Poliuretanski implanti i sve što treba da znaš o njima

10.07.2020.

Poliuretanski implanti za grudi su nešto o čemu se danas puno piše u svetu, organizuju se stručni seminari i kongresi. Dakle, veoma su popularni kako u Evropi, tako i u Južnoj Americi i Australiji.

Međutim, žene kod nas uglavnom ostaju uskraćene za osnovne činjenice o ovim implantima. Zato smo mi tu da odgovorimo na sva tvoja pitanja i pomognemo ti da odlučiš koji su implanti najbolji za tebe.

poliureatnski implanti

Poliuretanski implanti, silikoni u grudima – koliko ih zapravo ima?

Do skora je pitanje vrste silikonskih implantata bilo samo pitanje oblika – okrugli ili anatomski. Ali ne smemo zaboraviti da se estetska i plastična medicina stalno razvijaju i zahvaljujući tome danas postoje implantati sa više vrsta silikona (mek, čvrsti, ovalne ili okrugle baze, poliuretanski implanti i drugi).

Poliuretanski implanti za grudi su popularni kod pacijentkinja koje žele da nastave sa aktivnim sportskim aktivnostima. Ovaj tip implantata pruža osećaj prirodnih grudi, a to je ono čemu teži većina žena.

Čvrste implante biraju najčešće mlade devojke. U svakom slučaju, pre nego što se opredeliš za neki od tipova implantata trebalo bi da na konsultacijama detaljno razgovaraš o svojim željama i očekivanjima sa hirurgom.

poliuretanski implanti u grudima

Kada je vreme za povećanje grudi?

Mnoge dame se pitaju: „Da li je sada pravo vreme za povećanje grudi?“ ili „Nije li možda prerano/prekasno?“.

Ukoliko nisi zadovoljna veličinom svojih grudi, ako zbog toga osećaš manjak samopouzdanja, a s druge strane, dobrog si zdravlja i želiš da budeš sigurnija u svoj izgled – uvećanje grudi je rešenje.

Povećanje grudi rade devojke i žene različitih starosti i životnog doba. Pre operacije i donošenja definitivne odluke, neophodno je da obaviš pregled i konsultacije kod lekara specijaliste plastične i rekonstruktivne hirurgije.

A sada prelazimo na ono najvažnije.

poliuretanski implanti

Šta su poliuretanski implanti?

U pitanju su silikonski implanti obloženi trodimenzionalnom penom od poliuretana. Proizvode ih „Silimed“ i „Polytech“, a sama proizvodnja je komplikovanija. Neke od najčešćih karakteristika ovih implantata za grudi su sledeći:

✔️ Prepoznaćeš ga po beloj boji i teksturi koja takoreći zapinje za prste.

✔️ Poliuretanski implanti su najćešće kapljičastog oblika (anatomski), i njihova glavna prednost je to što polituretanska obloga praktično ne može da „sklizne“ u tkiva.

✔️ Ova vrsta implantata se najčešće koristi u ponovljenim operacijama kako bi se potpuno eliminisalo pomeranje implanta.

Zašto baš poliuretanski implanti? Da li su oni bolji od drugih?

Najznačajnija osobina poliuretanskih implantata jeste manji rizik od tzv. kapsularne kontrakture u odnosu na silikonske. Kapsula se obično formira oko silikonskog implanta i predstavlja prirodni način zarastanja.

◾Kada se radi o silikonskim implantatima, u nekim slučajevima kapsula postaje previše čvrsta i počinje da steže implant. Ovo stanje pacijentkinje doživljavaju kao otvrdnuće implanta, koje je neretko praćeno i bolom. Ponekad se ovo završava i pucanjem implanta i curenjem silikona.

◾ Poliuretanski implanti imaju takvu trodimenzionalnu strukturu tako da u nju tkivo urasta, za razliku od klasične površinske iregularnosti silikonskog implanta oko koje se formira kapsula.

Dakle, sa poliuretanskim implantima se sprečava formiranje kapsularne kontrakture težeg stepena jer tkivo urasta u poliuretansku penu i implant postaje na neki način deo organizma.

implanti za grudi rak

Poliuretanski implanti izazivaju rak – istina ili još jedna zabluda?

Ovo pitanje najviše brine žene koje razmišljaju o povećanju grudi, ali mi razbijamo sve mitove.

