Liposukcija laserom – reci zbogom masnim naslagama i celulitu!

04.12.2019.

Liposukcija je jedan od najčešćih zahvata u estetskoj hirurgiji. I to ne treba da te čudi, jer svi mi želimo da izgledamo lepo, zategnuto, ukratko - da se osećamo lepo u svojoj koži, zar ne?

"Svaki je čovek graditelj hrama zvanog telo." - Henri Dejvid Toro

Svi brinemo o svom telu. Pazimo šta jedemo, odlazimo u teretanu, idemo na masaže ne bi li taj prokleti celulit nestao, kupujemo razne kreme, odlazimo na tretmane itd.

Ali šta ako ništa od ovoga ne pomaže? Šta raditi ako naporan i redovan trening i kvalitetna ishrana ne daju rezultate? 🤔

liposukcija

Koliko si samo puta isporbavala razne dijete - bez uspeha? Uvek će se naći neki deo tela koji nije oblikovan onako kako ti želiš.

Kada sve ove mere zakažu, vreme je da se obratiš plastičnom hirurgu i uveriš se kako ti laserska liposukcija može rešiti sve probleme sa masnim naslagama.

Ali, pre nego što se odlučiš na taj korak, tu smo mi za tebe da odgovorimo na sva pitanja i dileme koje te muče.

Šta je liposukcija?

Prvo ćeš se upoznati sa ovim terminom, a kasnije dolazimo i do laserske liposukcije. Dakle, liposukcija je procedura plastične hirurgije kojom se uklanja višak masti iz tela.

Ovim zahvatom se trajno i selektino uklanjaju masne naslage. Prvi put se izvodio 70-ih godina, a svetski poznat postao je krajem 80-ih.

Sve je više ljudi koji se odlučuju za liposukciju kako bi poboljšali konture ili oblik svog tela, najčešće žele da se reše viška masti iz područja, kao što su:

 • butine
 • kukovi
 • zadnjica
 • stomak
 • vrat (liposukcija podbratka takođe je jedna od najtraženijih procedura)
 • trup ili leđa

Kome je namenjena liposukcija?

Liposukcija je za sve one koji se uprkos vežbanju i dijetama ne mogu osloboditi masnih naslaga na ovim delovima tela.

Treba da znaš da liposukcija nije tretman za mršavljenje ili za gubitak kilograma. To je hirurška tehnika kojom se isisavaju masti sa određenih delova tela kako bi ono dobilo poželjniji i lepši oblik.

Liposukciju možeš kombinovati i sa drugim postupcima, recimo sa zatezanjem stomaka, poznatijim kao abdominoplastikaKod tehnike zatezanja stomaka, hirurg uklanja višak kože, priteže preostali deo, a okolna područja tretiraju se liposukcijom kako bi se postigla željena kontura.

A sad, ono glavno - laserska liposukcija

Klasična ili takozvana suva liposukcija je stariji metod i danas se sve ređe koristi, zato što su se razvile novije tehnike - a jedna od njih je upravo laserska liposukcija.

Postoje 2 metode primene lasera u okviru liposukcije:

 • Laserska liposukcija - otklanja se višak masnog tkiva pomoću kanila malog promera
 • Laserska lipoliza - otklanjaju se manje količine masnog tkiva (ciljanih regija). Ova tehnika služi za fino preoblikovanje, a organizam sam eliminiše razgrađene masti.

Dakle, laserska liposukcija je minimalno invazivna operativna metoda kojom se otklanjaju masne naslage i celulit. Da, konačno možeš da se rešiš i uporne pomorandžine kore i izgledaš savršeno u kupaćem!

liposukcija

Kilogrami i santrimetri? Koliko možemo korigovati telo laserskom liposukcijom?

Teško je dati odgovor na ovo pitanje, pošto se (ni kod klasične metode) ne radi o mršavljenju, već o oblikovanju tela.

Zato se nijedna od ovih tehnika ne može razmetati nekim santimetrima, kilogramima, već možemo pričati o njenoj efikasnosti.

Pošto je osnovni cilj laserske liposukcije da dobiješ zavidnu figuru, nemoj da razmišljaš samo koliko ćeš cm masnih naslaga ukloniti ili da li ćeš skinuti dovoljno kilograma - bitno je da dobiješ željeni oblik tela, a to ova metoda omogućava.

