Korekcija jagodica masnim tkivom – kako izgleda, oporavak i cene?

14.04.2020.

Korekcija jagodica masnim tkivom pomoći će ti ne samo da povećaš to područje, već te može znatno podmladiti, učiniti da izgledaš svežije, ali i sofisticiranije.

Da, dobro si pročitala, osim podizanja jagodica hijaluronom, to sada možeš uraditi i sopstvenim masnim tkivom - brzo, lako i bezbedno.

Punoća u središnjem delu lica, visoke jagodice i obrve su karakteristike mladog lica, ali takođe i onaj deo koji se usled starenja opušta. Spuštene obrve, gubitak tonusa i volumena doprinose tužnom i umornom izgledu lica i čine osobu starijom.

korekcija jagodica masnim tkivom

Jagodice su važan deo i simbol mladalačkog i jedrog lica, sa time se svi slažemo. Međutim, vreme ne štedi nikoga, i kako starimo, kako proizvodnja kolagena i elastina opada, gubimo punoću i onaj savršen trouglast oblik lica.

Ali kako zaustaviti vreme? Nažalost, vreme ne možemo zaustaviti ili vratiti unazad, ali možemo našim jagodicama da vratimo volumen!

Postigni prirodan izgled kombinovanjem metoda

Važno je pre svega da shvatiš da je prirodan izgled podmlađivanja jagodica rezultat kombinovanja nekoliko različitih tretmana. Znači, nijedan izolovan postupak ne može samostalno da reši problem opuštenih jagodica.

• Za uklanjanje bora središnjeg područja čela i između obrva preporučuje se botoks.

• Ukoliko imaš izražene, duboke i uporne bore iznad korena nosa i između obrva neophodno je posebnim instrumentom prerezati potkožno tkivo, a nakon toga duboku boru ispuniti fielrom ili masnim tkivom.

korekcija jagodica

Brow lift je odlična procedura ako ti je potrebno korigovanje položaja obrva, a osim toga, ovaj zahvat zateže kožu na čelu što očima i licu daje mladalački izgled.

• Problem spuštenih obrva je čest među pripadnicama nežnijeg pola. Ako nemaš većih problema, privremeno i blago podizanje spoljašnjeg ruba obrve botoksom je sasvim dovoljno. Ali, ako je potrebna veća korekcija zbog viška kože i izraženih bora na spoljašnjim stranama očiju, onda je endoskopsko podizanje obrva ono što ti treba.

• Osobama koje imaju spuštene i obrve i kapke i kojima nedostaje volumen jagodica, savetuje se prvo podizanje obrva i jagodica. Korekcija kapaka se radi tek nakon nekoliko meseci, tj. kada se može tačno proceniti koliki je zaista višak kože kapaka.

Reč-dve o transferu masnog tkiva

Pre nego što pređamo na samu proceduru povećanja jagodica, odgovorićemo na pitanje koje većinu zanima - "Zašto baš moje masno tkivo?"

Transfer masti poznat je i pod nazivom "lipomodeling", a osim za korekciju jagodica koristi se i za:

 • povećanje usana
 • konturisanje lica
 • popunjavanje bora
 • uvećanje zadnjice
 • povećanje grudi
 • uklanjanje nazolabijalnih bora

Kada se radi o manjim regijama (usne, jagodice) transfer masnog tkiva se obavlja pod lokalnom anestezijom, a uključuje 3 glavne faze:

✔️ Uklanjanje masti - kanilom (tupa, tanka igla) se isisava mala količina masti na mestu gde je debeo sloj, recimo stomak, butine ili natkolenica.

lipofiling jagodica

✔️ Prečišćavanje masti - tvoje masno tkivo se zatim prečišćava specijalnom laboratorijskom opremom, kojom se odvaja mast od krvi i drugih tečnosti.

✔️ Ubrizgavanje masti - u područje koje se tretira se zatim tako prečišćeno i pripremljeno masno tkivo ubrizgava specijalnim mikrokanilama. I tvoje jagodice su ponovo podignute i savršene, kao na slici iz mlađih dana.

Zašto da se odlučiš baš za ovu tehniku? Pa, postoji nekoliko valjanih razloga, a neki od njih su:

•  apsolutna kompatibilnost donorske masti sa tkivima u zoni transplantacije - dakle, nema rizika od odbacivanja ili pojava alergijskih reakcija

• tvoj organizam nije ugrožen od uticaja stranog tela (implantata)

• stres je minimalan, kao i nelagoda za organizam

podizanje jagodica masnim tkivom

• rezultat nakon povećanja jagodica masnim tkivom primetićeš odmah

• oporavak traje kratko - brzo se vraćaš normalnom životu, a tvoje novo lice je spremno za selfi. 🤳

Korekcija jagodica masnim tkivom - zašto se izvodi i kako?

Povećanje jagodica sopstvenim masnim tkivom ili lipofiling istih radi se u okviru liposkulpture ili "face-stylinga" da bi se postigao svež i mladalački izgled. Međutim, to nije sve, ovom procedurom možeš rešiti i problem asimetrije lica, urođenih deformiteta, ali i poboljšati celokupnu konturu lica.

