Hijaluron ili biopolimer – šta je bolje?

20.11.2019.

Hijaluron ili biopolimer - pitanje je sad!

Usne su oduvek bile simbol ženstvenosti. Predstavnice ženskog pola su kroz istoriju naglašavale ovaj deo tela jarkom šminkom. Međutim, tehnologija se razvija i usne se sada mogu istaći lako i brzo. 🙂

Povećanje usana je trend koji traje već dugo, a poslednjih nekoliko godina je uzeo maha s obzirom na to da se radi o jednostavnom i prisupačnom zahvatu. ?

Ako si odlučila da povećaš usne, sigurno se pitaš koji materijal je najbolji. Danas se često vode sporovi o tome koji materijal je najpouzdaniji, a priča se i o prednosti hijaluronskih filera u odnosu na biopolimer.

Kada se odlučiš da povećaš, oblikuješ ili dodaš samo malo volumena usnama važno je da budeš oprezna i da se dobro informišeš. Zato mi otkrivamo za tebe sve o hijaluronu i biopolimeru, što će ti pomoći u tvojoj odluci.

hijaluron ili biopolimer

Šta je hijaluron?

U našem organizmu postoji složeni šećer koji se prirodno stvara i to je hijaluron. Oko 30% hijalurona nalazi se u koži, što znači da je reč o prirodnoj supstanci.

Hijaluron se poput sunđera koji upija vodu ? veže za velike količine tečnosti i na taj način daje koži potrebnu hidriranost.

Dakle, povećanje usana hijaluronom je procedura koja deluje na prirodan način i potpuno je bezbedna.

Korekcija usana hijaluronskim filerima je odlično i elegantno rešenje, koje će ti u rukama iskusnog hirurga omogućiti da ti usne izgledaju prirodno i sočno.

Posle tretmana hijaluronom tvoje usne će biti:

✅ hidrirane

✅ jedre

✅ prirodno meke

✅ i osećaj se ne menja

Evo šta još treba da znaš o hijaluronu:

 • Efekat nakon povećanja usana hijaluronskom kiselinom je vidljiv odmah! 
 • Jedna od prednosti hijaluronskih filera je i to da su u Srbiji zvanično registrovani i prolaze rigorozne kriterijume da bi mogli uopšte da se pojave na tržištu.
 • Nakon ubrizgavanja hijaluronskih filera u usne, mogu trajati od 6 meseci do godinu dana. Zavisi koliko imaš godina i u kakvom ti je stanju organizam. ?  

Znači, za razliku od biopolimera, hijaluronski fileri nisu trajni, organizam ih vremenom upije i ako prestaneš sa ubrizgavanjem, usne će ti se vratiti u prvobitno stanje, ali će ipak biti jedre i hidrirane.

 • Povećala si usne kod osobe koja nije stručna i sada ti se ne sviđa oblik? ? Sva sreća, rešenje postoji i za to. Ako želiš da ukloniš hijaluron iz usana postoji supstanca koja ga razgradi za 24 sata.

Šta je biopolimer?

Verovatno si za biopolimer saznala na nekoj reklami, gde nude usluge povećanja usana ovim materijalom, takoreći, za male pare.

A možda ti je prijateljica pričala kako je povećala usne biopolimerom? ?

Iako je estetska medicina napredovala, kao kod svake nove tehnike, tako i kod povećanja usana, bilo je i uspona i padova.

Recimo, ako se sećaš ludih 90-ih godina, tada je vladao trend uvećanja usana silikonom, čiji su rezultati bili neprirodni. Na svu sreću ova metoda je napuštena.

Međutim, pojavljuje se nova supstanca koja je nuđena pacijentima, a to je biopolimer, poznat i kao tečni silikon i metakril. Biopolimer je nuđen po veoma niskim cenama, a rezultati su navodno trajali čak do 10 godina.

Evo u čemu je fora.

Mišljenja o biopolimeru su uglavnom podeljena, jer ova supstanca za povećanje usana izaziva najveće kontroverze u sferi plastične hirurgije.

Biopolimer je veštačka supstanca, tj. silikonski filer na bazi ulja i sličnih preparata. Nije biorazgradiv i zato spada u trajne filere.

hijaluron ili biopolimer

Šta se dešava sa biopolimerom posle nekoliko godina? 🤔

Pošto je biopolimer strano telo, njegovim ubrizgavanjem u usne može doći do različitih komplikacija. Brojne medicinske studije pokazale su da organizam može da počne da odbacuje biopolimer posle nekoliko godina.

Dolazi do promena kao što su:

 • asimetričnost
 • pojave grudvica u usnama
 • bubrenje usana
 • stvrdnjavanje materijala
 • deformacija,

A može doći i do mnogo ozbiljnijih problema:

 • alergijska reakcija
 • otvorene rane

Ili se može promeniti boja kože i da dođe do infekcije i bola.

Kako se biopolimer ponaša u našem organizmu nakon povećanja usana?

Oštećenja koja nastanu mogu biti trajna i zdravlje može biti ugroženo jer se biopolimer nepredvidivo ponaša.

 • Dolazi do deformacija - Naš organizam ne može da upije biopolimer, zato se on ne menja. Kako organizam stari i menja konture usana, biopolimer ostaje isti i tako se pravi deformitet.
 • Očekuj granulom - nakon uvećanja usana biopolimerom često dolazi do pojave kvržica u usnama, zbog čega usne izgledaju asimtrično.
 • Ne postoji supstanca koja može da otopi biopolimer - Pošto se biopolimer sjedini sa tkivom usana, mora da se ukloni hirurškim putem. Vadi se deo po deo, često i okolno tkivo.
 • "Migriranje biopolimera" - S obzirom na to da je biopolimer uljana supstanca, ima veoma veliku težinu i često dolazi do pomeranja nakon što se ubaci u usne. Zato može izgledati kao da se biopolimer spustio u spoljašnje delove, dok su u sredini usne prazne.

Da li je biopolimer zabranjen u Srbiji?

Kod nas se biopolimer koristi za povećanje usana, ali nije registrovan za bezbednu upotrebu. Prema tome, ako planiraš da koriguješ usne ili bilo šta na svom telu biopolimerom, to radiš na sopstvenu odgovornost.

Biopolimer je zbog čestih komplikacija zabranjen i u zapadnoevropskim zemljama i u SAD-u i zamenjen prirodnim materijalima.

⚠️ Budi pažljiva kada su u pitanju tvoje zdravlje i lepota

Pune i lepo oblikovane usne pomoći će ti da se osećaš bolje i svežije. Zato kada biraš materijal kojim ćeš popunjavati usne, nemoj da praviš kompromis.

Zdravlje je na prvom mestu!

Često se žene odlučuju za biopolimer zato što je izuzetno jeftin, naiđu na internetu na vaučere sa popustima 2.000 do 3.000 dinara, koji obećavaju trajnost do 10 ili 15 godina. ?

Zaobiđi ovakve stvari, nemoj se voditi cenama i biraj pametno. Kada je u pitanju povećanje usana, moraš imati na umu šta se dešava na duže staze.