Brahioplastika – rešenje za mlohave ruke! 💪🏻

24.09.2020.

Brahioplastika odnosno zatezanje nadlaktica je operativna procedura kojom se uklanja opuštena koža, kao i višak masnih naslaga na unutarnjem delu nadlaktice.

Beauty industrija nam pomaže da negujemo lice i rešimo se problematičnih područja na bokovima i stomaku. Svuda vidimo reklame za lifting lica, liposukciju stomaka, međutim, retko se priča o višku centimetara na rukama, sa kojima muče muku čak i mlađe devojke.

brahioplastika

Ponekad je opuštena koža na rukama toliko uporna da i uprkos dijetama i redovnom vežbanju ne uspeva da poprimi željeni izgled. Mlohave, opuštene ruke često mogu biti uzrok nesigurnosti, naročito kod dama iznad 40 godina ili kod osoba koje su značajno smršale. 😔

Dijete i naporni treninzi ne daju nikakve rezultate? Probala si sve i rešila da se pomiriš sa svojim problemom? Naš savet – ne!

Nastavi sa čitanjem teksta i saznaj kako ti brahioplastika može promeniti ne samo izgled ruku, već i život.

zatezanje nadlaktica

Zašto je brahioplastika uopšte potrebna nekome?

Bez obzira na način života kod žena se pre ili kasnije pojavljuju problemi gubitka elastičnosti u području od pazuha do lakta. Prema medicinskim istraživanjima, prirodno starenje epidermisa počinje već od 25. godine života.

Taj proces je prilično spor, pa opuštena koža na rukama postaje primetna tek posle mnogo godina. Glavni uzroci opuštanja kože su:

 • nagli gubitak težine
 • česta poseta solarijuma
 • genetske predispozicije
 • uticaj vremenskih uslova
 • zdravstveni problemi
 • anatomske karakteristike

brahioplastika (1)

Kada se brahioplastika preporučuje?

Za razliku od drugih delova tela, žene retko posvećuju pažnju rukama. Upravo zato je najviše tutorijala od tome kako povećati recimo zadnjicu vežbama, kao imati ravan stomak, ali šta je sa rukama?

Razne dijete, naglo mršavljenje i zanemarivanje treninga dovodi do opuštene i mlohave kože nadlaktica. Međutim, nekada ni zdrava hrana i teretana ne mogu da pomognu i upravo zato je tu brahioplastika.

Zatezanje nadlaktica se savetuje ako imaš:

 • vidno opuštenu kožu u oblasti nadlaktica ili tzv. „krila slepog miša“ 🦇
 • višak masnih naslaga
 • nepravilnosti, neravnine i staračke pege

zatezanje opustene koze ruku

Koja vrsta zatezanja nadlaktica treba tebi?

Ukoliko tvoj problem nije previše izražen, za tebe je liposukcija nadlaktica – najmanje invazivni metod otklanjanja suvišne masti sa gornjeg dela ruku.

Nakon odstranjivanja suvišnog masnog tkiva, neophodno je ukloniti i višak novonastale kože. To se obavlja pod posebnim uslovima kada je koža pacijenta dovoljno elastična. Zarastanje reza je ubrzano, a ožiljak jedva primetan.

Tradicionalno zatezanje kože nadlaktica je neophodno u slučaju da je problem veoma izrazite prirode. Tada se pravi rez duž donjeg dela nadlaktica, a istovremeno se otklanja sva suvišna koža i propratno masno tkivo ispod nje.

brahioplastika zatezanje nadlaktica

Proširena brahioplastika dolazi u pomoć samo ukoliko je problem toliko primetan da se višak kože i masnoće nalazi i na oblasti iza grudnog koša.  U tom slučaju se pomenuti rez ispod nadlaktica proširuje i duž zida grudnog koša, pa se tako odstranjuje višak neprikladnog tkiva.

Brahioplastika odstranjivanjem kože i masnog tkiva u obliku ribe na nadlakticama se vrši samo u ekstremnim slučajevima – kada postoji ogromna količina mekog tkiva i, naravno, kože na području nadlaktica.

Ovakav vide brahioplastike zahteva posebna matematička merenja i anatomsko obeležavanje pomenute oblasti u vidu riblje figure.

Kako izgleda brahioplastika?

O tome koja od gorenavedenih tehnika će biti potrebna tebi odlučićeš sa hirurgom nakon detaljnog razgovora o svim mogućim rešenjima.

