Korekcija brade – implantati, fileri ili možda nešto treće?

07.04.2020.

Korekcija brade, poznata i kao genioplastika jedna je od veoma traženih hirurških procedura, koja se najčešće izvodi u svrhu raznih oblika asimetrija brade ili aplazije (nedovoljne razvijenosti donje vilice).

Međutim, osim ovih problema, većina ljudi pribegava genioplastici iz estetskih razloga, a ne zbog medicinskog problema.

korekcija brade

Na našem licu 3 tačke definišu profil: koren nosa, gornja vilica tik ispod nosa, usek između donje usne i brade. Leonardo da Vinči, koji se bio fasciniran misterijom ljudskog lica, smatrao je da linija koja spaja te tri tačke treba da je konveksna u profilu.

Upravo zbog toga ne treba da te čudi to što i položaj tvoje brade znatno utiče na harmoničnost celog lica. Dakle, ako ti je brada uvučena ili pak isturena, operacija brade (mentoplastika) ti može znatno popraviti izgled profila.

Korekcija brade – povećati ili smanjiti?

Postoje 2 osnovne vrste operacije brade – operacija smanjenja i operacija povećanja brade. Korekcija brade se može izvršiti na nekoliko načina:

 • pomeranjem brade napred
 • pomeranjem brade unazad
 • korekcija sa strane (kod asimetrične brade)
 • vertikalne promene (skraćivanje ili produženje brade)

Korekcijom brade možeš poboljšati izgled svog lica, učiniti da izgleda skladnije gotovo u istoj meri kao i posle operacije nosa. Ukoliko je to neophodno za postizanje skladnijih crta lica, hirurzi često uz rinoplastiku preporučuju i korekciju brade.

Prema rečima plastičnih hirurga, češće su operacije povećanja brade, koje se takođe dele u 2 grupe: povećanje brade implantatima i augmentacija brade tzv. kliznom genioplastikom.

korekcija brade slike

Klizna genioplastika – povećaj bradu i samopouzdanje!

Tokom ovog zahvata hirurg koristi posebnu alatku da odstrani bradu od ostatka kosti donje vilice i pomeri je kako bi ispravio neostatak brade.

Ovaj tip korekcije se preporučuje osobama sa teškom retrogenijom ili ukoliko je brada daleko unazad u odnosu na ostatak lica. Osim toga klizna genioplastika može pomoći u korekciji brade koja je previše isturena i suviše dugačka.

Ova procedura se izvodi i u slučaju da je brada premala za korekciju implantatom ili kada je potrebna složenija rekonstrukcija. U svakom slučaju, ovaj zahvat se ređe izvodi od povećanja brade implantatom.

Smanjenje brade se takođe izvodi kliznom genioplastikom kod koje se resecirana kost pomera u suprotnom smeru u odnosu na povećanje brade, tj. nazad i gore. Druga tehnika je jednostavnija – skraćuje se suvišna kost donje vilice.

Korekcija brade kliznom genioplastikom – kako izgleda?

Operacija brade se obično izvodi u lokalnoj anesteziji, dok se u slučaju smanjenja brade i korigovanja asimetrije koristi opšta anestezija.

Koraci koje hirurg primenjuje su sledeći:

• Hirurg povlači donju usnu i seče desni na donjoj usni ispod donjih zuba. Zatim se mekano tkivo odvaja od kosti brade. Koristi se posebna alatka nalik na testeru da se iseče mala vertikalna linija u bradi, što osigurava da kost stoji pravo kada se pomera unapred ili unazad.

• Sledeći korak je horizontalni rez koji doktor pravi duž kosti brade. Ako želiš da pomeriš bradu unazad ili da je smanjiš, lekar takođe seče klin kosti. Hirurg potom kliza kost napred ili nazad i pričvršćuje vijke (i eventualno metalnu ploču) kako bi osigurao da kost ostaje na mestu.

operacija brade

Da bi se brada produžila hirurg spaja kost sa prazninom između ostatka vilice i brade. Tokom vremena kost će se razvijati i popuniti ovu prazninu.

A da bi brada bila kraća uklanja se klin kostiju i brada se ponovo spaja na ostatak vilice.

• Ostaje još poslednji korak korekcije brade – zašivanje reza. Nakon toga se stavlja kompresiona traka na spoljašnjost usta i brade kako bi tretirano područje bilo zaštićeno tokom faze ranog zarastanja.

Minimalan i brz oporavak

 • Nakon što je obavljena korekcija brade hirurg će te posavetovati koje oralne antibiotike da uzimaš naredna 2 dana.
 • Možeš početi da jedeš normalno čim budeš spremna, ali uglavnom se preporučuje da se najpre jede tečna ili mekana hrana.
 • Nakon svakog obroka ispiraj usta vodom ili antiseptičnim oralnim rastvorom.
 • Posle 3 do 5 dana se skidaju kompresione trake – sada se možeš vratiti svakodnevnim aktivnostima! 🙂
 • 10 dana nakon zahvata nije dozvoljeno vežbanje, a takođe ne treba da se učestvuje ni u kontaktnim sportovima narednih 6 do 8 nedelja.
 • Možda ćeš primetiti otok, crvenilo i modrice, ali bez panike, sve nestaje za nekoliko dana.
 • Otok se može zadržati malo duže (nekoliko meseci), ali kada se povuče – oduševićeš se rezultatima!

