Uvučene bradavice – oblici, korekcija i cene

09.12.2019.

Uvučene bradavice dovode to toga da se žena ne oseća privlačno i ima manjak samopouzdanja. Međutim, osim što predstavljaju estetski, vrlo često mogu biti i medicinski problem.

Žene su oduvek shvatale bradavice svojih grudi kao važan deo sopstvene seksualnosti, i iako su u većini slučajeva uvučene bradavice samo deo raznolikosti koje nam daruje sama priroda, sve više smetaju ženama.

U suštini, bradavice na dojkama su deo tela koji se uglavnom ne vidi, i možda izgleda da se žene time ne opterećuju previše, ali svako malo dođe neki ludi trend - recimo nenošenje grudnjaka i istaknute bradavice.

uvučene bradavice

Ali bez obzira na modne trendove, uvučene bradavice svakako ženama predstavljaju estetski problem, a osim toga, mogu se javiti i poteškoće prilikom dojenja.

Šta su uvučene bradavice?

Obrnute ili uvučene bradavice nisu izbočene, kao što je to uobičajeno, već su bradavice udubljene, tj. ne "štrče" iznad površine dojke.

Bradavice koje su ispupčene, one koje su u ravni dojke ili uvučene bradavice - ovo su samo tri potpuno ravnopravne (ali ne i statistički) varijacije prirodnih raznolikosti kod ljudi.

Sa ovim problemom se ne suočavaju samo žene, već i muškarci. Uvučene bradavice se javljaju kod 10 do 20% populacije žena.

Iako oko 1.5 miliona žena ima uvučene ili invertovane bradavice, većina želi da ih istakne i izbegne krute grudnjake, a neke od najpopularnjih u Holivudu su bradavice Kejt Mos, Hajdi Klum, i naravno, naše drage Rejčel Grin.

uvučene bradavice

Izvor: pinterest.com

Pitaš se zašto su ti uvučene bradavice? Evo odgovora.

Treba da znaš da uvučene ili obrnute bradavice mogu biti urođene ili stečene.

Urođene uvučene bradavice

Neke žene i neki muškarci jednostavno od rođenja imaju obrnute bradavice, iako ima slučajeva da se one posle puberteta "izvuku".

Struktura bradavice ili struktura njenog okolnog tkiva (areole) i bradavice u kombinaciji daju uvučene bradavice.

E sad, ako im ti ne nalaziš mane - ne treba da ih diraš. Ali, ako ti se ne sviđa kako izgledaju, nemaš dovoljno samopouzdanja, smatraš da su nepoželjne, onda bi trebalo da se obratiš plastičnom hirurgu.

Stečene uvučene bradavice

Problem invertovanih bradavica može se javiti i kao posledica upale, povrede (koja tokom zarastanja stvara ožiljke), opuštanja dojki, ali i nekih ozbljnijih bolesti.

Ako uvučene bradavice nisu urođene, već stečene i primetiš da se uvlače, odmah se obrati lekaru, kako bi se isključile (retke) opasnosti.

Kada da se obratiš doktoru?

Obrnute bradavice koje nisu urođene, već su se pojavile oko i posle 50 godina starosti (uglavnom kod žena) mogu ukazivati na razne poremećaje.

Neki od njih mogu biti apsces dojke, mastitis, masna nekroza, ali i ozbiljnija bolest, kao što je Padžetova bolest (rak dojke koji zahvata bradavicu i areolu).

Zato savetujemo da se u slučaju pojave uvučenih bradavica u zrelom dobu obavezno poseti doktor.

Kako da proveriš da li su ti bradavice uvučene?

Ako nisi sigurna da li i ti imaš ovaj problem, možeš sama da testiraš svoje bradavice takozvanim "Pinch" testom (bukvalno test štipanja). Evo šta treba da uradiš:

Uhvati areolu između placa i kažiprsta izvrši nežan, ali odlučan pritisak na strukturu (areola i bradavica) i pritisak prema grudnom košu (dovoljno je oko 2,5 cm).

uvučene bradavice

  • Ako se bradavica pojavi - sve je u redu, nemaš uvučene bradavice.
  • Ako ostane u istom položaju - verovatno imaš ravne bradavice.
  • A ako "nestane", ako se uvuče - imaš invertovane (uvučene) bradavice.

oblici bradavica uvucene bradavice slike

Bonus test: Smatraj da imaš uvučene bradavice, ako si na niskoj temperaturi, a one se ne "pojave", kao što će ispupčena bradavica još više "proviriti".

Takođe, proveri obe bradavice, pošto se dešava da nisu obe uvučene.

Nivoi uvučenosti bradavica:

1️⃣ "Stidljive" bradavice su najblaži stepen uvučenih bradavica - reaguju na niske temperature ili na dodir, pojave se i ostaju neko vreme.

2️⃣ Upornije bradavice reaguju samo na jače usisavanje ili vakuum, ali se odmah povuku.

