Vaginoplastika – procedura o kojoj se malo priča, a koja menja život

01.05.2020.

Vaginoplastika objašnjena u 3 rečenice bi izgledala ovako:

  • Vaginoplastika obuhvata nekoliko hirurških procedura u intimnoj regiji žena.
  • Obavlja se kako u rekonstruktivne, tako i u estetske svrhe.
  • Sužavanje vagine, kao i njeno podmlađivanje su dve najčešće hirurške procedure vaginoplastike kojima se pacijentkinje podvrgavaju.

Trudnoća i sam porođaj su nešto najlepše što se ženi desi u životu. Međutim, o tome šta se dešava posle toga malo ko priča. Posledice porođaja mogu predstavljati problem, posebno ako je došlo do cepanja tkiva vagine ili ako rana od epoziotomije nije dobro srasla.

vaginoplastika

Da li si se suočila sa sličnim problemima? S obzirom na to da čitaš već devetu rečenicu ovog teksta, pretpostavljamo da jesi. Na dobrom si putu, ako nastaviš sa čitanjem saznaćeš šta je zapravo zatezanje vagine i koliko ti može promeniti život (nabolje naravno). 🙂

Dakle, ukoliko tvoja vagina ima preveliki dijametar ili je jednostavno previše rastegnuta, radi se njeno zatezanje. Ali hajde da vidimo kako to izgleda, da li će da boli i koliko košta. Krećemo!

Vaginoplastika je tražena, ali šta kaže statistika? 📊

Ako se osvrnemo na nedavne britanske studije, žene najviše priželjkuju povećanje grudi i zadnjice, ali već pri vrhu traženih intervencija se nalazi sužavanje vagine.

Od 1.000 ispitanica starosne dobi između 21 i 40:

☑️ 24% se izjasnilo da bi se podvrglo vaginoplastici, a kao razlog su navele nezadovoljan seksualni život

☑️ oko 25% je tražilo porođaj carskim rezom kako bi sačuvale elastičnost polnog organa

zatezanje vagine

Što je neka tema delikatnija, teže se govori o njoj, a to je slučaj upravo i sa vaginoplastikom. Estetska hirurgija je intimna priča koja ne bi trebalo da se tiče nikoga osim osobe koja joj se podvrgava. Ali, najčešće to nije tako, već se javno komentariše - hvali ili osuđuje.

Zahvati na vagini se rade od 18 do 40 godina u zavisnosti od zahteva - da li je u pitanju smanjivanje urođenih uvećanih malih i velikih usana ili je to sužavanje vagine nakon višestrukih porođaja.

Važno je i napraviti razliku između smanjivanja stidnih usana, tj. labioplastike i zatezanja vagine, odnosno vaginoplastike.

Šta se dešava sa vaginom posle porođaja?

Već smo napomenuli da je porođaj, iako je možda bio težak i bolan, nešto najlepše što žena doživi, jer kada ugleda svoje dete zaboravi na sve muke kroz koje je prošla. Ali sa trudnoćom i porođajem dolaze i određene promene na telu žene.

Naime, u toku porođaja dolazi do rastezanja svih mišićnih vlakana vagine do dimenzija obima glave novorođenčeta. Mišići se nakon toga delimično skupe, ali ti nikada ne bude povratak na prvobitno stanje.

vaginoplastika slike

Osim toga, veliki broj porođaja se završava rasecanjem vagine, tj. epiziotomijom. Nakon tog zahvata često ostane širok, bolan ožiljak koji se proteže iz vagine, ukoso prema tkivu zadnjice. Veliki ožiljak, oslabljeni mišići, proširen ulaz u vaginu - sve ovo umanjuje zadovoljstvo partnera u toku seksualnog odnosa, a ženi donose osećaj nesigurnosti i potištenosti.

Seks više nikada neće biti isti...

Jedan od najvećih problema, kada je u pitanju preveliki dijametar vagine, jeste svakako seksualna disfunkcija. Nelagodnost i bolni odnosi nastaju kao posledica kombinacije nekoliko faktora - mehaničkih, koji podrazumevaju gubitak kolagenih vezivnih struktura i hormonskih, kada početkom menopauze dođe do pada nivoa polnih hormona.

Tada dolazi do sindroma vaginalne relaksacije i vaginalne atrofije, a sve to praćeno je suvoćom vagine i bolnim odnosima. Zato se procedura sužavanja vagine obavlja kod osoba različite životne dobi i to upravo u cilju poboljšanja seksualnog života.

Kako izgleda vaginoplastika?

Hirurška intervencija se može obaviti pod lokalnom anestezijom, iako se mnoge pacijentkinje odlučuju za opštu. Ukoliko je pacijentkinji prijatnije, ukoliko smatra da će lakše podneti operaciju, može se primeniti i opšta intravenska anestezija. Sam postupak traje oko sat vremena, a u bolnici ćeš morati da ostaneš 12-24 h.

