Mladeži – zašto ih imaš i kako da ih bezbedno ukloniš?

27.11.2019.

Mladeži su nešto što imamo svi mi, i to je tema o kojoj se puno priča, ali koliko je zapravo pravih i proverenih informacija?

Zahvaljujući sveobuhvatnim medicinskim studijama, u poslednjih 20 godina stručnjaci su došli do naučnih saznanja koja su drastično promenila stavove o mladežima.

Verovatno si često slušala savete kada su mladeži u pitanju, recimo da ne smeš da ga diraš ili uklanjaš.

Ali tome je sada kraj. Ostavi se svih preporuka tetaka, strina i baba, jer mi za tebe imamo prave odgovore na sva pitanja o mladežima koja su te mučila.

U nastavku teksta saznaćeš sve o mladežima, zašto nastaju, koji mladeži su opasni, koji je najbezbedniji način da ih ukloniš i još mnogo toga.

Šta su mladeži? 🤔

Mladeži (poznati i kao nevusi) su pigmentovane promene na koži, sastavljene od melanocita i u većini slučajeva umeju da budu estetski problem.

Mogu se javljati u toku celog života na bilo kom delu tela - na rukama, nogama, trupu, vratu, glavi, a i na licu. Zbog toga, skoro svaka odrasla osoba na svom licu i telu ima od 2o do 40 mladeža.

Mladeži mogu biti različitog izgleda, a u zavisnosti od genetike možeš ih dobiti po rođenju ili mogu nastati u toku života.

Ako imaš prevelik mladež ili se on nalazi na nekom nezgodnom mestu, onda dobro znaš koliko ti može smetati i u obavljanju svakodnevnih životnih obaveza.

S druge strane, mladeži su estetski neprihvatljivi i mogu uticati na tvoje samopouzdanje.

mladeži

Koje boje mogu biti mladeži i od čega zavisi njihov broj?

Ove promene na koži mogu biti različitih dimenzija, boja i oblika, kao i rasporeda.

Tokom života, većina mladeža koje imamo se ne menja, međutim, u velikoj meri na to utiče koliko izlažemo kožu UV zračenjima. Boja im se uglavnom kreće od svetlo do tamnokestenjaste, ali tokom vremena se i to može promeniti.

Što se tiče njhovog broja, on zavisi i od genetske predispozicije, a i od toga koliko izlažeš kožu suncu (UV zračenju).

Zašto ih imamo?

Melanocitne ćelije u koži koje proizvode pigment određuju boju naše kože. Rad upravo ovih ćelija nas prirodno štiti od prevelikog oštećenja kože sunčevim UV zračenjem.

Ako iz nekog razloga dođe do grupisanja i rasta ovih ćelija na nekom mestu u koži, to dovodi do tamnjenja tog dela kože, tj. na tom mestu nastaje mladež.

Razbijamo mitove o mladežima!

Spremi se, jer ćemo te sada razuveriti u neke od najčešćih zabluda o mladežima. Evo koje najviše kruže među ljudima:

1. Ne smeš da diraš mladež!

Ovo je verovatno najčešći, a ujedno i najopasniji mit. Uklanjanje mladeža je čak preporučljivo, da bi se sprečila pojava promena, tj. kako bi se uklonile u samom začetku.

Naročito se savetuje uklanjanje ako osećaš probadanje u predelu mladeža, ako primećuješ svrab, crvenilo, peckanje ili je mladež na mestu na kojem ga često povređuješ.

Treba blagovremeno reagovati, otkriti promenu na mladežu i ukloniti ga, jer je to jedini put u sprečavanju pojave melanoma.

2. Ne boli te mladež? Onda je sve u redu.

Kada dođe do promene na mladežu, to ne znači da ćeš obavezno osećati bol. Ali ako mladež krene naglo i neuobičajeno da raste, to može da bude znak da je vreme da posetiš doktora.

Do bola i krvarenja dolazi u kasnijim stadijumima, tako da nemoj da čekaš.

3. Nemaš crne i izrazito tamne mladeže? Opusti se, samo oni su opasni.

Da se razumemo, ovakvi mladeži jesu razlog da se obratiš lekaru. Međutim, promene mogu nastupiti i kod svetlijih mladeža, pa čak i kod onih bez pigmenta.

4. Ako sama pregledaš mladež to je dovoljno za uočavanje promena

Samopregledom možeš da uočiš mladeže koji su rizični - asimetrične, imaju nepravilne ivice, menjaju boju, oblik i veličinu. Ovaj stav je zapravo delimična zabluda, jer ima i onih mladeža koji ne ispunjavaju nijedan od ovih kriterijuma (okruglasti su), ali iznenada i brzo rastu.

5. Zakačila si mladež i povredila ga?

Ako si nekad povredila mladež, polako, nema mesta panici. Treba da znaš da mladež, kao i svaki drugi deo kože može da zarasta posle povrede.

Ali ako ti se mladež nalazi na mestu gde je izložen stalnoj iritaciji i povrede su česte, trebalo bi da ga ukloniš iz predostrožnosti.

6. Samo veliki mladeži su opasni

Postoji pravilo da mladež veći od 6 mm treba redovno kontolisati. Ali ako takav mladež ne menja ivice, boju, oblik - onda nema brige.

Međutim, promene se mogu javiti i kod manjih mladeža, tako da ne treba da ih zanemaruješ.