Laserska liposukcija - korak po korak:

Priprema

Ako si odlučila da uradiš lasersku liposukciju moraćeš da uradiš neke analize:

 • Kompletna laboratorijska analiza: krvna slika, osnovne biohemijske analize sa faktorima koagulacije, krvna grupa i Rh faktor
 • Kardiološki pregled uz EKG
 • Pregled anesteziologa
Došao je i dan operacije

Pre nego što postupak počne, izmeriće ti krvni pritisak, telesnu težinui temperaturu.

Nakon što se istuširaš dezinfekcionim sredstvom, doktor će obeležiti i fotografisati regije koje želiš da podvrgneš laserskoj liposukciji.

Kako izgleda zahvat?

Laserska liposukcija se obavlja pod lokalnom anestezijom uz analgosedaciju. To znači da ćeš biti opuštena, pospana ili ćeš spavati - glavno je da nećeš ništa osetiti.  

Laserski zrak se putem mikrokanile (promera 1 mm) uvodi u potkožno tkivo. Nakon toga dolazi do pucanja masnih ćelija, a njihov sadržaj se pretvara u tečnost. Jedan deo tog masnog tkiva se isisava tokom zahvata, a drugi deo organizam će izbaciti prirodnim putem u sledećih 6-8 nedelja.

Sama procedura traje oko 60 minuta.

liposukcija

Laserska liposukcija je uspešno obavljena. Šta dalje?

Nakon liposukcije moraćeš da nosiš steznik. Bolovi su minimanlni, osetićeš blago zatezanje regije koja je tretirana.

Kada možeš kući?

Istog dana se vraćaš kući, oko 2 sata nakon procedure, a ako osećaš bolove, doktor će ti prepisati lekove. Evo šta još možeš da uradiš da bi smanjila bol:

 • nosi preporučenu kompresionu odeću
 • odmori se i pokušaj da se opustiš
 • pij dosta tečnosti
 • izbegavaj so, jer može povećati otok (otok i modrice su mogući, ali povući će se kroz nekoliko dana)
 • izbegavaj cigarete

Svakodnevnim aktivnostima moći ćeš da se vratiš u periodu od 7 do 14 dana, a ako tretiraš manju regiju, čak za par dana.

Da li su moguće komplikacije?

 • Prilikom laserske liposukcije može doći do privremenog gubitka osetljivosti (utrnulosti) tretiranog područja.
 • Moguće su i neravnine i asimetrija, ali taj rizik sveden je na minimum. Ipak, ako dođe do toga, to se brzo sanira dodatnom korekcijom.

A koliko će rezultati da traju?

Laserska liposukcija omogućava trajne i vidljive rezultate. Ali uslov za to je da se ne ugojiš više od 5 kg.

Da bi zadržala svoj novi oblik tela drži se dijete, jedi puno voća, povrća, integralnih žitarica i vežbaj redovno.

liposukcija

Zašto baš laserska liposukcija?

Postoji mnogo prednosti ove metode, evo neke od njih koje će ti možda pomoći da se odlučiš za nju:

✅ Za razliku od klasične metode, koja se obavlja pod opštom anestezijom, laserska liposukcija se izvodi pod lokalnom anestezijom

✅ Nema bola, kao ni hospitalizacije

✅ Oporavak traje kratko

✅ Otok i modrice se ređe javljaju nego posle klasične liposukcije

✅ Lakše i efikasnije se tretiraju posebne regije, kao što su podbradak, nadlaktice, kolena, potkolenice

✅ Maksimalna temperatura upotrebe lasera u tkivu je 38.5°C, što ne predstavlja rizičnu temperaturu za naš organizam

✅ Treba napomenuti i povoljniju cenu, koja je često važan momenat

Reši dva problema odjednom!

Pored toga što ćeš oblikovati i dobiti telo iz snova, laserskom liposukcijom možeš ostvariti dvostruki benefit. Masno tkivo koje se dobija bogato je faktorima rasta i matičnim ćelijama i zato ga možeš naknadno iskoristiti.

Tretman Fat Grafting, odnosno Transfer masti omogućava da sopstvenim masnim tkivom povećaš grudi, usne, zadnjicu, popuniš bore i podigneš opuštene jagodice. Tvoje salo kao prirodni filer, zar to nije sjajno?

Laserska liposukcija cene - koliko košta savršeno oblikovano telo?

Cene laserske liposukcije kreću se od 500 do 1.000 €. Naravno, koliko će te to koštati zavisi kako od klinike koju odabereš, tako i od regije koju planiraš da radiš.

Izvori: de-klinika.rs, atlasestetika.rs