Korekcija brade implantatima za uvučenu bradu

Implantati za bradu se mogu koristiti za uvećanje brade, njeno preoblikovanje ili pomeranje unapred.

Dakle, hirurško povećanje brade podrazumeva implantaciju plastičnog materijala u bradu i njegovo pridržavanje za kosti. Najčešći su aloplastični implanti, tj. implanti napravljeni od sintetičkih materijala.

U zavisnosti od područja koje se povećava, može se stvoriti jača ili šira vilica, a to zavisi od tvojih želja. Hajde sada da vidimo kako izgleda zahvat.

operacija brade slike

Kako izgleda operacija brade postavljanjem implantata?

• Pre samog zahvata hirurg oblikuje implantat do odgovarajućeg oblika i veličine. Zatim sledi rez, koji se pravi u ustima ili ispod brade.

Postoji nekoliko različitih tipova aloplastika koje se koriste za bradu, ali najviše se koriste silikonski implantati koji se spajaju za kost pomoću vijaka.

• Kada se implantat ugradi, hirug pravi rez, a postupak može trajati od 30 minuta do 3 sata.

Kako teče oporavak?

Hirurški implantati imaju slično vreme oporavka kao klizna genioplastika, budući da tkivo mora imati vremena da se pripoji za implantat.

Možeš početi da jedeš mekanu ili kašastu hranu čim se budeš osećala prijatno. Obavezno ispiraj usta nakon svakog obroka, bilo sa vodom ili antiseptičnim rastvorom.

korekcija brade filerima

Korekcija brade filerima ili masnim tkivom?

Kod blažih problema sa bradom moguća je i korekcija dermalnim filerima kojima se podiže viseća brada. Ovakav vid korekcije brade je u široj upotrebi, a izvodi se kod manjih disproporcija brade i donjih delova lica.

Za korekciju voluminoznijih mekih tkiva brade na raspolaganju ti je liposukcija brade. Međutim, ukoliko želiš da povećaš bradu, tj. da je naglasiš kako bi poboljšala profil potreban ti je lipotransfer, odnosno povećanje brade sopstvenim masnim tkivom.

Dosta žena je nezadovoljno i svojim podbratkom, koji, moraš priznati, ne izgleda nimalo lepo, a pored toga čini osobu starijom nego što jeste. Zato je liposukcija podbratka sjajno rešenje.

U poslednje vreme sve je popularnija i korekcija brade dermalnim filerima veće gustine kojima se postiže atraktivniji izgled donjeg dela lica.

korekcija brade hijaluronom

„Witch chin“ se takođe može rešiti

Za lepotu lica presudne su pravilne proporcije, a kada se radi o bradi i donjem delu lica, to je svakako područje između donje usne i brade i prelaz između brade i vrata koji mora biti naglašen.

Verovatno si čula ili poznaješ nekog sa veštičjom bradom, tzv. „witch chin“ koja je jedan od čestih razloga za nezadovoljstvo izgledom brade, a time i korekciju.

Uspešna korekcija ovog problema trebalo bi da obuhvata liposukciju i redukciju ili prebacivanje masnog tkiva brade koje se opustilo.

Postoje li komplikacije?

Kao i kod svake hirurške intervencije i postupak korekcije brade može sa sobom nositi određene komplikacije. Neke od njih mogu biti:

– Alergijska reakcija na implantat

– Infekcija

Ekstruzija implantata

– Izlaganje vijaka

– Oštećenje nerva, što uzrokuje utrnulost usta ili usana

Da bi se rizik od komplikacija sveo na minimum potrebno je da se opredeliš se za visoko stručan lekarski tim. Samo u tom slučaju hirurška intervencija korekcije brade ima sve šanse da protekne potpuno bezbedno i komforno.

korekcija brade cena

Korekcija brade – cena

Korekcija brade će definitivno izmeniti ne samo tvoj izgled, odnosno izgled tvog lica, već će ti promeniti i život.

Bićeš srećnija, osećaćeš se lepše, a samopouzdanja će biti napretek! Ali to zadovoljstvo nije besplatno, za lepši profil i bradu morćeš da izdvojiš određenu sumu novca, ali će te fenomenalni rezultati uvek podsećati da je to bila dobra investicija.

Evo kako se kreću cene operacije brade:

 • Korekcija brade implantom – 1.000-2.000 €
 • Korekcija brade filerima – 300-1.000 €
 • Liposukcija podbratka – 1.000-1.500 €