Nazolabijalne bore – zašto nastaju i kako ih ukloniti?

11.02.2020.

Nazolabijalne bore – stručan termin za vertikalne linije koje se protežu od korena nosa do ugla usana. Verovatno ti je poznatiji narodni izraz „bore smejalice“.

Produbljivanje bora oko usana je jedan od prvih znakova starenja sa kojim se susrećemo već u 30-ima. A osim nazolabijalnih bora, kako godine prolaze, promene su vidljive u svim delovima kože.

Najznačajnije su one koje se dešavaju u dubljim delovima, tj. u dermisu, gde dolazi do smanjenja ukupnog broja fibroblasta, a takođe se smanjuje i proizvodnja kolagena i elastina (zbog čega nam koža više nije elastična).

nazolabijalne bore

Nijedna žena ne može da ostane imuna kad primeti prve znake starenja na svom licu i kada područje oko usana sve intenzivnije počinje otkrivati godine.

Nazolabijalne bore čine da ti lice izgleda starije i strože? To je znak da treba nešto da preduzmeš!

U nastavku teksta saznaj zašto nastaju bore oko usana i kako da ih se rešiš i vratiš svoju mladost.

Bore oko usana delimo na:

• nazolabijalne bore – nastaju na mestima gde se stvara preklop na koži kada se nasmejemo.

• marionetske bore – glavni krivci za umoran izgled tvog lica (nalaze se ispod spoljšnjih uglova usana).

• pušačke (vertiklane) bore – „popularne“ su kod pušača, nastaju kao posledica pokreta mišića prilikom uvlačenja dima.

Kako nastaju nazolabijalne bore?

Iako se čine simpatičnim, bore smejalice su jedne od prvih koje počinju da se produbljuju s godinama i predstavljaju veliki problem u 30-im, pa čak i odmah posle 25-e godine.

Nazolabijalne bore se obrazuju tako što se (pored resorpcije kostiju) topi masno jastuče koje se nalazi između unutrašnjeg ugla oka i sredine obraza, a smešteno je u površinskom sloju kože.

Svojim topljenjem ono produbljuje podočnjake i opušta obraz tako da pod uticajem gravitacije nastaju nazolabijalne bore.

Pored toga, koža se tanji i smanjuje se njena čvrstina što ih dodatno naglašava.

Zašto nastaju nazolabijalne bore?

Dakle, zaključili smo kako nastaje najveći neprijatelj našeg lica – nazolabijalne bore. Zbog promena u volumenu obraza, dolazi do obešenosti lica što zatim rezultira naglašenom nazolabijalnom brazdom.

Nazolabijalna brazda se proteže od nosa do brade i čini lice dužim i umornijim, kao da ono „klizi nadole“.

Mnogo faktora utiče na nastanak ove brazde i, nažalost, možeš je očekivati već posle tridesete.

Razlog za ovo je jednostavan i poznat – starenje, koje je prirodan proces u kombinaciji sa gravitacijom. Pritom, žene u ovome nisu same, isto se dešava i muškarcima.

nazolabijalne bore

Kako starenje dovodi do bora smejalica?

Kako starimo naša koža gubi elastičnost i smanjuje se količina masnog tkiva u našim strukturama lica. Usled ovoga dolazi do pojave spuštanja prednjeg masiva lica i produbljivanja bora.

A zašto je temperamentnost važna za nazolabijalne bore?

Kada su bore oko usana u pitanju, ne treba zaboraviti ni mimiku lica.

Ako si po prirodi temperamentnija, pokazuješ emocije više, treba da znaš da tvoja koža trpi, lomi se, savija i dolazi do pojave dubokih bora. 😲

Takve osobe uglavnom imaju duboke nazolabijalne bore i „svračije nožice“ oko očiju.

Jesi li znala da i sama doprinosiš pojavi ovih bora?

Činjenica je da do ovih bora može doći znatno ranije i da smo za to krivi mi sami. A evo i zašto:

 • nezdrava hrana
 • nedovoljno sna
 • neadekvatna nega i hidratacija kože
 • nedovoljna fizička aktivnost
 • preterano sunčanje
 • pušenje
 • stres
 • variranje telesne težine

Kako se uklanjaju nazolabijalne bore?

Nažalost, posle tridesete godine nije dovoljna adekvatna nega i nema te kreme koja može da uspori starenje i da spreči delovanje spoljašnjih uticaja.

