Vađenje biopolimera iz usana – sve što si htela da znaš

11.02.2020.

Vađenje biopolimera iz usana je intervencija kojoj pribegava sve veći broj žena, s obzirom na to da predstavlja sintetičku supstancu koja se ne razlaže, pa često dovodi do toga da organizam reaguje na strano telo.

Podvrgavanje estetskoj hirurgiji svakako ne može da bude greška, posebno ako si odabrala pravu kliniku i iskusnog stručnjaka. Onda ti povećanje usana samo može doneti samopouzdanje i lepe, ženstvene usne.

Međutim, u potrazi za besprekornom lepotom mnoge dame umeju da preteraju, a sve preterane korekcije nose sa sobom i određene posledice.

vađenje biopolimera

Jedan od najčešćih problema sa kojima se žene susreću su posledice nakon povećanja usana silikonom, odnosno biopolimerom.

Shvatila si da si preterala i želiš svoj stari izgled nazad? Vađenje biopolimera je ono što te čeka, a mi imamo odgovore na sve što te zanima o ovoj intervenciji.

Evo šta treba da znaš 👇

Šta je biopolimer i zašto je na lošem glasu?

Tečni silikon ili biopolimer je sintetski materiajal koji nastaje polimerizacijom i ukrštanjem osnovne jedinice ovog hemijskog jedinjenja.

Zvuči komplikovano? Iza ove definicije i naziva "biopolimer" krije se zapravo silikon.

Iako se u Srbiji legalno uvozi kao preparat za kozmetiku, biopolimer nije registrovan za upotrebu kako u našoj, tako i u evropskim zemljama i u SAD-u.

Mišljenja u biopolimeru su podeljena, a ono što mi znamo je da može dovesti do komplikacija kada se ubrizga u usne, zato što je reč o sintetskoj supstanci koja se ne razlaže.

Zašto se žene i danas odlučuju za povećanje usana biopolimerom?

Ovaj materijal se do pre desetak godina upotrebljavao kao "trajni filer". Ovo je verovatno zvučalo primamljivo, pa su se mnoge predstavnice lepšeg pola polakomile u nadi da će imati pune i seksi usne zauvek. 🙂

Međutim, ubrzo se pokazalo da ubrizgavanje trajnih filera sa sobom nosi brojne moguće komplikacije. Ali ne brini, ako si napravila sličnu grešku i sada se kaješ, u pomoć priskače estetska hirurgija.

Evo do kojih komplikacija može dovesti povećanje usana biopolimerom:

  • deformiteti usana
  • asimetrija
  • otok
  • usne su neprirodno tvrde (zbog stvrdnjavanja sintetskog materijala)
  • infekcija
  • stvara se granulom (kvržica ili grudvica) - nastaje kao posledica prirodne odbrambene reakcije tela na strano telo
  • curenje silikonskog materijala do nekroze (izumiranja) tkiva - u ovom slučaju potrebno je ozbiljno hirurško lečenje jer predstavlja opasnost po zdravlje pacijenta

Zašto se silikoni vade iz usana?

Ono što treba da znaš pre nego što se odlučiš za povećanje usana biopolimerom je to da su komplikacije neminovne.

Pitanje je samo kada će do njih doći - odmah nakon ubrizgavanja biopolimera ili 10 godina nakon upotrebe kada se pod dejstvom gravitacije menja položaj silikona. Tada problem postaje vidljiv i estetski neprihvatljiv.

Jedna od komplikacija jeste i nastanak granuloma, tj. kvržice u usnama i ispod kože. Ovo se dešava ako su usne previše uvećane, odnosno kada se ubrizga previše filera.

vađenje biopolimera iz usana

Iako retka, ova komplikacija može biti i te kako bolna, a može se pojaviti u vidu više kvržica.

Usne usled pojave granuloma imaju asimetričan oblik, što, moraš priznati, ne izgleda nimalo lepo i privlačno. 🙁

Čak i u slučaju kada su grudvice male i ne vidiš ih golim okom, osećaj da ti je u usnama strano telo može biti izuzetno neprijatan.

