Brow lift – šta je to, kako se izvodi i cena

29.01.2021.

Brow lift uspešno rešava problem spuštenog položaja obrva koji može biti urođen, ali najčešće je posledica prirodnog starenja kože.

Iako obrve pomažu da se iznenadiš, nasmeješ, pa i namrštiš, ponekad ti mogu znatno odmoći i učiniti da ti lice izgleda umorno i tužno.

S obzirom na to da obrve prave ogromnu promenu u izrazu našeg lica, one mogu učiniti i da deluješ sveže i mladoliko. 🙂

Dok se gledaš u ogledalo da li primećuješ spuštene obrve, da ti kapci vise i smanjuju vidno polje i lice izgleda umorno?

Možda je vreme da razmisliš o Brow liftu.

brow lift

Šta je Brow lift?

Brow lift je estetska operacija kojom se koruguje položaj obrva i zateže koža na čelu čime se očima i licu daje mladalački izgled.

Položaj obrva je znatno važan faktor izgleda lica i zato je ova procedura izuzetno popularna i tražena kako kod žena, tako i kod muškaraca.

Osim klasičnog hirurškog Brow lifta, tj. podizanja čela i obrva može se raditi i endoskopski brow lift o kome ćeš saznati više u nastavku.

Šta treba da znaš pre procedure Brow lift?

  • Pre svega potrebno je da zakažeš konsultaciju sa hirurgom, uradiš određene analize, kao što su kontrolna slika, pregled interniste itd. Tokom konsultacija lekar će saslušati tvoje želje i predložiti najbolju metodu za rešenje problema.
  • Često se događa da za postizanje željenog rezultata nije dovoljan Brow lift, već se može kombinovati sa blefaroplastikom (operacijom kapaka) i liftingom lica.
  • Operacija se izvodi pod lokalnom anestezijom, ponekad sa analgosedacijom (polusan), zbog čega su neophodne određene analize pre samog zahvata. Preduslov je dobro zdravlje.
  • Za vreme zahvata, ukoliko se odlučiš za lokalnu anesteziju, nema uspavljivanja i moći ćeš zajedno sa svojim hirurgom da odlučiš koliko će obrve biti podignute.
  • 2 do 3 nedelje pre zahvata ne smeš da imaš akutnu ili zapaljensku bolesti, a takođe ne smeš da imaš neke kožne bolesti. Pušačima se preporučuje da smanje pušenje, zato što usporava proces oporavka.
  • 8 sati pre operacije nemoj ništa da jedeš i piješ, niti konzumiraš cigarete. Savetuje se takođe da lice bude bez šminke.

Kako izgleda operacija podizanja obrva

Operativni zahvat se vrši u uslovima lokalne anestezije, ponekad sa analgosedacijom (polusan) i traje do sat vremena. ?

  • Klasična operativna tehnika liftinga se obavlja tako što se napravi dugački rez ispred linije kose ili u poglavini.
  • Nakon toga se koža čela podiže i zateže, a višak se odstranjuje, dok se mišići koji su odgovorni za “tužan pogled” presecaju.
  • Nakon intervencije ostaje ožiljak u kosi ili ispred nje, ali je minimalan i praktično nevidljiv.
  • Ovom procedurom postiže se efekat izglačanog čela i nešto krupnijih očiju.

Operacija se može izvesti samostalno, ali se često kombinuje sa face liftingom i zatezanjem očnih kapaka.

Endoskopski brow lift

Prilikom ovog zahvata pravi se nekoliko manjih rezova u kosi (2-5).

Kroz rezove se uvode endoskopski instrumenti kojima se koža odiže, zatim se mišići presecaju i koža zateže. Ožiljci u vidu kratkih linija ostaju u kosi.

Prednost ove procedure jesu mali ožiljci, skriveni u kosi. Ova metoda pogodna je za osobe koje imaju blagi pad linije obrva i manje mimičke bore.

Koliko traje oporavak nakon podizanja obrva?

Oporavak nakon Brow lifta je brz. Istog dana se možeš vratiti kući, a već sutradan nastaviti sa svojim redovnim aktivnostima.

Prvih dana nakon operacije obrve će možda biti više nego što se očekuje, ali će se vrlo brzo spustiti na željeni nivo.

Komplikacije su retke. Može se pojaviti otok, kao i hematomi, međutim, ne treba brinuti, jer sve nestaje postepeno u roku od nedelju dana, a tvoje obrve ostaju savršene.

Preporučuje se nanošenje hladnih obloga u prvih 24 časa nakon zahvata i izbegavanje težih fizičkih aktivnosti.

Koja je cena zahvata podizanja obrva?

Cene ove procedure kreću se od 2.000 €.