Hemijski piling – kako izgleda tretman, koje vrste postoje i koje su cene?

31.03.2020.

Hemijski piling je u poslednjih par godina dostigao sam vrh top liste u svetu lepote zahvaljujući inovacijama i novim vrstama koje su se pojavile.

Neujednačen ten, proširene pore, fleke, ožiljci od akni su česti estetski problemi sa kojima se srećemo. Ali ovo nisu problemi 21. veka, jer se hemijski pilinzi koriste od davnina.

hemijski piling

Jesi li znala da su se žene drevnog Egipta, a posebno Kleopatra kupale u mleku i trljale svoju kožu fermentisanim ljuspicama voća, kako bi im koža bila mekša i lepša?

Dovitljivo, zar ne? 🙂 To su bili prvi temelji hemijskog pilinga, koji se u današnje vreme toliko unapredio i razvio da rešava i najupornije probleme sa kožom.

Ovim tretmanom odstranićeš površinske, izumrle slojeve kože, posle čega će ona biti mekša, a bore manje vidljive. Praktično ćeš imati potpuno novu kožu!

Šta je hemijski piling lica?

Grubo rečeno, piling (eng. to peel – ljuštiti) deluje na našu kožu tako što ljušti nepotreban sloj mrtvih ćelija sa našeg lica. Dakle, hemijski piling je procedura poboljšanja kvaliteta kože tokom dugog vremenskog perioda.

Radi se o tome da ovaj piling zapravo rastapa površinski sloj kože, tj. mrtve ćelije i otkriva mladu kožu, a efekti koji se dobijaju korišćenjem hemijskih pilinga su još uvek zlatni standard u odnosu na sve druge antiejdž metode.

hemijski piling lica

Hemijski piling lica podrazumeva ubrzanu eksfolijaciju (ljuštenje) kože, koju uzrokuju hemijski agensi. Osim toga što uklanjaju mrtve ćelije, ovi agensi dovode do intenzivnog oslobađanja citokina, kolagena i faktora rasta, što znatno podmlađuje kožu.

Problematična adolescentna koža? Više ne, jer hemijski piling ima odličan efekat i kada je u pitanju ovakav tip kože. Naime, eksfolijacijom se uklanjaju miteseri, čiste začepljene pore i redukuju bakterije koje uzrokuju akne.

Koje kožne promene možeš tretirati hemijskim pilingom?

Ok, sada znaš šta je u stvari hemijski piling i kako deluje na našu kožu. Ali koji su to problemi koje ovim tretmanom možeš rešiti?

Činjenica je da hemijskim pilinzima možemo odlično negovati kožu, a izuzetne rezultate možemo postići u:

✅ Prevenciji starenja kože

✅ Uklanjanju staračkih pega sa lica (ali i sa šaka i dekoltea)

✅ Uklanjanju melazme, pigmentacija i fleka kože

✅ Uklanjanju ožiljaka od akni

✅ Uklanjanju strija

✅ Podmlađivanju fotoostarele kože

✅ Lečenju akni i odstranjivanju fleka od akni

✅ „Brisanju“ sitnih bora

Hemijski piling lica – koje vrste postoje?

U zavisnosti od problema koje tretiramo i dubine pilinga postoji nekoliko vrsta hemijskog pilinga. Osim toga, oni se razlikuju i prema vrsti agensa kojim se piling radi.

Dele se na plitke, srednje i duboke, a što je piling dublji, vreme oporavka je duže, ali su efekti koji se dobijaju snažniji.

hemijski piling vocnim kiselinama

Hemijski piling voćnim kiselinama

Najčešći primenjivan je piling glikolnom kiselinom (voćne kiseline). Može biti površan kada se koriste koncentracije 20-40% ili nešto intenzivniji, kada se koriste koncentracije glikolne kiseline 50-70%.

Glikolna kiselina se primenjuje u različitim koncentrcijama, a to zavisi koji problem želiš da tretiraš:

 • blag površinski piling (30%-50%, vreme primene 1-2 minuta)
 • površinski (50%-70%, vreme primene 2-5 minuta)
 • srednje dubinski (70%, vreme primene 3-15 minuta)

Ova vrsta pilinga je jeftina i jednostavna i predstavlja odličan vid nege kože i prevencije starenja. Oni uklanjaju površne, mrtve ćelije kože i stimulišu njenu regeneraciju i stvaranje kolagena.

