Himenoplastika – kontroverzni trend čija popularnost raste

19.07.2020.

Himenoplastika je nešto za šta si, htela to ili ne, sigurno čula. Radi se o hirurškom zahvatu koji je određeni vremenski period punio stranice dnevnih novina, pa možemo reći da spada u jednu od najkontroverznijih procedura tog tipa. Ipak, postoje valjani razlozi zašto se žene odlučuju za nju.

Danas je lepota postala imperativ i od današnje žene se očekuje da ima lepu kožu, kosu, zategnuto telo, ali ne izostaje ni lepota intimnih delova. Sve više dama se interesuje za intimnu hirurgiju, a najveće interesovanje stekle su kako labioplastika i vaginoplastika, tako i himenoplastika.

himenoplastika slike (1)

Šta je himenoplastika?

Himenoplastika podrazumeva rekonstrukciju himena i lokalnih režnjeva sa zida vagine. Iako kontroverzna, ona se primenjuje iz niza razloga – zbog pritiska okoline u kojoj se živi, ličnih zahteva u cilju poboljšanja seksualnog života i unošenja novina u odnos sa partnerom. Ali, postoje i mnogo ozbiljniji razlozi – kao deo podrške prilikom oporavka žrtava silovanja.

U zavisnosti od ostataka himena postoje različite hirurške tehnike. Ova intervencija se može obaviti na 2 načina:

 • Jednostavnije procedura: ušivanje rubova himena
 • Složeniji zahvat: rekonstukcija himena

O tome koja metoda će se koristiti odlučuje tvoj hirurg nakon pregleda i u skladu sa vremenskim rokom i tvojim željama. Nakon operacije rekonstruisani himen imaće izgled kao pravi, a tragovi operacije neće biti primetni.

himenoplastika

Zašto je himenoplastika postala popularna procedura?

Himen (devičnjak) je pregrada koja se nalazi između vagine i vulve (zatvara ulaz vagine) i pripada spoljašnjim genitalnim organima. Tokom seksualnog odnosa dolazi do „cepanja“ himena na jednom ili više mesta i pojave krvarenja.

Dakle, defloracija, odnosno razdevičavanje obično podrazumeva gubitak celovitosti te tanke pregrade sačinjene od sluzokože koja se nalazi na samom ulazu u vaginu prilikom prvog odnosa.

U socijalnom aspektu života jedne žene defloracija ostavlja trag za sobom koji može da prouzrokuje i određene neželjene posledice, što u društvu u kojem živimo, može da stigmatizuje ženu kao individuu.

himenoplastika slike

Ovakav način prihvatanja i shvatanja žena je posebno izražen u izrazito patrijarhalnim, ali i ruralnim sredinama u kojima je i danas jako važno da žena uđe nevina u brak, a dokaz toga je netaknut himen. Upravo zbog toga se dosta žena odlučuje za himepolastiku kojom se ponovo uspostavlja celovitost himena, što u značajnoj meri utiče na kvalitet života.

Kako izgleda himenoplastika i koliko traje?

S obzirom na to da se korekcija ne mora raditi u opštoj anesteziji, pre intervencije sa hirurgom i anesteziologom dogovorićeš se o analizama koje je potrebno uraditi. Najčešće su to laboratorijske analize.

O proceduri nećemo mnogo pisati, pošto je poprilično jednostavna. Hirurškim postupkom i (često) dizajniranjem režnjeva sa zida vagine vraća se himen i „nevinost“ damama. Operacija ne oduzima previše vremena, svega 30 do 60 minuta.

operacija himena

Kratkotrajna ili dugotrajna himenoplastika?

U zavisnosti od želje pacijentkinje i preporuke hirurga, mogu se obaviti kratkotrajna ili dugotrajna himenoplastika. U čemu je razlika?

✔️ Kratkotrajna himenoplastika:

 • stavljaju se šavovi u jednom sloju
 • procedura ne traje više od pola sata
 • podrazumeva brz oporavak i odsustvo bola
 • odnos možeš imati 7 dana nakon operacije
 • ovu metodu biraju devojke koje žele da unesu novinu u seksualni život

rekonstrukcija himena operacija

✔️ Dugotrajna himenoplastika:

 • ova operacija omogućava da se obnovi himen na duže vreme i ne zavisi od perioda razgradnje šavova
 • za razliku od kratkotrajne himenoplastike, ovde se stavljaju šavovi u tri sloja
 • operacija se obično izvodi 4 do 5 dana pre početka menstruacije, tako da tkiva imaju priliku da se oporave
 • period oporavka je 3 nedelje
 • u trenutku intimnosti žene koje su bile podvrgnute dugotrajnoj himenoplastici imaju veću količinu izlučene krvi i bolove
 • izvodi se najčešće iz verskih razloga

himenoplastika oporavak

Kako teče oporavak?

Posebnu pažnju nakon himenoplastike treba da posvetiš postoperativnom periodu. Nekoliko dana nakon operacije ne preporučuje se:

🔻 bavljenje sportom

🔻 tople kupke

🔻 odlazak u saunu

🔻 dizanje tereta

🔻 korišćenje tampona

🔻 seksualni odnosi naredne 4 nedelje

himenoplastika tamponi slike

Primetićeš oticanje vaginalne sluznice nakon zahvata nekoliko narednih dana. Bolovi u perineumu su ponekda toliko intenzivni da izazivaju poteškoće sa kretanjem. Zbog toga bi trebalo u početku da miruješ u krevetu i izbegavaš sedenje.

Žene obično lako podnose himenoplastiku, a kako bi ubrzale proces oporavka potrebno je pridržavati se preporuka lekara u postoperativnom periodu.

Kada ne sme da se radi himenoplastika?

Himenoplastika ima kontraindikacije koje se ne smeju zanemariti. Pacijentkinje koje imaju sledeće probleme ne mogu da rade ovu vrstu zahvata:

 • pogoršanje zaraznih bolesti polnih organa
 • mentalni poremećaji
 • sklonost ka krvarenju
 • upalne bolesti bešike
 • nedavna operacija genitalija

Kakav je osećaj posle rekonstrukcije himena?

Ovo umnogome zavisi od vrste operacije. Neki stručnjaci smatraju da su posle dugotrajne intervencije bol i krvarenje pri pucanju himena čak intenzivniji nego prilikom primarne defloracije.

rekonstrukcija himena zahvat

Međutim, ima i onih koji tvrde da će osećaj biti drugačiji, što je povezano sa već postojećim seksualnim iskustvom i širinom vagine. Bitno je to da nije moguće razlikovati rekonstruisan himen od onog prirodnog.

Himenoplastika cena

Nadamo se da smo ti bar malo približili kako izgleda proces himenoplastike, kakve rezultate možeš očekivati i ostalo vezano za ovu tabu temu.

Bitna stvar koju nismo napomenuli, iako već znaš koliko je to bitno, jeste da izabereš iskusnog i stručnog doktora, tako da odlični rezultati ne izostanu.

Ono što te takođe, sigurni smo, interesuje jeste cena ovog zahvata. Ona nije ista svuda, zavisi od klinike koju odabereš i anestezije i kreće se od 500 do 800 €.