7. Mladež ima dlaku - znači nije karcinom

Kada dođe do promene na mladežu sa dlakom, ona i dalje postoji i gubi se tek u poodmakloj fazi. Tada maligne ćelije napreduju i uništavaju koren dlake.

Ne zaboravi da je samopregled mladeža važan, ali ne i dovoljan da bi se utvrdile promene. Zato treba bar jednom godišnje poseti lekara sprecijalistu.

Želiš da ukloniš mladež? Da li je to opasno?

Mladež možeš da ukloniš iz estetskih, medicinskih i praktičnih razloga, naravno, pod uslovom da se intervencija izvede pravilno.

Uklanjanje mladeža (naročito ako je došlo do promena) se preporučuje, kako bi se na taj način sprečio razvoj malignog melanoma, odnosno zloćudnog tumora.

Reaguj na vreme! Redovnim pregledima mladeža možeš na vreme da dijagnostikuješ nastale promene jer u početnoj fazi maligni tumori se mogu jednostavno izlečiti odstranjivanjem.

Mnoge svetske zvezde su se odlučile na ovaj korak, a jedna od njih je čuvena Keri Bredšo, odnosno Sara Džesika Parker, koja se proslavila u dobro poznatoj seriji "Seks i grad".

uklanjanje mladeža

Izvor: pinterest.com

Kada je preporučljivo da ukloniš mladež?

 • ako je na mestu na kome je izložen iritaciji
 • ako je promenio boju ili oblik
 • ako si ga slučajno povredila
 • ako ima nepravilan oblik (šarena pigmentacija i nazubljene ivice)
 • ukoliko je urođen i veći od 1.5 cm
 • pecka te, krvari, boli i svrbi

Kako izgleda pregled i koju metodu izabrati?

Kada odeš na pregled, doktor ti postavlja dijagnozu, a po potrebi radi i dermoskopski pregled na posebnom aparatu. Na taj način se mladež dubinski pregleda i to potpuno bezbolno.

Zatim, na osnovu toga, doktor odlučuje da li ti je potrebna intervencija ili ne i kojom metodom će ukloniti mladež - klasičnim hirurškim putem ili tehnikom radio-talasa.

Isključivo klasična hirurška metoda: atipični mladeži (nepravilni rubovi i različite boje), kongenitalni nevusi (mladeži koje imaš od rođenja) i slične sumnjive promene

Radio-talasi: ostale promene na koži

Šta je patohistološka analiza i zašto je važna?

Kada ti doktor odstrani mladež (bez obrzira kojom metodom), on se obavezno šalje na histopatološki pregled, tj. posmatra se pod mikroskopom od strane patologa da bi se utvrdila tačna dijagnoza.

Kako se uklanjaju mladeži radio-talasima?

Tehnika radio-talasima je dermohirurška kojom se nerizični mladeži (do 6 mm) odstrane sa kože. To se obavlja radiofrekventnom strujom i praktično isparavanjem kože na mestu gde prolaze radio-talasi.

Osim toga, radio-talasi su idealna tehnika i za uklanjanje bradavica, ksantelazmi, keratoza, lojnih cist, ateroma, siringoma, angioma i drugih benignih promena na koži.

Neke od prednosti radiotalasne hirurgije su:

✅ Ova metoda je komforna i brza za pacijenta

✅ Nema krvi, a ni konaca

✅ Nema nikakvog bola (koristi se lokalna anestezija)

✅ Minimalna trauma tkiva, pa je zarastanje lakše

✅ Radio-talasi su zbog velike preciznosti su potpuno bezbedni i za odstranjivanje promena na očnim kapcima, dakle, nema rizika po oči.

✅ Ožiljak je gotovo neprimetan

Koje mladeže možeš da ukloniš radiotalasnom tehnikom?

 • one koji ti smetaju iz estetskih razloga
 • mladeže koji su na  mestu stalne iritacije
 • mladeže veličine 6 mm i ako se zaključi da su pogodni za ovu metodu

A koliko će to da traje?

Brzina ove procedure je takođe jedna od njenih velikih prednosti. Uklanjenje mladeža radio-talasima traje izuzetno kratko - 20 do 40 sekundi.

uklanjanje mladeža

Hirurško uklanjanje mladeža

Kod klasične hirurške metode, koristi se lokalna anestezija. Osetićeš blagu nelagodnost tamo gde je bio mladež, ali to traje samo tokom tog dana kada je zahvat izveden.

Od toga sa kog je mesta uklonjen mladež, zavisi koliko je potrebno vremena da prođe da bi konci mogli da se skinu. To može biti od 7 do 14 dana.

Mladež ćeš morati da ukloniš hirurškim putem ako spada u neku od ovih rizičnih kategorija:

 • ako imaš urođen mladež (oni nose povećan rizik da postanu maligni)
 • nalazi se na mestu česte iritacije ili jednostavno želiš da ga se rešiš, a veći je od 6 mm
 • ako postoje promene koje ukazuju na predtumorska stanja

Da li će dugo trajati intervencija?

Ne brini, iako je reč o hirurškoj intervenciji, trajaće svega 10-ak minuta.

Uklanjanje mladeža - cena

 • Radiotalasno uklanjanje mladeža + patohistološka analiza - od 60 do 100 €
 • Uklanjanje mladeža hirurškim putem + patohistološka analiza - od 150 do 350 €

Izvor: divaclinic.com