Zatezanje čela „ispeglaće“ ti bore, otvoriti lice i vratiti mu svežinu!

31.03.2020.

Zatezanje čela je, prema rečima brojnih estetskih i plastičnih hirurga, često tražena operacija, kako među ženama, tako i među muškom populacijom.

To je potpuno opravdano s obzirom na činjenicu da sveže i vedro lice ostavlja utisak mladolikosti. A to je verovatno ono što i tebi nedostaje - mladolikost i svežina.

Bore na čelu i pad obrva su znakovi starenja koji se javljaju kao posledica starenja kože i potkožnih tkiva. Da li i ti imaš problem spuštenih obrva? Ako je tvoj odgovor da - imaš problem, jer takve obrve obično ostavljaju utisak neraspoloženog i ozbiljnog lica. 😩

zatezanje čela

I ne, šminka ti ne može pomoći, štaviše može ti napraviti još veći problem. A ako ti ni drugi antiage tretmani nisu bili od pomoći, onda je zatezanje čela rešenje.

Kako ti može pomoći ova intervencija? Kako izgleda zahvat? A koliko će da košta? Verujemo da te sve ovo zanima, ali da krenemo od početka.

Kako ti zatezanje čela može pomoći?

Visoko, nisko ili prosečne širine - kakvo god da je, čelo zaokružuje oblik našeg lica. Sigurno znaš za mit da visoko čelo znači i visok intelekt, ali istina je da njegove bore čine da delujemo umornije, tmurnije, zabrinutije, a na kraju i starije.

Zatezanje čela možeš uraditi kao samostalnu operaciju, dodatni zahvat, a najčešće ga pacijenti kombinuju sa fejsliftingom. Pored toga, ovaj zahvat možeš izvesti i uz zatezanje očnih kapaka, odnosno blefaroplastiku, čime ćeš pojačati efekat odmornog izgleda lica. 

Ono što možeš da očekuješ posle liftinga čela su izvrsni rezultati - "ispeglane" veće bore, podignute obrve i efekat otvorenih i odmornih očiju. Koliko će zahvat biti kompleksan zavisi od toga da li su tragovi starenja prisutni na celom licu ili su vidljivi samo na čelu.

podizanje čela

Spuštene obrve, zbogom!

Osim što zatezanje čela može otvoriti lice i eliminisati sve krupne bore, ovaj zahvat je izuzetno učinkovit i kod osoba sa spuštenim ili asimetričnim obrvama.

Ako si se ikad zapitala kako uopšte znati gde treba biti položaj obrva, one su obično postavljene tako da udaljenost između sredine zenice i obrve iznosi 2 do 2,5 cm.

Međutim, muške i ženske obrve nisu iste - položaj ženskih obrva je malo viši nego položaj muških, pa se nalazi malo iznad koštane izbočine iznad oka. Osim toga, muškarci imaju ravnije obrve, dok ženske savršeno oblikovane obrve imaju blagi oblik luka, pri čemu je najviša tačka iznad spoljašnjeg dela dužice.

čeoni lifting

Opuštenost čela utiče i na oči i kapke, tj. na otvorenost očiju. Ovo je uobičajena pojava, a najviše pogađa ljude starije od 50 godina. Međutim, zatezanje čela uspešno rešava kako problem naboranog čela, tako i pad obrva.

Zatezanje čela: mali hirurški zahvat - veliki rezultati

Priprema

Ukoliko si odlučila da se rešiš bora i spuštenih obrva i oprostiš se od iscrpljnog izgleda svog lica, moraćeš prvo na konsultacije. Pre toga, naravno, treba da izabereš iskusnog i licenciranog plastičnog hirurga, kome ćeš poveriti svoje lice.

Na konsultacijama obavićeš detaljan razvogor i pregled. Doktor će ti dati sve neophodne informacije, izneti svoje mišljenje, ali i uzeti u obzir tvoje želje.

Zahvat se obavlja u analgoedaciji kombinovano sa lokalnom anestezijom ili u opštoj, u zavisnosti od želje pacijenta, tj. kada se kombinuje sa zahvatima. Ukoliko se zahvat vrši pod opštom anestezijom, biće potrebno da obaviš neke analize, kao što su:

 • kompletna krvna slika
 • biohemijske analize
 • koagulacija
 • analiza urina
 • EKG
 • internistički pregled (po potrebi)

zatezanje čela slike

Zahvat

Operacija traje od 1 do 2 sata i postoji nekoliko operativnih tehnika, a izbor zavisi od naglašenosti problema, tvoje želje, kao i predloga hirurga. Obično se kod zatezanja čela koriste 2 pristupa: klasični i endoskopski.