Hemijskim pilingom voćnim kiselinama se čiste pore, uklanjaju miteseri, ubrzava se lečenje akni i smanjuju ožiljci i pigmentacije. Možeš ih koristiti samostalno ili mogu biti uvod u druge procedure, recimo mezoterapiju.

Ovim tretmanom se takođe ispravljaju posledice preranog starenja, izazvanog preteranim izlaganjem suncu, kao i seboreja.

Slične efekte možeš očekivati  i aplikacijom mlečne kiseline, koja ima odličnu osobinu da dubinski hidrira kožu, zbog čega se posebno preporučuje ukoliko imaš suvu kožu.

Ako imaš kožu sklonu aknama, onda je piling salicilnom kiselinom ono što ti treba, pošto ima odlično komedolitičko delovanje. 🙂

TCA hemijski piling

TCA piling

Hemijski piling trihlorsirćetnom kiselinom spada u duboke ili srednje duboke pilinge. Ovaj piling služi kako za podmlađivanje kože, tako i za uklanjanje ožiljaka od akni i proširenih pora.

Dakle, za TCA piling se možeš odlučiti ako želiš da podmladiš prerano ostarelu kožu usled sunčevog zračenja, ukloniš fleke ili prosto ujednačiš ten.

Koncentracija pilinga se kreće od 15-80% kiseline, a u zavisnosti koji problem želiš da rešiš bira se i jačina.

TCA pilinzi su idealna procedura za ublažavanje i uklanjanje ožiljaka od akni.

Međutim,treba da znaš da je za dobar efekat neophodna adekvatna tehnika izvođenja pilinga, koja podrazumeva jače tretiranje samih ožiljaka od zdrave kože. Pored toga, potrebna je i dovoljna koncentracija trihlorsirćetne kiseline od minimum 30% ili 35%.

Period oporavka od tretmana je 7 dana, a u zavisnosti u kakvom ti je stanju koža ovaj hemijski piling možeš kombinovati sa drugim vrstama pilinga ili drugim procedurama (o tome odlučuje doktor).

Hemijski piling fenolom

Stigli smo do ovog fenomenalnog pilinga koji je zapravo piling najveće dubine i koji se koristi pre svega za dubinsko podmlađivanje kože lica i vrata.

U današnje vreme je estetska medicina postala i te kako dostupna, i dovela do toga da veliki broj žena, kao i muškaraca redovno neguje lice. Upravo zbog toga je potreba za fenolnim pilinzima značajno smanjena.

piling fenolom

Imaš izrazito fotooštećenje kože i duboke bore? Dugogodišnjim pušenjem koža ti je znatno oštećena, a nijedan antiage tretman o sada ti nije pomogao? Rešenje je tu!

Upravo fenolnim pilingom možeš postići neverovatne rezultate – rešiti se svih ovih problema i „skinuti“ čitavih 10 godina samo jednim tretmanom. 🙂

Kako se izvodi procedura, koliko traje i da li boli?

Tretiranje kože lica hemijskim pilinzima je prilično jednostavan proces. Na prethodno očišćenu i pripremljenu kožu se nanosi rastvor kiselina koje deluju nekoliko minuta, a zatim se neutrališe i briše sa kože.

Priprema i samo nanošenje kiselina traje 10 minuta, a u okviru nekih pilinga moguće je raditi i komedoeskpresiju. tj. izbacivanje mitesera, zbog čega procedura može trajati i do 30 minuta.

Hemijski piling nije bolan, možeš osetiti samo blago do jače peckanje, pa se kod dubljih pilinga koža obično dodatno hladi.

Šta se dešava posle hemijskog pilinga?

Nakon hemijskog pilinga primetićeš blago crvenilo, koje se povlači kroz 24 sata, ali ako planiraš da radiš TCA piling, treba da znaš da crvenilo u tom slučaju može trajati i do 5-10 dana.

U danima nakon odrađenog površnog pilinga nastupa blago perutanje lica, dok posle TCA pilinga dolazi do ljuštenja kože.

hemijski piling slike

Bitno je da posle hemijskog pilinga zaštitiš kožu od sunca i zaboraviš neko vreme na solarijum. Ali, dobra vest je da nećeš morati da se oporavljaš, moći ćeš odmah da nastaviš sa svojim svakodnevnim aktivnostima.

Međutim, ako želiš da radiš TCA piling koji je dublji, posle procedure napravi plan i izdvoji 48 h za ljuštenje kože (recimo vikend).

Koliko je tretmana potrebno za optimalan efekat?

