Operacija ušiju – hir ili potreba?

19.11.2019.

Operacija ušiju, poznata i kao otoplastika, jedna je od najčešćih zahvata u estetskoj hirurgiji.

Klempave uši mogu predstavljati veliki problem, posebno u detinjstvu. Deca koja imaju izražene i klempave uši često postaju predmet ismevanja.

Naravno, nisu svi zabrinuti zbog toga. Neki klempavost smatraju nedostatkom, dok drugi, naprotiv, smatraju da su baš zbog toga jedinstveni.

Ali, šta je sa onima koji stalno osećaju nelagodu zbog deformacije ušiju?

Ako spadaš u ovu grupu, sigurno znaš da nije lako sakriti klempave uši određenom frizurom. A šta ako hoćeš bar ponekad da sakupiš kosu u seksi konjski rep?

Ako su tvoje uši izvor kompleksa i briga, bolje zaboravi na privremene i nepouzdane metode maskiranja i odluči se za trajno rešenje – estetsku korekciju ušiju.

operacija ušiju

Šta je otoplastika? 

Otoplastika je korektivna operacija ušiju kojom se menjaju oblik, položaj ili veličina ušiju. Najčešće se pacijenti odlučuju za ovaj zahvat iz estetskih razloga, jer im se ne sviđa istaknutost ušiju.   

Ko su najčešći pacijenti?

Postoje tri starosne grupe koje se obraćaju plastičnom hirurgu zbog deformiteta ušiju:

 • Deca uzrasta 5-6 godina. Roditelji žele da pomognu svojoj deci još u predškolskom uzrastu, budući da deca ne znaju da se nose sa komentarima i podsmesima vršnjaka.
 • Tinejdžeri uzrasta 12-16 godina. Adolescente kod estetskog hirurga dovode velika samokritičnost i želja da promene nešto na sebi.
 • Odrasli. Za korekciju ušiju se odlučuju i ljudi u starijem životnom dobu koji su se stidili klempavih ušiju dugi niz godina.

Koje probleme ti može rešiti operacija ušiju?

Ako imaš neke od sledećih problema ne bi bilo loše da razmisliš o estetskoj korekciji ušiju:

✅  klempave uši

✅  ako su ti uši prevelike u odnosu na glavu

✅  ako su uši suviše daleko od glave (više od 2 cm od glave smatra se kritičnim)

✅  ukoliko se usled nezgode dogodi povreda uha ili se deo uha izgubi

✅  šiljaste uši

✅  ako su uši asimetričnog oblika

✅  ako nisi zadovoljna prethodnom operacijom ušiju

Od kog uzrasta hirurzi preporučuju otoplastiku?

Doktori ne savetuju korekciju ušiju iz estetskih razloga kod dece mlađe od 5 godina. Do ovog doba uvo i dalje raste i zato može doći do oštećenja.

Već u 5-6 godina uši deteta poprimaju konačan oblik, tako da je ovo doba pogodno za operaciju.

Ako je deformacija ušiju primetna bolje da se dete operiše pre početka škole, jer će na taj način dete izbeći ismevanja vršnjaka.

Ukoliko si shvatila da ti treba hirurška korekcija ušiju, moraćeš da prođeš proceduru koja se sastoji od 3 koraka: priprema za operaciju, operacija i oporavak.

Kako da se pripremiš za operaciju?

Prvi zadatak je da definišeš želju, šta želiš da postigneš operacijom. Zatim treba da se odlučiš za kliniku na kojoj želiš da operišeš uši i odabereš hirurga u koga ćeš imati potpuno poverenje.

 • Pre same operacije razgovaraćeš sa svojim plastičnim hirurgom – ispitaćete o tvojoj istoriji bolesti, da li si imala infekcije ušiju, operacije i da li uzimaš neke lekove.
 • Hirurg zatim pregleda uši, ispituje njihov položaj, oblik, veličinu i simetriju. Napraviće i nekoliko fotografija ušiju, koje mogu biti potrebne tokom operacije.
 • Lekar će te savetovati da prestaneš sa pušenjem, zato što pušenje smanjuje protok krvi u krvnim sudovima ušiju i time usporava proces zarastanja.
 • Verovatno će biti potrebno da izbegneš korišćenje aspirina, antiinflamatornih lekova i određenih biljnih suplemenata bar 2 nedelje pre operacije (jer mogu povećati krvarenje).