Ono što svakako možeš očekivati, bez obzira na metod same intervenije, je ocena tvog zdravstvenog stanja. Takođe tu su i saveti o prestanku konzumacije proizvoda kao što su aspirin, hormonalni preparati, prestanku pušenja i drugih aktivnosti koje mogu otežati oporavak.

A sada da pređemo na samu intervenciju. U zavisnosti od količine masnih naslaga i kože koja se uklanja operacija može da traje oko 2 sata. Obavlja se u uslovima opšte anestezije i najčešće ambulantno, što znači da već nakon nekoliko sati možeš napustiti kliniku i oporavak nastaviti kod kuće.

Nadlaktice se mogu zategnuti vretenastim rezom ili rezom u obliku hokejaškog štapa koji ostaje sakriven na unutrašnjoj strani nadlaktice. Nekoliko meseci nakon zahvata ovaj ožiljak će izbledeti i biti gotovo nevidljiv.

brahioplastika oporavak

Kako teče oporavak?

Nakon brahioplastike često se javljaju otoci, podlivi i blaga nelagodnost, ali to ne treba da te brine jer se uspešno sanira lekovima protiv bolova. Kroz 2 nedelje otoci i podlivi se povlače i tada ćeš primetiti finalne rezultate. 🙂

S obzirom na to da kompresivni zavoji utiču na brži i kvalitetniji postoperativni oporavak, u prvim mesec dana nakon opearcije se preporučuje njihovo svakodnevno nošenje.

Zatezanje nadlaktica, tj. brahioplastika smatra se sigurnim hirurškim zahvatom bez većih rizika. Međutim, kao i kod svake druge operacije, moguće su (vrlo retko) neželjene komplikacije kao što su:

 • infekcije
 • krvarenja
 • slabo zarastanje ožiljaka i
 • otoci

Društvenim aktivnostima i normalnom životu moći ćeš da se vratiš već nakon 10-ak dana. Kancelarijski poslovi se mogu obavljati nakon jedne nedelje, dok ćeš za teže fizičke aktivnosti morati da sačekaš 4 nedelje.

brahioplastika slike

Koliko će trajati rezultati nakon brahioplastike?

Posle kvalitetno odrađene operacije zatezanja nadlaktica rezultati traju narednih 10 godina. Efekti zahvata direktno su povezani i sa tvojim stilom života, što znači da umnogome zavise od naglog gubitka težine, loših navika, nedostatka odgovarajuće nege kože.

Zato je naš savet da se potrudiš da se hraniš što zdravije, izbegavaš alkohol, kao i cigarete i stres, a jutarnju kafu zameniš tonikom od vode i limuna.

U kojim slučajevima zatezanje nadlaktica ne sme da se radi? ❌

Za izvođenje brahioplastike postoji niz kontraindikacija poput:

• bolesti srca i krvnih sudova

• dijabetes

• onkološke bolesti

• poremećaj zgrušavanja krvi

• bilo koje kožno oboljenje

• zarazne, kao i hronične bolesti u akutnoj fazi

• trudnoća i period laktacije

zatezanje nadlaktica slike

Možemo li sprečiti opuštanje kože?

Ako su tvoje nadlaktice previše opuštene brahioplastika je neizbežna, ali ukoliko problem nije toliko kritičan onda se možeš sama njime pozabaviti.

Da bi postigla zadovoljavajući efekat moraš se striktno pridržavati nekoliko glavnih pravila:

✅ gubitak kilograma, odnosno mršavljenje treba da se odvija postepeno

✅ trudi se da ti ishrana bude izbalansirana

✅ zaboravi na dijete – gladovanje umanjuje obim mišića i narušava ravnotežu vode

✅ redovno vežbaj, jer treninzi povećavaju tonus i elastičnost epidermisa

brahioplastika cena

Brahioplastika – cena

Cena operacije zatezanja nadlaktica varira i uglavnom zavisi od toga za koju se kliniku odlučiš. U svakom slučaju posmatraj to kao jednu vrstu investicije u svoj izgled i svoje samopouzdanje, koje će ti se posle operacije sigurno povećati.

Ukoliko ti treba samo liposukcija nadlaktica moraćeš da izdvojiš od 1.200-2.000 €.

Međutim, za brahioplastiku trebaće ti nešto više novca, s obzirom na to da se cene kreću od 2.000-3.500 €.