Povećanje zadnjice sopstvenim masnim tkivom – da ili ne? 🍑

04.01.2021.

Povećanje zadnjice sopstvenim masnim tkivom poznato je i pod nazivom "brazilski lift", koji je u poslednjih deset godina postao jedna od najtraženijih plastičnih operacija.

Sa Dženifer Lopez počela je nova era - era velikih i zategnutih zadnjica. A to znači samo jedno - žene sa nešto viška kilograma su dočekale svojih pet minuta!

Ali, savremeni trendovi neće tolerisati ni najmanja odstupanja od aktuelnog ideala lepote.

Višak kilograma će ti nekako i proći, ali opuštena i mlitava zadnjica - nikako!

povecanje zadnjice sopstvenim masnim tkivom

Izvor: Pinterest.com

Zato je tu plastična hirurgija, zahvaljujući kojoj možeš imati zategnutu i podignutu zadnjicu i puna samopouzdanja se skinuti u kupaći kostim.

Ali to nije sve! Najbolje tek sledi, pored toga što ćeš dobiti guzu iz snova, skinućeš i višak masnih naslaga i to sve u jednom zahvatu. 🙂

Zvuči neverovatno, zar ne? Pa hajde da pogledamo o čemu se radi.

Zašto žene žude za idealnom zadnjicom?

Džej Lo je zaista pokrenula jednu novu eru velike i lepe pozadine, međutim, zadnjica je od davnina simbol plodnosti.

Naime, od srednjeg veka se prikazuje kao znak privlačnosti i majčinstva. Osim toga, izražena ženska zadnjica je simbol ženstvenosti, simboliše mladost i upotpunjuje žensku figuru u obliku peščanog sata.

Dakle, ovaj deo tela je oduvek imao važnu simboliku, a poslednjih godina značaj dobro oblikovane i atraktivne zadnjice postao je veoma važan.

povecanje zadnjice

Dobro je poznato da redovnom posetom teretane i uravnoteženom ishranom možemo znatno poboljšati izgled naše zadnjice. Ali, šta ako ni to ne pomaže?

S druge strane, prirodnim procesom starenja ili usled velikog gubitka kilograma, koža na našem sedalnom delu gubi svoj tonus, a rezultat je tužan - "pljosnati" izgled zadnjice. 😞

Kojim sve metode za uvećanje zadnjice postoje?

Dobra vest je da se ovaj problem može uspešno rešiti operativnim metodama, a njih je nekoliko. Operacija povećanja zadnjice se izvodi:

  • implantatima - izvodi se plasiranjem silikonskih implantata ispod velikog sedalnog mišića ili u sam mišić
  • filerima - uvećanje zadnjice se postiže ubrizgavanjem Aquafilling gela u potkožno tkivo
  • sopstvenim masnim tkivom - koristi se masno tkivo pacijenta koje se zatim ubrizgava u zadnjicu

Povećanje zadnjice sopstvenim masnim tkivom

Uvećanje zadnjice masnim tkivom ili čuveni Brazilski lift postao je tokom poslednje decenije izuzetno popularan.

Termin "brazilska zadnjica" odnosi se na lepo oblikovanu, oblu i naglašenu zadnjicu, kakve se najčešće viđaju na brazilskim plažama.

Ono što je posebno privlačno je činjenica da je izgled ovako povećane zadnjice prirodan i izuzetno atraktivan.

Ova metoda je kombinovana procedura koja se sastoji od liposukcije ili tzv. "berbe" masnih i matičnih ćelija i njihove transplantacije u predeo zadnjice.

uvecanje zadnjice masnim tkivom

Povećanje zadnjice tehnikom transfera masti je najčešće tražena kod pacijentkinja koje se žale na višak masnog tkiva u struku ili butinama.

Regije iz kojih se najčešće uzima masno tkivo su tzv. "jahaće pantalone", odnosno spoljna strana natkolenica, unutrašnja strana natkolenica, "muffin top", tj. nepoželjni spojleri (deo leđa iznad kukova).