Kao što verovatno znaš, procesom starenja u našem potkožnom masnom tkivu smanjuje se volumen, količina kolagena i elastičnih vlakana. Gravitacija + vreme = spušteni obrazi, vidljive senke u regiji jagodičnih kostiju i nazolabijalne bore.

Dakle, ovom tehnikom jagodice se popunjavaju uzimanjem vlastitog masnog tkiva koje se zatim filtrira i aplikuje u predeo oko jagodične kosti. Dobra vest je i to da je lipofiling istovremeno i lipotransfer matičnih ćelija koje ne samo da popunjavaju volumen, već dovode do regeneracije i podmlađivanja tretiranog područja.

Neki doktori lipofiling kombinuju sa fejsliftingom kako bi poboljšali konačne rezultate zahvata.

povecanje jagodica masnim tkivom

Kako izgleda korekcija jagodica tehnikom lipofilinga?

Procedura počinje time što doktor prvo liposukcijom uzima masno tkivo sa unutrašnje strane butina, gde je koncentracija matičnih ćelija i estrogenih receptora najveća. To se obavlja tankim kanilama, a ceo proces traje do sat vremena.

Nakon pripreme filera, u predeo jagodica se tankim mikroiglama ubrizgavaju masne ćelije. Apliciranje se obavlja u slojevima i u manjim količinama da bi se na taj način pojačala cirkulacija i postigli što bolji rezultati.

Ako te već sada plaše igle, za tim nema potrebe jer su igle izuzetno tanke. Takođe, pre ubrizgavanja doktor će na tretiranu regiju naneti anestetsku kremu, tako da ništa nećeš osetiti. A ako se pitaš šta je sa ožiljcima - nema ih.

Ovakva korekcija je prirodna i minimalno invazivna, a efekat koji ćeš dobiti može biti jednako efikasan kao i kod invazivnih hirurških intervencija.

Rezultati ovog tretmana su trajni, a moći ćeš da ih vidiš 8 nedelja nakon tretmana. Za neverovatne rezultate koje ova korekcija pruža vredi sačekati, zar ne?

lipofiling jagodica slike

Oporavak - šta te čeka nakon tretmana?

Korekcija jagodica masnim tkivom je potpuno bezbedna, ali kao i kod većine sličnih tretmana, i nakon ovog može doći do izvesnih promena. Evo šta je važno da znaš:

 • mogu se pojaviti blage otekline i modrice, ali se povlače 7 dana nakon intervencije
 • u ovom periodu se savetuje stavljanje hladnih obloga
 • takođe, izbegavaj korišćenje kozmetičkih preparata na tretirane regije
 • svakodnevnim aktivnostima se možeš vratiti 2-5 dana nakon korekcije
 • u periodu od 2 nedelje posle intervencije izbegavaj teže fizičke aktivnosti, kao i izlaganje suncu

Ono što je takođe bitno da znaš je da količina masti uzeta liposukcijom neće u potpunosti ostati na mestu ubrizgavanja. Oko 30% masnog tkiva će se razgraditi u toku prvih nekoliko nedelja.

Upravo zbog toga se pacijentima prilikom liposukcije uzima više masnog tkiva koje se zatim zamrzava i kasnije ukoliko to budeš želela možeš da ponoviš proceduru.

Postoje li neki rizici?

Kao i kod svakog zahvata, uvek postoji rizik od dobijanja infekcije, ali ako si odabrala stručnog i iskusnog lekara, ne treba da brineš. Svest o gubitku tonusa i volumena potkožnog tkiva kao posledice starenja danas je i te kako prisutna. Sve to rezultiralo je primenom supstanci i tkiva koji taj proces treba da uspore. Ali, kao i u svemu, i ovde se često ume preterati, a vidljivi rezultati su "napumpana" i neprirodna lica.

korekcija jagodica masnim tkivom cene

Ono što razlikuje stručnjaka od nestručnjaka, estetsko od komercijalnog je znanje i razumevanje različitih tehnika primene i razlika među preparatima. Tehnike i preparati su prilagođeni anatomskim regijama lica koje se međusobno jako razlikuju. Potpuno su drugačiji priprema i kvalitet masnog tkiva koje se koristi za korekciju podočnjaka od onog za povećanje jagodica ili popunjavanje nazolabijalne bore.

Dakle, od velikog je značaja izbor estetskog hirurga koji zna šta radi, ali uzima u obzir i tvoje želje.

Velika prednost korišćenja vlastitog masnog tkiva je to što nema rizika reakcije na strano telo, prisutnost dovoljne količine "materijala", kao i trajnost rezultata.

Korekcija jagodica masnim tkivom - cena

Stigli smo i do poslednjeg, ali ne i manje važnog dela - cene. Koliko ćeš novca morati da izdvojiš za lepše i podignute jagodice, a time i lepši izgled lica je važno pitanje, ali nikako ne treba da bude i presudno.

S obzirom na trajne rezultate i potpuno prirodan "materijal", koji je zapravo deo tebe, cena će biti prava sitnica.

Cene korekcije jagodica masnim tkivom se kreću od 500 do 800 €.