Kako se izvodi operacija ušiju?

Korekcija ušiju se najčešće obavlja u lokalnoj anesteziji. Tehnika koju će koristiti hirurg zavisiće od toga kakva korekcija ušiju ti je potrebna.

Hirurg može napraviti rezove:

 • unutar unutrašnjih nabora ušiju
 • na poleđini ušiju

Nakon što napravi rezove hirurg prvo (ako je to potrebno) otklanja višak hrskavice i kože sa ušiju. Zatim se hrskavica preklapa u odgovarajući položaj i pričvrsti šavovima.

Preciznim preoblikovanjem hrskavice ušne školjke postiže se željeni oblik i prirodna simetrija. Nakon toga se stavljaju konci i zavoji kako bi se uši fiksirale i ostale u željenom položaju.

Ožiljci su potpuno skriveni u naboru iza uha i nakon oporavka biće gotovo neprimetni.

Prilikom operacije ne dolazi do oštećenja uha ni u najmanjem procentu.

operacija ušijuKoliko traje korekcija ušiju?

Postupak korekcije ušiju može trajati od 1 do 2 sata.

Kako teče oporavak posle operacije ušiju?

 • Nakon operacije uši će biti fiksirane zaštitnim zavojima kako bi se zadržao njihov oblik i kako ne bi došlo do povrede.
 • Posle operacije očekuj svrab, umereni otok i modrice, ali ne brini, sve nelagodnosti brzo prolaze, a ukoliko bude bilo potrebe lekar će ti prepisati lekove protiv bolova.
 • Pažljivo oblači odeću preko glave da ne bi došlo do povrede ili nosi odeću na raskopčavanje.
 • Spavaj na leđima u prvim danima, a i nedeljama nakon operacije, kako se ne bi vršio pritisak ni na jedno uvo.
 • Zavoj se skida posle 7 dana, a nakon toga moraćeš da nosiš traku za kosu tokom spavanja 2 do 6 nedelja da bi se izbeglo savijanje ušiju.
 • Ne treba da te plaši što će ti uši nakon skidanja zavoja biti crvene i natečene, to je uobičajeno. Hladne obloge i mirovanje će ti pomoći da otok brže spadne.
 • Konci se uklanjaju 2 nedelje posle operacije i tada ćeš polako moći da se vratiš svom uobičajenom načinu života.
 • Razgovaraj sa hirurgom kada možeš da se vratiš drugim aktivnostima, kao što su kupanje i fizička aktivnost.
 • Zahtevnije aktivnosti i sportske treninge izbegavaj oko 4 nedelje nakon operacije.

Kada možeš da se vratiš na posao?

Povratak na posao ili povratak deteta u školu može se očekivati otprilike nedelju dana posle operacije ušiju. Mlađa deca će duže morati da izbegavaju druženje sa drugarima, kako se uši ne bi povredile tokom igre.

Da li postoje rizici kod korekcije ušiju?

Kao i svaka hirurška procedura otoplastika takođe nosi različite rizike:

 • asimetrija ušnih školjki
 • vidljivi ožiljci
 • upalni procesi
 • problemi sa šavovima
 • potreba za ponovnom otoplastikom, jer uši izgledaju neprirodno

Operacija ušiju – cena

Ništa od navedenih rizika ne treba da te brine ukoliko se pridržavaš svih saveta hirurga, ali i ako se ne vodiš samo cenama. Za lepotu i zdravlje ne treba da štediš, posebno zato što je korekcija ušiju trajna.

Cena operacije ušiju zavisi od klinike za koju se odlučiš, kao i od toga kolika ti je korekcija potrebna. Kreće se uglavnom od 600 do 1.000 €.