Uglavnom se ovakve vrste zahvata zakazuju neposredno posle ciklusa, kako bi tkiva za 4 nedelje mogla potpuno da zarastu. Vaginoplastika je rutinska intervencija i zahteva pripremu, što znači da češ morati da uradiš standardne laboratorijske analize krvi.

podmladjivanje vagine

Procedura podrazumeva uklanjanje naboranog vaginalnog tkiva, sužavanje i zatezanje vagine približavanjem mišića karličnog dna, kao i sužavanje samog vaginalnog otvora. Pored toga, može se ukloniti i eventualni ožiljak od epiziotomije.

Vaginoplastika se izvodi isto tako da bi se korigovao rastegnuti donji zid vagine nastao nakon porođaja, a čime se poboljšava zadovoljstvo tokom seksualnih odnosa. Da ne zaboravimo još jednu značajnu stvar - ovim postupkom se poboljšava i kontrola urinarnog i analnog sfinktera (mišić stezač).

Ukoliko imaš potrebu za tim, ovu metodu možeš kombinovati sa procedurom labioplastike, kao i sa uvećanjem G tačke.

Oporavak posle vaginoplastike - šta posle operacije?

Postoperativni oporavak traje nekoliko dana. Nakon operacije može se javiti manji otok, ali već sutra nećeš osećati skoro nikakav bol. Otok je najveći prvog dana nakon zahvata, a nestaje već u toku prve nedelje.

Evo nekoliko saveta koji će ti pomoći da se brže vratiš u normalu:

• potrebno je da miruješ kod kuće

• sprovodi redovnu uobičajenu toaletu polnih organa

• stavljaj hladne obloge i uzimaj analgetik (prema savetu plastičnog hirurga)

• nakon nekoliko dana moći ćeš da se vratiš svojim svakodnevim aktivnostima

• konci od operacije se sami tope tokom druge nedelje

• suzdržavanje od seksualnih aktivnosti je od 4 do 6 nedelja

• nemoj koristiti tampone narednih 8 nedelja

• postoperativno terapijski uzimaj antibiotike i vaginalete 5-7 dana

• u zavisnosti od količine zatezanja, neke pacijentkinje mogu dobiti instrukcije da koriste dilatatore

rejuvenacija vagine

Šta možeš očekivati nakon vaginoplastike?

Kao i kod bilo koje druge procedure plastične hirurgije, ako razmišljaš o zatezanju vagine, bitan je odabir plastičnog hirurga. Obavezno je da ima sertifikat i, naravno, dobro iskustvo. Od tvog izbora zavisi i rezultat koji možeš očekivati nakon operacije.

Hirurzi plastičari primenjuju mikrohiruršku tehniku, tako da je ožiljak veoma tanak, poput vlasi kose. Rezultati će biti neverovatni - čvršći vaginalni kanal i povećanje seksualnog zadovoljstva, kao i poboljašan sam izgled vagine. Bićeš zadovoljna i puna samopouzdanja!

Da li postoje komplikacije?

Komplikacije podmlađivanja i zatezanja vagine su retke i blage. Moguća je pojava infekcije i krvarenja u manje od 1% slučajeva. Tkivo polnih organa ima dobru cirkulaciju, a to je solidna brana raznim infekcijama i prednost koja podstiče brzo zarastanje rana.

Porođaj posle vaginoplastike - da ili ne?

U slučaju da se odlučiš za drugu trudnoću, bitno je da znaš da efekat vaginoplastike traje do drugog porođaja, i da se vagina posle vraća u prvobitan oblik. S druge strane, labioplastika traje doživotno.

vaginoplastika cene

Za lep izgled venerinog brega tu je liposukcija

Dosta žena ima problem sa svojim stidnim brežuljkom, koji je veći nego u mladosti. Ukoliko je izgubio svoje nekadašnje konture, ako je prisutan i višak masnog tkiva, to se može korigovati istovremeno kada se radi labioplastika ili zatezanje vagine.

Liposukcija je rešenje. Često se primenjuje u sklopu drugih, većih estetskih operacija stomaka. Intervecnija traje svega 10-ak minuta, a krajnji efekat je fenomenalan.

Kako se razvijaju plastična i estetska hirurgija, tako se pojavljuju i nove metode podmlađivanja vagine, kao što je laserska vaginoplastika, ali o tome više u nekom od sledećih tekstova.

Vaginoplastika - cene

Ok, saznala si šta je vaginoplastika i kako ti može pomoći. Rezultati su zaista neverovatni, jer pored estetskog problema rešava se i problem seksualne disfunkcije, a time ćeš doći i do povećanja samopoudanja.

Međutim, bitan je i finansijski momenat, ali nakon zahvata uverićeš se da su to bile najbolje uložene pare, s obzirom na to da si uložila u sebe, svoje zdravlje i osećaj samopouzdanja.

Cene vaginoplastike variraju u zavisnosti od klinike za koju se odlučiš. Mi smo izvojili najčešće procedure i njihove cene, a one se kreću ovako:

  • Vaginoplastika - 1.300-3.000 €
  • Labioplastika - 1.300-1.500 €
  • Kombinovani postupak - od 2.000 €