Znači, višak masnih naslaga se usisava liposukcijom, zatim se prečišćava i ubrizgava u zadnjicu.

Pored uvećanja zadnjice, povećanje usana masnim tkivom takođe je postalo jedan od najtraženijih zahvata i to upravo zbog prirodnih i fenomenalnih rezultata.

Kako da se pripremiš za operaciju?

Pre samog zahvata potrebno je da uradiš:

  • EKG
  • RTG pluća sa nalazom specijaliste radiologa
  • Specijalistički pregled interniste
  • Specijalistički pregled anesteziologa
  • Kontrolna krvna slika

O svemu ovome i drugim detaljima dogovorićeš se sa plastičnim hirurgom kog izabereš na konsultacijama koje takođe prethode operaciji.

Kako izgleda zahvat povećanja zadnjice masnim tkivom?

Dakle, kao što smo već rekli, operacija transplantacije masti u zadnjicu je kombinovana procedura, koja se sastoji iz dve operacije obavljene u jednom aktu:

1. Liposukcija delova tela koji imaju višak masnog tkiva - najčešće se izvodi sa neželjenih mesta, kao što su stomak, leđa, butine (tamo gde masti ima najviše).

Ujedno se radi i estetsko modeliranje tela, kako bi se ono dovelo u sklad. Formira se novi struk i tope se delovi leđa iznad zadnjice. Na taj način dobićeš potpuno drugačiju figuru. 🙂

povecanje zadnjice masnim tkivom slike

2. Transplantacija masti u zadnjicu - pre samog zahvata tvoje masno tkivo se prečišćava posebnim metodama, a zatim ubrizgava u zadnjicu (u potkožno tkivo, sam mišić ili ispod mišića).

Da bi efekat bio još bolji, operativna tehnika podrazumeva i ubacivanje matičnih ćelija uzetih iz tvoje krvi. One povećavaju procenat revitalizovanih masnih ćelija i pokreću mehanizam stvaranja novih masnih ćelija.

Zašto je ovo bitno? Na taj način će veći procenat masnih ćelija da se primi, nego inače.

Koliko masti je potrebno za povećanje zadnjice?

Preduslov za ovu operaciju je dovoljna količina masnog tkiva, a to je bar 1000 ml koji se mogu iskoristiti.

To znači da ako si umereno ili izrazito mršava, ovaj način uvećanja zadnjice nije za tebe. U tom slučaju povećanje se radi ugradnjom implantata.

Obično je potrebno da se ubrizga 400-500 ml masnog tkiva u svaku stranu, a od te količine ostaje 40-60% kao trajni rezultat.

Važno je da napomenemo da ne treba preterivati. Sigurno želiš veliku i oblu zadnjicu, ali treba da znaš da višak masnog tkiva obično biva resorbovan, a oporavak teži.

Koliko traje operacija i koja vrsta anestezije se koristi?

Povećanje zadnjice sopstvenim masnim tkivom traje 1 do 2 sata, a u zavisnosti od toga kako se mast izdvaja i prerađuje, može trajati i duže. Čitava procedura se obavlja u opštoj anesteziji.

Nakon obavljenje intervencije, posle kratkog oporavka isti dan možeš biti otpuštena na kućno lečenje ili ostati još jedan dan u bolnici u dogovoru sa hirurgom.

Kako teče oporavak nakon zahvata povećanja zadnjice?