Broj tretmana zavisi od rezultata koje želiš da postigneš, kao i od tipa i težine oštećenja kože. Ako želiš da očistiš kožu lica i podstakneš njenu regeneraciju, biće ti potreban samo jedan hemijski piling.

S druge strane, ukoliko ti je cilj da ukloniš fleke i smanjiš ožiljke od akni, trebalo bi da ponoviš tretman 2-3 puta, ako koristiš duboke pilinge, tj. 3-5 za pilinge srednje dubine.

Blaže hemijske pilinge glikolnom kiselinom možeš ponavljati na 7 do 14 dana, dok se dublji pilinzi glikolnom ili trihlorsirćetnom kiselinom mogu ponavljati na 4 do 6 nedelja.

Masna, suva ili mešovita koža? Da li je hemijski piling za svaki tip kože?

Blagi hemijski pilinzi, kao što su pilinzi glikolnom, mlečnom ili piruvičnom kiselinom su bezbedan i siguran izbor za svaki tip kože. Ali, dublji hemijski piling trihlorsirćetnom kiselinom je nešto ozbiljniji i potrebno je da se konsultuješ sa lekarom.

hemijski piling (1)

Idealni kandidati za TCA piling su osobe svetlije puti, dok je za pacijente tamnije puti potrebna veća opreznost, kao i adekvatna priprema pacijenta.

Česta zabluda je da suva koža ne sme da se podvrgava hemijskim pilinzima. Naprotiv, pojedine vrste kiselina, poput mlečne, intenzivno hidriraju kožu. Piling ovom kiselinom nežno će ukloniti površne izumrle ćelije, regenerisaće tvoju kožu i snažno je hidrirati.

Leto ili možda zima? Kada je idealno vreme za hemijski piling?

Površinski pilinzi, kao npr. pilinzi voćnim kiselinama, koji služe za osvežavanje kože uz blagu stimulaciju kolagena, mogu se raditi tokom cele godine.

Srednje duboke i duboke pilinge najbolje je da radiš tokom jeseni, zime i ranog proleća kada nema previše sunca.

Postoje li neki neželjeni efekti i kome se ne preporučuje hemijski piling?

Površni, blagi pilinzi glikolnom kiselinom osim prolaznog crvenila i blagog perutanja kože, nemaju značajnije neželjene efekte.

Najčešći neželjeni efekat hemijskog pilinga jeste pojava pigmentacije posle pilinga usled neadekvatne zaštite od sunčevog zračenja tokom obnavljanja kože posle obavljenog tretmana.

Hemijske pilinge ti ne preporučujemo ako imaš aktivni herpes simplex, opekotine, ako si uzimala retinoide u poslednjih 6 meseci, ali i ukoliko si sklona keloidima i hipertrofičnim ožiljcima.

hemijski piling cena

Hemijski piling – cena tretmana

Postoji više vrsta pilinga i cena nije ista za svaki, a to zavisi takođe i od klinike koju odabereš. Takođe, to koliko ćeš novca morati da izdvojiš zavisi i od stanja tvoje kože.

S obzirom na sve neverovatne efekte o kojima smo pričali u tekstu, cene hemijskih pilinga su prava sitnica. Za lepu i negovanu kožu ne treba štedeti, zar ne? 🙂

Cene hemijskih pilinga mogu se kretati od 100 € pa čak do 300-400 €. Mi smo pregledali cenovnike klinika u Srbiji i izdvojili cene hemijskih pilinga koji se najčešće obavljaju:

 • Hemijski piling mlečnom kiselinom – 5.000 din.
 • Hemijski piling salicilnom kiselinom – 5.000 din.
 • Hemijski piling piruvičnom kiselinom – 6.000 din.
 • Hemijski piling glikolnom kiselinom – 4.000 din.
 • Hemijski piling retinolom – 6.000 din.
 • TCA piling (15%, 20%, 25%, 30% i 35%) – 8.000 din.
 • PRX-T33 (33% TCA kiselina i hidrogen-peroksid) – 6.000 din.
 • Easy TCA (površinski-srednje dubok) – 4.000 din.
 • Unideep (srednje dubok) – 10.000 – 12.000 din.
 • Lokalni fenol (duboke bore oko očiju i nausnica) – 15.000-30.000 din.
 • Light fenol (celo lice) – 40.000 din.
 • Abrazija + TCA piling (ožiljci od akni) – 25. 000 din.

Izvori: estetika-bg.com, dermaestetika.ba, laderma.rs