Pre više od 20 godina se pojavila jedna kontroverzna studija u kojoj su posebno osetljivim pacovima ubrizgavane ogromne količine supstance „2,4 TDA“. Ova supstanca se nalazi u poliuretanskoj peni i pod njenim dejstvom su pojedini pacovi dobili rak. Međutim, ispitivanjima na ljudima dokazano je da ova supstanca ne izaziva tumore i da nošenje poliuretanskog implanta nosi „rizik“ za tumor isto koliko i jedna cigareta popušena tokom celog života. Jednostavnije rečeno – zanemarljivo!

Znači, sigurno je dokazano da ovi implanti nisu kancerogeni, tj. da ne povećavaju rizik od raka dojke. Osim toga, pacijentkinje nemaju nikakvih restrikcija u kasnijem životu, poput leta avionom i sl.

poliuretanski implantati sportistkinje

Koji implanti su najbolji za sportistkinje?

Često viđamo poznate sportistkinje sa implantima u usnama ili grudima i to više nije nimalo čudno. Jednostavno neki sportovi su takvi da zahtevaju jake i naporne treninge, koje uključuju i grudne mišiće što kod pripadnica lepšeg pola može stvoriti ne baš lep estetski efekat.

Možda bi trebalo da prestanu da se bave sportom zbog toga, pomislila si? Ali zašto da se odriču onoga što vole da rade kad postoji postupak kojim mogu vratiti samopouzdanje i nastaviti sa treninzima.

Upravo zato se sportistkinje odlučuju za ugradnju implantata koji im neće smetati da nastave sa treninzima istim intenzitetom. Tu na scenu stupaju poliuretanski implanti (poznati i kao „sportski implanti“) kao savršeni za rešenje ovakvog problema.

Nakon što povećaju grudi ovim implantima, ljubiteljke intenzivnih treninga i dizanja tegova praktično će ukloniti sva sportska ograničenja, a sa druge strane imaće savršen dekolte koji će im stajati božanstveno.

Pomeranje implanta je često, ali da li je to slučaj i sa poliuretanskim?

Kod poliuretanskog implanta to je potpuno isključeno! Kapsula koja se formira oko implanta čvrsto fiksira njegov položaj. Štaviše, formiranje kapsule se odvija mnogo brže nego kod drugih implantata.

poliuretanski implanti cena

Da li su ovo pravi implanti za mene?

Stigli smo do najvažnijeg pitanja. Mnogo faktora utiče na izbor implanta:

➡️ Jedan od njih je i cena: za razliku od drugih, poliuretanski implanti su skuplji, zbog čega mnoge žene pribegavaju silikonima.

➡️ Vizuelno poliuretanski implanti izgledaju isto kao silikonski i spolja se ne može utvrditi da li imaš silikonske ili poliuretanske implante. U prvih 6 do 8 meseci ovi implanti su „pod rukom“ prilično čvrsti, ali ne brini, to je reakcija na urastanje tkiva u implant.

➡️ Jedan od razloga zašto se poliuretanski implanti ređe koriste je taj što je sama procedura, odnosno operacija komolikovanija i što je mogu obavljati samo plastični hirurzi koji su prošli adekvatan trening.

➡️ Još jedna važna stvar je to što ova vrsta implanta ne trpi greške. Dakle, nepravilno postavljeni implanti se ne mogu korigovati u prvih 6 meseci od operacije, niti na njih utiče masaža ili ručno pozicioniranje, što može dovesti do frustracije i pacijenta, ali i lekara.

☑️ Ako se rekreativno baviš sportom, želiš prirodan izgled grudi koji se postiže anatomskim implantima, a pritom ne želiš da razmišljaš o okretanju implanta ili kapsularnoj kontrakturi – poliuretanski implanti su pravi izbor za tebe!

Poliuretanski implanti – cene

Već smo naveli da su ovi implanti nešto skuplji od drugih i cene se razlikuju u zavisnosti od klinike koju izabereš.

Savetujemo ti da, kada su u pitanju tvoje grudi, samopoudanje, pa i zdravlje, ne štediš i odlučiš se za iskusnog stručnjaka.

Cene poliuretanskih implanta se obično kreću od 3.000 do 3.500 €.