Fileri podmlađuju, ali ne preteruj i izbegni neprirodni „pillow face“

14.04.2020.

Fileri su danas u upotrebi "kao dobar dan" i sigurno znaš makar jednu osobu koja je koristila ovu metodu podmlađivanja, samo malo popunila usane ili podigla jagodice. Imaš podočnjake ili možda želiš korekciju nosa? Hijaluronski fileri su rešenje!

Dakle, jasno je da su estetska hirurgija i medicina u punom mahu. Dostupne su nove, sofisticiranije tehnike nakon kojih možeš izgledati podmlađeno i osveženo, ali skoro je nemoguće ne primetiti da si "nešto radila".

fileri

Previše botoksa, nepoželjne patkaste usne ili suviše istaknute jagodice? Ništa od ovoga ne izgleda privlačno, moraš priznati.

Trend prirodnog izgleda ušao je na velika vrata - sada je prioritet nega kože, svež izgled i suptilne promene. Naravno, to ne znači da su pune usne i bujne grudi otišle u zaborav, ali poslednjih godina pripadnice lepšeg pola se sve više odlučuju za metode koje daju prirodnije rezultate.

Najveću popularnost su svakako stekli fileri i botulinum toksin kao "najjednostavniji" način podmlađivanja. Međutim, nestručnim apliciranjem dolazi do grešaka koje te mogu koštati lepog i prirodnog lica.

Fileri su odlična antiage metoda, ali ne preteruj

Sami počeci apliciranja filera, kao i botoksa su uglavnom bili izolovani, pa su se ispravljale pojedinačne bore. Ali danas trendovi podrazumevaju podmlađivanje celog lica, a to znači i veće količine filera. Ako pogledamo statistiku, u SAD-u i Kanadi se godišnje aplikuje čak 2,4 miliona filera.

Ali, da li su fileri uvek pravi izbor? Najčešće nuspojave - "blowfish lips", "pillow" ili "puffy face" mogu se videti u svakodnevnoj praksi. Problem je, dakle, u preteranoj korekciji koja osim lošeg estetskog učinka ima i brojne druge moguće posledice, kao što su infekcije, apscesi, nekroze i ishemije tkiva.

razgradnja filera

Ako si preterala sa filerom onda je rešenje hijaluronidaza, odnosno enzim koji razgrađuje neželjeni filer, i to je prva pomoć kod neočekivane reakcije tkiva. Međutim, ipak se neke posledice mogu predvideti i na vreme sprečiti, a to nas vodi na sledeći odeljak - iskustvo doktora.

Gustoća filera se određuje u zavisnosti od nekoliko faktora - anatomije lica, izraženosti jagodica, obliku nazolabijalnih i mentolabijalnih dubokih bora. Način ubrizgavanja je takođe važan, zbog čega se procenjuju i dubina i tehnika. Hoće li fileri biti aplicirani iglom ili kanilom? Na kojoj dubini? Sve to su pitanja na koja treba odgovoriti pre samog postupka.

Koliko je bitno iskustvo doktora?

Prvi fileri su se pojavili pre 30-ak godina, međutim, u početku kada je vladala euforija, ubrizgavale su se neproverene formule, koje su nažalost rezultirale brojnim posledicama. Kasnije se pojačao oprez, ali nakon toga opet je došlo do opuštanja i nekontrolisanog ubrizgavanja sada već proverenih, ali nestručno apliciranih hijaluronskih i drugih filera.

fileri

Doktor koga izabereš i poveriš mu svoje lice ili usne, osim što mora imati znanja i smisla za estetiku, mora imati i veliko iskustvo. S druge strane, mora dobro da poznaje prirodu filera i da zna kako će se određeni filer ponašati u kom delu tkiva.

Pored svega ovoga, važna su i brojna druga pitanja, kao na primer, koliko često se smeju ubrizgavati ili da li se mogu mešati različiti fileri.

Ali, ne treba svu odgovornost svaliti na doktora, ponekad i pacijenti moraju preuzeti krivicu na sebe. Razlog za to je što su često neiskreni, ne znaju puno o onome što su već radili, često menjaju doktore jer nisu zadovoljni itd.

Koja je najrizičnija regija lica kada su fileri u pitanju?

Takozvana periokularna regija, tj. područje oko očiju je uvek rizično, ali je i veliki izazov za rejuvenaciju. Upravo zato je bitno analizirati meko tkivo i promene na koštanim strukturama. Koža na kapcima je najtanja i bez potkožnog tkiva, kružni mišić s godinama slabi i menja oblik i konture oka.

Povremeni ili stalni edemi su svakako kontraindikacija za ubrizgavanje filera, jer upravo tada imamo "overcorrection" (preterenu korekciju) i tzv. "puffy" efekat.

hijaluronski fileri pillow face

Uvek se koriste fileri niske viskoznosti i niske koncentracije, zato je bolje kanilom ubrizgavati malu količinu materijala kako bi se izbegli hematomi. Takođe, važno je da se aplikuje dovoljno duboko, da bi se izbegla diskoloracija kao i neželjeni noduli (kvržice i čvorići).

Kombinacija botulinum toksina, filera u području oko očiju, zatim prevelika i ponovljena količina viskoznih filera u gornjim obrazima dovode do čuvenog „puffy“ ili „pillow“ lica kojeg se svi užasavaju i pokušavaju da izbegnu.

Dakle, da zaključimo: presudni faktori su:

  • dobar odabir lekara
  • znanje
  • iskustvo

Fileri mogu zaista u malim količinama dati neverovatne rezultate i potpuni antiage pečat, ali na tebi je da li ćeš biti pažljiva i ispoštovati prethodna tri koraka. Lepo i podmlađeno lice ili neprirodni "pillow face"? Odgovor je jednostavan, zar ne?

Polako i sa botoksom - prirodnijem izgledu se vraćaju i zvezde 🌟👩‍🎤

Puno toga se promenilo u estetskoj medicini, ali i u svesti ljudi. Više se ne ponavljaju greške, nepoželjne "patkaste usne" i previše istaknuti "Mickey Mouse" obrazi su već stvar prošlosti.

Neke od holivudskih dama su javno priznale da su preterale sa korekcijama i da je prirodniji izgled daleko prihvatljiviji. Jedna od njih je zvezda svima poznate serije "Prijatelji", Kortni Koks koja je izjavila kako je svesna da je preterala sa metodama podmlađivanja.

hijaluronski fileri holivud

Izvor: Pinterest.com

Na svu sreću, hijaluronski fileri se vremenom razgrade, a botoks popusti, a Kortni danas uz suptilno povećane usne i sveže lice izgleda mnogo prirodnije i, mnogi će se složiti, lepše.

Još jedna dama koja je u jednom periodu svoje karijere preterala sa tretmanima botoksa je Kameron Dijaz. Ona je takođe priznala da je napravila grešku, a danas ova 47-godišnjakinja izgleda odlično. Ona se odlučila za "baby botoks", tj. manju količinu botoksa, čime je umanjila bore, a lice prirodno podmladila.

fileri holivud

Izvor: Pinterest

Nikol Kidman je jedna od poznatijih dama čiji izgled varira od fantastičnog do vrlo neprirodnog. Javno je priznala da je u jednom periodu preterala sa filerima u području usana i sa botoksom u području oko očiju. Međutim, i ona se priklanja prirodnijem izgleda pa njena mimika sada izgleda puno prirodnije.

hijaluron fileri zvezde

Izvor: Pinterest.com