Sve ovo mogu biti razlozi da se silikon ili biopolimer hirurški odstrani.

Kako izgleda vađenje biopolimera iz usana?

Na pitanje "kako se rešiti biopolimera?" odgovor je jedan - hirurško uklanjanje.

Nakon što dobro razmisliš i odlučiš da želiš silikon napolje iz svojih usana, potrebno je da odeš na detaljan klinički pregled kod specijaliste plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Posle konsultacije i pregleda uradićeš osnovne biohemijske analize i krvnu sliku.

Operacija se vrši pod lokalnom anestezijom, tako da nećeš ništa osetiti.

Reč "operacija" te može uplašiti, ali reč je o vrlo jednostavnoj intervenciji. Pravi se rez, nakon čega se silikon vadi, a rez zatvara koncima.

vađenje biopolimeraU zavisnosti od količine biopolimera zahvat može trajati od 45 minuta do otprilike sat i po vremena.

Koliko će trajati oporavak?

Kada je biopolimer izvađen, a rez ušiven odlaziš na kućno lečenje.

Verovatno ćeš osetiti bol kada anestezija prestane da deluje, međutim, nije toliko strašan, više je to nekakva nelagodnost. Bol ne treba da te brine, jer će ti doktor prepisati određene lekove ukoliko se intenzivira.

Oporavak je skoro uvek praćen otocima, ali oni prolaze nakon 5-7 dana.

Dan posle operacije dozvoljena je toaleta usne duplje i unos tečnosti, a 2 dana nakon operacije i unos hrane.

Budi obazriva! Nemoj da jedeš previše toplu hranu, kao ni onu koja može da ti iritira ranu.

Da li će ti ostati ožiljak?

Dobra vest je da ožiljka nema, pošto se rez pravi na unutrašnjoj strani usana.

Rana brzo zarasta, a konci se sami razgrađuju. Nakon tog vremena rez je gotovo neprimetan.

Kada možeš primetiti promenu?

Odmah posle intervencije nećeš videti promenu, jer to sprečava otok, koji se u najvećem broju slučajeva javlja. Međutim, kada otok splasne i konci se razgrade videćeš svoje usne, bez neprirodnih kvržica i u prirodnom obliku.

Hijaluron umesto biopolimera

Hijaluron ili biopolimer? Evo šta kažu stručnjaci.

Na tržištu se danas nalazi desetak preparata na bazi hijauronske kiseline koji su ispitani i registrovani. Koriste se ne samo za povećanje usana, već i za popunjavanje bora, korekciju jagodica, čak i za korekciju nosa.

Za primenu hijaluronskih filera je bitan i izbor doktora, tj. specijaliste plastične i estetske medicine jer je tehnika injektiranja takođe veoma važna. 

Zato pri izboru lekara nemoj prvo gledati cenu, jer zdravlje i lepota nikada nisu na popustu.

Većina doktora je saglasna da se uz kombinaciju iskustva, poštovanja želja pacijenta i korišćenja kvalitetnog filera postižu sjajni rezultati, tako da uživaš u punim usnama čak 2 godine.

Pored povećanja usana hijalronom, razmisli i o povećanju usana sopstvenim masnim tkivom. Da dobro si pročitala, punije usne na prirodan način, bez ikakvih stranih tela.

Vađenje biopolimera iz usana cena

Ako si i ti napravila grešku i želiš da se rešiš silikona iz usana, onda ne treba da štediš, već da nađeš iskusnog i kvalifikovanog doktora koji ti može rešiti problem bez daljih komplikacija.

Ne zaboravi da je tvoje zdravlje u pitanju, pored estetskog problema.

Dakle, operacija vađenja biopolimera iz usana može te koštati oko 500 €, ako je u pitanju jedna usna, a ukoliko se radi o obe usne - 1.000 €.

Izvor: stetoskop.info