i tako postizale da usne budu punije i vizuelno veće. U poslednjih nekoliko godina svedoci smo toga da je korekcija usana poprimila epidemijske razmere.

patkaste usne

Pune usne nikako da nestanu sa trona najpoželjnijih ženskih obeležja. Danas, na svu sreću, ne moramo da izazivamo otok kako bismo imale veće usne, jer je povećanje usana postalo veoma lako. Postupkom koji traje svega 15-ak minuta, usne možeš popuniti filerima, naglasiti ih i povećati volumen.

U rukama stručnjaka tvoje usne su sigurne, a rezultati garantovano prirodni, međutim, šta je pošlo po zlu u slučajevima u kojima viđamo „patkaste usne“?

Zašto nastaju „patkaste usne“?

Takozvane duck lips, koje u poslednje vreme viđamo u javnosti sve više, posledica su neadekvatne tehnike povećanja usana. Mnoge žene se često odlučuju za jeftiniju varijantu kada žele da koriguju usne. To znači da se povećanjem usana bave ljudi koji nisu doktori medicine i koji ne poznaju besprekorno anatomiju ljudskog lica i usana zbog čega ovakve greške, nažalost, nisu retke.

Postoji nekoliko razloga zašto dolazi do ovog nimalo prijatnog iznenađenja kada se vratimo kući sa tretmana popunjavanja usana.

povecanje usana

Prevelike doze filera = patkaste usne

Da prvo vidimo šta se podrazumeva pod terminom „patkaste usne“: ukoliko je gornja usna vidljivo veća od donje ili je preklapa, ili se pak radi o slučaju da je usna previše isturena prema napred.

Ovaj problem najčešće nastaje zbog prevelike doze apliciranog materijala. Tada gornja usna nije napravljena u skladu sa donjom, a rezultat su neprirodne usne. Dakle, ne treba preterivati, već se voditi devizom „Manje je više“. 😉

Postoje anatomski idealni odnosi gornje u odnosu na donju usnu i ugrubo taj odnos je da je donja usna za trećinu deblja, tj. punija u odnosu na gornju. Nažalost, pojedine osobe prirodno imaju male, kratke i tanke usne koje ne tolerišu velike korekcije.

Kada u ovako male usne dodaš zapreminu veću nego što vezivno tkivo i prsten oko usana može da toleriše, usne nemaju gde da se šire, već samo napred i na gore. Upravo zato su česte veštačke i neadekvatne usne nastale povećanjem, kako hijaluronskim filerima, tako i silikonskim implantatima.

Nakon što naprave ovakvu grešku, žene se često javljaju hirurgu kako bi se rešile nepoželjnog duck face-a. U slučaju popunjavanja usana hijaluronom to je jednostavan proces, dok ćeš u slučaju implantata morati da radiš veći zahvat kao što je vađenje biopolimera iz usana.

patkaste usne hijaluron

Pogrešno apliciranje filera

Ponekad problem može nastati zbog pogrešnog apliciranja filera, tj. pogrešne procene mesta na kom bi filer trebalo biti apliciran. Za to su ključne dve stvari: veština i iskustvo lekara. Savetujemo ti da odabereš osobu od poverenja, kao i da pre odluke pogledaš njegove/njene radove.

Ukoliko imaš posebne želje, slobodno ih predloži hirurgu. Takođe je poželjno da hirurg besprekorno zna sve anatomske detalje na tvom licu. Vešta ruka, dugogodišnje iskustvo i dobar materijal su put do prirodnih usana. 🙂

hijaluronski fileri usne

Materijal kojim se radi popunjavanje

Povećanje usana hijaluronskim filerima je verovatno najtraženija i najčešća procedura u svetu. Iako izbor hijaluronskog filera zavisi od lekara do lekara, bilo bi dobro da si upoznata sa brendovima dostupnim na tržištu.

Naime, za povećanje usana najbolji su fileri koji se lako oblikuju i stapaju, što znači da bi trebalo da budu mekše strukture. Tada se postiže potpuno prirodan rezultat. S druge strane, gust filer se oblikuje teže, zbog čega su i rezultati na usnama manje prirodni.

A možda je problem u tebi?

Kada je reč o pojavi neprirodnih patkastih usana, u nekim slučajevima se ne radi o pogrešnom apliciranju, već jednostavno o željama pacijentkinje. Uprkos savetima doktora ponekad se događa da pacijentkinja zahteva određeni izgled, a na doktoru je da li će pristati da ga ostvari.

Dakle, ne smemo uvek krivicu svaliti na nestručno lice, previše materijala ili pak pogrešan izbor istog. Ne možemo svi imati usne Anđeline Džoli ili Emili Ratajkovski, i zato je pametnije poslušati doktora, a ujedno izneti i svoje želje i tako doći do kompromisa.

Priroda usana 👄

Postoje slučajevi u kojima fileri nisu najbolji izbor povećanja usana jer se efekat „patkastih usana“ ne može izbeći, čak ni najstručnijim apliciranjem. Kada je gornja usna vrlo male površine, ubrizgavanjem filera ona nema prostora da se širi vertikalno, već se isključivo popunjava prema napred, čime se dobija efekat neprirodnih usana.

uvecanje usana

Neretko dame koje imaju pretanke usne žele da povećaju volumen preteranim količinama filera, međutim, to je pogrešno rešenje. Jedino rešenje koje će dati dobre rezultate je lip lift, tj. metoda podizanja i repozicioniranja gornje usne kojom se smanjuje prevelik razmak između gornje usne i nosa.

Ovom izvanrednom tehnikom povećava se površina usne koja se zatim može popuniti filerima uz prirodne rezultate, bez neprivlačnog efekta patkastih usana. 

Zaključak je sledeći: ne treba preterivati, jer i za najtanje usne postoji rešenje koje ne uključuje prevelike količine filera. I naravno, nemoj se polakomiti na reklame i popuste, već intervencije povećanja usana obavljaj isključivo kod stručnih i iskusnih osoba.