PRP tretman: Kako da se podmladiš uz pomoć sopstvene krvi?

04.06.2021.

PRP tretman za podmlađivanje lica sve više dobija na popularnosti.

Ukoliko si čula da se tamo neko podmlađuje uz pomoć sopstvene krvi, možda ti ovo zvuči morbidno. Međutim, stvarno deluje!

prp tretman

Popularnost ovog tretmana je naglo počela da raste kada se pročulo da mnogi sportisti, poput čuvenog Tajgera Vudsa, dobijaju injekcije plazme bogate trombocitima (PRP) da bi izlečili povredu. Ovaj postupak se sve češće koristi za lečenje sportskih povreda i za zaceljivanje rana nakon operacije.

Međutim, PRP se koristi i kao kozmetički postupak za uklanjanje znakova starenja, poput bora i finih linija.

Evo šta treba imati na umu ako razmišljaš da li da se podvrgneš ovoj proceduri.

Šta je PRP tretman?

Plazma bogata trombocitima (PRP) je koncentrovana krvna plazma koja sadrži približno 3 do 5 puta veći broj trombocita pronađenih u normalnoj cirkulišućoj krvi. Pored toga, sadrži faktor rasta izveden iz trombocita (PDGF), vaskularni endotelni faktor rasta (VEGF), transformišući faktor rasta (TGF) i druge bioaktivne proteine koji pomažu u podmlađivanju kože.

PRP je tretman za podmlađivanje lica koji koristi tvoju sopstvenu plazmu da stimuliše proizvodnju kolagena i migraciju ćelija, omogućavajući uklanjanje finih linija i bora.

prp tretman lica

Rezultati PRP terapije su potpuno prirodnog izgleda i suptilni, a mogu trajati čak dve godine.

PRP je minimalno invazivna procedura, nema rizika od alergijske reakcije i može se koristiti za tretiranje gotovo bilo kog dela tela bez rizika od neželjenih efekata, što ga čini idealnim za one koji su protiv filera.

Na koji način PRP tretman podmlađuje kožu?

Ćelije tela koje pomažu tkivu u zarastanju i stvaranju novih ćelija nazivaju se trombociti. PRP se ubrizgava u ciljana područja kože, a zatim formira okruženje koje pomaže u rastu kolagena, obnavlja tkiva i čini tvoju kožu glatkom i zategnutom.

PRP tretman stvara teksturu i tonus kože koji je zaglađeniji, mlađi i jedriji.

Na šta treba obratiti pažnju?

Iako PRP tretman omogućava potpuno podmlađivanje lica, postoje određene provere koje treba obaviti tokom i nakon tretmana.

 • Na lice pacijenta treba naneti ledene obloge po završetku tretmana kako bi se sprečile modrice na mestima na kojima su primenjene injekcije. Iako su iritacija ili oticanje samo privremeni, ledene obloge pomaže u smanjenju šansi za takve događaje.
 • Oni koji imaju osetljivu kožu treba da se konsultuju sa lekarom da li je ovo prava opcija za njih.
 • PRP tretman podrazumeva postupke mikro-bockanja kože, koji mogu izazvati otok i čak infekciju. Zbog toga je potrebno napraviti velike pauze između tretmana kako bi se koži obezbedilo dovoljno vremena za samoizlečenje.

Kako se izvodi PRP tretman za podmlađivanje kože?

PRP tretman se izvodi na sledeći način:

 • Najpre se uzima uzorak tvoje krvi, koja se zatim centrifugira oko 8-10 minuta
 • Čitav postupak se završava za 20 minuta.
 • Količina uzete krvi iz tela može biti od 10 ml do 30 ml, na osnovu broja ciljanih područja koja treba tretirati.
 • Tokom procesa centrifugiranja, ćelije se odvajaju od gornjeg sloja krvi, fibrina, ekstrahuju se zajedno sa bogatim trombocitima i ponovo ubrizgavaju u ciljano područje.

vampirski tretman lica

Šta da očekuješ nakon postupka?

Kada se PRP tretman završi, možeš se suočiti sa malim otokom na tretiranom području, sa malo crvenila. Oticanje će se sigurno dogoditi, budući da tretman uključuje ponovno ubrizgavanje tečnosti.

Pripremi se i za modrice na ciljanim područjima, ali one će nestati za nekoliko dana.

Korišćenje ledenih obloga nakon tretmana, kao što rekosmo, može dosta da pomogne kod otoka i modrica.

Lekar će te posavetovati da dobro hidriraš kožu, kako bi je zaštitila.

Kakvi su rezultati?

Idealno bi bilo da imaš 3 PRP tretmana u razmaku od četiri do šest nedelja, kako bi postigla maksimalan učinak za podmlađivanje kože.

Prvi efekti će se pojaviti već u prvom mesecu, kada ćeš primetiti poboljšanje teksture kože. Većina kolagena se reprodukuje za otprilike 3 meseca nakon završetka tretmana. Kada se to dogodi, možeš primetiti izrazitu mladolikost kože, uz manje bora ili finih linija.

Efekti PRP tretmana trajaće i do nekoliko godina, mada mnogi imaju tendenciju da idu svake godine na korekcije kako bi im koža ostala u što boljem stanju.

prp tretman cena

Koje su prednosti PRP tretmana za podmlađivanje kože?

 • PRP je nehirurški proces: plazma bogata trombocitima se vadi iz uzorka krvi pacijenta i jednostavno se ubrizgava u područje koje treba tretirati malom iglom.
 • Brz postupak: budući da je reč o neinvazivnom procesu, PRP tretman ponekad može potrajati i manje od 30 minuta.
 • Dugotrajni efekti: proces je možda brz, ali rezultat je upravo suprotan. Za optimalne rezultate mogu se preporučiti tri ili četiri tretmana, nakon čega će efekti biti vidljivi i do 18 meseci ili više.
 • Prirodan proces: tvoje telo prirodno proizvodi sastojke neophodne za podmlađivanje kože. Svaki tretman je formulisan pomoću krvi iz sopstvenog tela pacijenta. To znači da nema šanse za alergijsku reakciju, infekciju ili odbijanje tkiva, što se ne može reći za sintetička punila.

Koja je cena za PRP tretman?

Cena po jednom PRP tretmanu za podmlađivanje kože iznosi 200 do 250 eura, zavisno od ordinacije za koju se odlučiš.

Nemoj da se vodiš time da ovde uštediš novac, budući da se danas i mnogi koji nisu kvalifikovani za izvođenje ovog postupka reklamiraju po znatno nižim cenama. Dobro se raspitaj kome poveravaš da brine o tvom licu, jer nestručno izvođenje PRP tretmana može da ostavi ožiljke i posledice na tvojoj koži.