Savetujemo ti da ne bacaš novac na kreme sa koenzimima, raznih ekstraktima, česticama zlata jer nijedna ti ne može pomoći.

Jedini način da se obnovi izgubljeni volumen masnog tkiva je primena hijaluronskih filera.

Znači, ako se nakon 30-e godine masno jastuče u dubokim strukturama resorbovalo, najbolji način da volumen vratimo je da filerom nadoknadimo isti.

nazolabijalne bore

Da se podsetimo šta je to hijaluron i hijaluronski fileri.

U našem telu se nalazi hijaluronska kiselina čija je osnovna funkcija da bude potpora vlaknima kolagena. Međutim, tokom vremena ona se „otapa“, tj. resorbuje i njena količina se smanjuje.

Istovremeno se smanjuje količina dubokog masnog tkiva zbog čega naše lice postepeno gubi tonus i koža je manje elastična.

Hijaluronski fileri sadrže hijaluronsku kiselinu (u vidu gela). Kada se ubrizga u kožu nadoknađuje se njena izgubljena količina, ona samim svojim prisustvom privlači tečnost, čime dodatno vrši nadoknadu volumena i popunjavanje bora.

U današnje vreme tretman hijaluronom postao je popularan, jer se radi o prirodnoj supstanci, a osim za bore može se primenjivati i za korekciju podočnjaka, povećanje usana, pa čak i korekciju nosa.

Hijaluron za nazolabijalne bore – kako izgleda tretman?

Pre tretmana potrebno je da se konsultuješ sa doktorom, jer nisu svi pacijenti za direktno popunjavanje nazolabijalnih bora filerima. U nekim slučajevima se može uraditi tzv. tečni, odnosno neoperativni fejslifting u 8 tačaka.

Uglavnom, ako se odlučiš za tretman hijaluronom čeka se sledeće:

• Na zakazan tretman dolaziš bez šminke. Dakle, potrebno je detaljno očistiti kožu lica.

• Posle toga se nanosi anestetik u obliku kreme, tako da nema nikakvog bola.

• Nakon toga se ubrizgava hijaluron i na taj način se bore eliminišu. Uz to se stvara novi kolagen što dovodi do dugotrajnog efekta podmlađenog izgleda.

Pacijenti obično žele korekciju nazolabijalnih bora, a to se bolje postiže korekcijom midface zone. To znači da se hijaluron ubaci u oblast između unutrašnjeg ugla oka i sredine obraza.

Kada se hijaluron aplikuje u tom predelu dolazi do liftinga srednjeg dela lica, što istovremeno vrši korekciju i nazolabijalnih bora.

Koliko traje tretman i da li ćeš odmah videti efekat?

Tretman nazolabijalnih bora ne oduzima previše vremena, svega 10-ak minuta.

Što se rezultata tiče (koji su izvanredni!) videćeš ih odmah i nećeš moći da se odvojiš od ogledala.

nazolabijalne bore

Koliko ćeš moći da uživaš u novom, podmlađenom licu zavisi od vrste filera, uglavnom su dobijeni rezultati trajni od 6 meseci do godinu dana, a tretman bi trebalo da ponoviš u razmaku od 1 do 3 godine.

Pitaš se šta nakon tretmana? Da li je potrebna posebna nega? Evo odgovora:

 • Nakon procedure popunjavanja nazolabijalnih bora, bilo bi dobro da stavljaš hladne obloge na lice zato što može doći do pojave manjih podliva i modrica (što se retko dešava).
 • Može se pojaviti i manji otok (ali bez brige!) u regiji lica, koji traje samo jedan dan.
 • Posle tretmana, 1 do 2 dana ne planiraj odlazak u saunu, plivanje, kao ni masaže lica. Nakon ovog perioda možeš da se vratiš svojim svakodnevnim aktivnostima.

Koliko će to da košta?

Teško je odgovoriti na to pitanje, jer cena tretmana popunjavanja bora oko usana hijaluronskim filerima zavisi od količine materijala, kao i od klinike za koju se odlučiš.

Znači, ne koristi se za svakog pacijenta ista količina filera – kod nekoga je potreban 1 ml, a kod nekoga više.

Uglavnom se cene po 1 ml hijalurona kreću od 190 do 250 €.

Savetujemo ti da ne štediš kada je lepota u pitanju, posebno kada se radi o ovako delikatnoj regiji lica. Izaberi licenciranog doktora plastične i estetske medicine i poveri svoje lice stručnjacima.

Izvori: estetika.simptomi.rs, divaclinic.com