• Prva kontrola je 3-4 dana nakon operacije, tada se skidaju flasteri i kontroliše rana

• Sledeća kontrola je posle 7 dana, kada se skidaju konci sa područja odakle je mast uzeta

• Svakodnevnim obavezama i aktivnostima se možeš vratiti nakon 1 do 2 nedelje od obavljene operacije (sve zavisi od posla kojim se baviš)

uvecanje zadnjice transplantacijom masti

• Tuširanje, tj. kvašenje rana izbegavaj bar prva 3 do 4 dana od intervencije

• Najmanje 2-3 nedelje treba da izbegavaš seks

• Moraš biti pažljiva i oprezna sa svojom novom zadnjicom najmanje mesec dana nakon operacije

• Treninzima možeš da se vratiš mesec dana posle zahvata

Nema reza = nema ožiljka

Još jedna prednost ove metode uvećanja glutealne regije jeste to da nećeš imati ožiljak. Masno tkivo se usisava, tj. uzima iglama za liposukciju minimalnog promera.

U te minijaturne rupice stavlja se po jedan šav, koji se skida 7 dana posle operacije, a ožiljak od rupice vremenom nestane.

Što se tiče rupica koje ostaju na zadnjici posle ubacivanja masti, one se ne šiju, minimalne su i zarastaju kroz 2-3 dana. Jednostavno rečeno - ožiljaka nema. 🙂

Da li će transplantirana mast zauvek ostati u zadnjici?

Koliko će trajati efekti povećanja zadnjice masnim tkivom zavisi od mnogo faktora.

Već smo naglasili da neće sva količina ubačenog tkiva ostati u zadnjici, jer telo može apsorbovati i do 40% tkiva.

Ostatak tkiva koje "preživi" ovaj proces ostaje trajno u zadnjici. Koliko ćeš moći da šetaš svoju novu, savršenu zadnjicu zavisi i od variranja u telesnoj masi, zato se ne savetuje naglo gojenje ili mršavljenje.

korekcija zadnjice sopstvenim masnim tkivom

Iako su rezultati ove metode dugotrajni, usled starenja, kao i pomenutog variranja kilaže može biti potrebno ponavljanje zahvata.

Da li postoje neke komplikacije ovog zahvata?

Većina pacijenata nema nikakve komplikacije - i zahvat, a i oporavak prođu u najboljem redu.

Međutim, trebalo bi na konsultacijama da popričaš sa svojim plastičnim hirurgom o svim detaljima i mogućim komplikacijama.

Uglavnom, nelagodnost posle operacije se razlikuje od pacijenta do pacijenta. Dok neki mogu osećati bol, imati otok ili modrice, drugi mogu izbeći bilo kakve tegobe.

Da li je povećanje zadnjice sopstvenim masnim tkivom za mene?

Još jednom ćemo napomenuti da povećanje zadnjice transplantacijom masti uživa sve veću popularnost, posebno kod žena posle porođaja, kada su koža i tkivo zadnjice vidno opušteni.

Osim toga, mnoge pacijentkinje se opredeljuju za brazilski lift, jer se prilikom zahvata ne koriste nikakva strana tela (silikoni i drugi implantati), već isključivo vlastito masno tkivo. To znači da će tvoje telo lakše prihvatiti promenu.

transplantcija masnog tkiva u zadnjicu

Dakle, ukoliko želiš na prirodan način, bez rezova i ožiljaka da dobiješ savršeno oblu, naglašenu i veliku zadnjicu, onda je brazilski lift prava stvar za tebe.

Idealna kandidatkinja trebalo bi da ima višak sala na stomaku, leđima i butinama.

Naravno, potrebno je i dobro opšte zdravstveno stanje. Pacijenti koji imaju probleme sa plućima, srcem ili neurološke probleme nisu dobri kandidati za ovaj zahvat.

Povećanje zadnjice sopstvenim masnim tkivom cena

Put do savršene zadnjice nije lak, ali je moguć, ukoliko odabereš iskusnog i sigurnog plastičnog hirurga. A važan je naravno i finansijski momenat.

Ako si se odlučila na ovaj korak, cena operacije svakako ne treba da ti bude presudna. Kada budeš videla neverovatne rezultate, shvatićeš da je to dobro uložen novac.

Cene operacije povećanja zadnjice masnim tkivom se kod nas kreću od 2.000 € do 3.000 €.