• Kod klasičnog liftinga hirurški rez se radi iza ivične granice kose, od jedne do druge slepoočnice. Ako imaš visoko čelo, rez se radi baš po ivici kose, kako se operacijom ne bi napravilo još veće čelo. Rez se radi standardno skalpelom, ali postoji i moderniji način beskrvno kombinovanim CO2/Nd:Yag laserom.

Nakon toga se višak kože odstranjuje, a čeoni mišić se istanji u visini čeonih bora. Time se dobija oslabljeni mimični mišić, a bore se izravnavaju. Posle ove intervencije ostaje dug ožiljak u obliku linije u kosi ili ispred nje.

• Kod endoskopskog zatezanja čela naprave se 3 do 5 reza dužine 1-2 cm u kosmatom delu glave. Kroz te rezove se zatim specijalnim intrumentima, jednim izvorom svetla i mikro kamerom izdiže koža čela i dovodi u povoljniju poziciju.

S obzirom na to da je ova tehnika minimalno invazivna, rezultati su zato umereni. Ovom metodom se uglavnom koriguju tzv. "bore brige" i podižu obrve, a ožiljci u vidu kraćih linija ostaju sakriveni u kosi. Glavna prednost ove tehnike se ogleda u manjoj površini reza, bržem i lakšem oporavku i neprimetnom ožiljku.

podizanje čela (1)

Oporavak

Zatezanje čela spada u grupu nagresivnih hirurških zahvata i komplikacije nakon zahvata su minimalne. Ukoliko je operacija obavljena u lokalnoj anesteziji, istog dana možeš kući, dok u slučaju opšte anestezije ostaješ 5 do 12 sati ili duže.

Pojava blagog ili umerenog otoka cele čeone regije ne treba da te plaši jer je to uobičajeno. Otok može zahvatiti i očne kapke, a često je praćen i krvnim podlivima. Međutim, uz hlađenje, ležanje i odgovarajuće antibiotike i analgetike (koje prepisuje lekar) sve komplikacije brzo nestaju.

Kod klasičnog liftinga čela uobičajene su promene u osetljivosti kože poglavine iza ožiljka, a kod tehnika sa posebnim koncima oporavak je znatno brži.

 • Flasteri i šavovi se skidaju nakon 7-14 dana
 • Normalnim aktivnostima možeš se vratiti 7 dana nakon intervencije
 • Povratak na posao zavisi od obima zahvata, toka oporavka i profesije, a uglavnom je moguć posle 2 nedelje
 • U periodu od nekoliko nedelja izbegavaj intenzivnije fizičke aktivnosti, kao i duže izlaganje suncu

Zatezanjem čela do podmlađenog izraza lica

Ako želiš maksimalne rezultate, podignuto čelo i obrve, ali i znatno podmlađeno lice, stručnjaci predlažu i popularni među ženskom populacijom Brow lift. On se izvodi kroz rez kože skriven u kosi slepoočnice na obe strane.

U zavisnosti od toga koliko je koža u oblasti kapka i jagodične regije opuštena, plastični hirurzi predlažu endoskopsku tehniku.

zatezanje čela (1)

U idealnom slučaju se prvo radi podizanje jagodica i obrva, a posle nekoliko meseci i blefaroplastika, pošto se tada može odlično proceniti koliki je višak kože kapaka. Kombinacijom operacija dobićeš potpuno podmlađeno lice i skinuti čak 10 godina! 🙂

Ovo naravno ne važi za sve pacijente, većini je potrebno samo zatezanje čela i sve dolazi na svoje mesto. Iako se izvodi kod sredovečnih ili starijih osoba sa vidljivim tragovima biološkog starenja, lifting čela može biti koristan i mlađim osobama sa izraženim borama nastalim kao posledica stresa.

Zatezanje čela - cena

Svaka operacija nosi svoje rizike, zato ti savetujemo da budeš pažljiva tokom odabira klinike i doktora, jer je tvoje lice, ali i zdravlje u pitanju.

Naravno, uz pravilan odabir plastičnog hirurga, poverenje i adekvatan oporavak neverovatni rezultati sigurno neće izostati. Ali za to ćeš morati da izdvojiš i određenu sumu novca, ali s obzirom na to što dobijaš, cena nikako ne treba da ti bude presudna.

Evo pregleda cena koje smo izdvojili za tebe, a pored zatezanja čela tu su i druge procedure koje možeš kombinovati, ako je to potrebno:

 • Zatezanje čela (čeoni lifting) - 2.000-3.000 €
 • Brow lift - od 2.000 €
 • Korekcija gornjih kapaka - 600-1.100 €
 • Korekcija donjih kapaka - 750-1.500 €
 • Operacija gornjih i donjih kapaka - 1.300-2.000€

Izvori: clinicolymp.com, estetica.hr, drciric.com