3️⃣ Najupornije uvučene bradavice se neće pojaviti ni na uporne i snažne pokušaje, tokom "testa štipanja" - još više će se povući u dojku.

Da li ćeš moći da dojiš ako ti bradavice nisu dovoljno ispupčene?

Kao što smo na početku napomenuli, osim što predstavljaju estetski problem, uvučene bradavice mogu dovesti do problema sa erogenom osetljivosti, ali i do poteškoća prilikom dojenja.

U nekim slučajevima bradavica može da se "izvuče" u periodu dojenja, tako da postoji mogućost dojenja iako su ti bradavice uvučene ili ravne. Beba kada doji, hvata areolu, a ne bradavicu i izvuče je do prave veličine.

Međutim, u dosta slučajeva bradavica ostaje uvučena, i svi pokušaji izvlačenja pomoću pumpice, nošenja kapice za bradavice su apsolutno bezuspešni.

Tada jedino pouzdano i trajno rešenje nudi plastična hirurgija.

Vezivna vlakna koja uvlače bradavicu istovremeno uvlače i mlečne kanale, a operacijom se ovi kanali isprave i tada su prohodni.

Kako da ponovo imaš lepe i normalne bradavice?

Ako si već stigla do ovog dela teksta, znači, dobro si shvatila da uvučene bradavice osim što mogu dovesti do raznih medicinskih problema, mogu biti i uzrok tvojih kompleksa.

Ali, ne mora tako doveka!

Ovaj problem možeš rešiti brzo i trajno, sve zavisi od toga koji pristup izabereš.

Postoji nekoliko njih. Najpoželjniji je: "Super, imam zanimljive seksi grudi sa uvučenim bradavicama!" - ali ovo sve manje prolazi, posebno kod mladih žena.

Nehiruški pristup problemu

Ako imaš blaži slučaj uvučenih bradavica postoji nekoliko rešenja da ih izvučeš na svetlo dana. Evo nekoliko njih koje možeš da pokušaš:

uvučene bradavice korekcijaCredit: ru.wikihow.com

Hofmanova metoda

Stavi obe palca na suprotne strane bradavice, na njenu bazu. Zatim nežno povuci prste u suprotnim smerovima. Izvedi ovaj pokret u svim pravcima - gore-dole i levo-desno.

U početku radi ovu vežbu dva puta dnevno i postepeno povećavaj do pet puta.

uvucene bradavice seksCredit: ru.wikihow.com

Ručna ili oralna stimulacija tokom seksa 

Uvrtanje, povlačenje i usisavanje bradavica može prouzrokovati njeno izvlačenje. Ali, ne treba da te boli, imaj na umu da se mora postupati pažljivo, ali uporno.

uvucene bradaviceCredit: ru.wikihow.com

Kapice za grudi

Koristi ove kapice koje su meke i imaju dva dela - zadnji sa rupom kroz koji se izvuče bradavica i okrugli svog koji paše u tvoj grudnjak. Pritisak od grudnjaka na kapicu pređe na areolu i postepeno izgura bradavicu.

uvucene bradaviceCredit: ru.wikihow.com

Pumpica za grudi 

Ako dojiš ove pumpice takođe mogu izvući bradavicu bez oštećenja, a možeš ih naći u svim bolje snabdevenim apotekama.

Što se tiče estetskih problema, sa urođenim bradavicama, možeš naići na razna rešenja, jedno od najglupljih je svakako pirsing. Naravno, ako misliš da je to lepo, pirsing može biti jedno od rešenja, ali moraš da znaš da to nije trajno rešenje i da će se njegovim skidanjem bradavica ponovo uvući.

Ali šta je sa onima koji žele trajno da reše uvučene bradavice? E za to ćeš morati da se obratiš plastičnom hirurgu. Nastavi sa čitanjem i saznaj kako to izgleda.

Hirurška korekcija uvučenih bradavica

U zavisnosti od položaja i promene oblika bradavice postoje različiti pristupi i tehnike kojima se one mogu korigovati. Ti pristupi se mogu svrstati u 2 grupe:

✅ Presecanje mlečnih kanala koji su glavni uzrok obrnutih bradavica zato što su urođeno kratki i vuku bradavicu ka unutra. Ali, na ovaj način se gubi funkcija dojenja.

✅ Postoje i tehnike koje ne presecaju kanale, čuva se sposobnost dojenja pacijentkinje, ali je malo komplikovanija.

Zaključak: Ako si sigurna da nećeš dojiti ili da nećeš više dojiti, možeš da se odlučiš za prvu metodu. Međutim, ako planiraš da postaneš mama i imaš više dece (a to podrazumeva dobru funkciju dojenja), treba da se odlučiš za drugu, složeniju tehniku.

Korekcija bradavica je jednostavna, izvodi se u lokalnoj anesteziji, a sama intervencija traje od 30 minuta do sat vremena.

Pored ovog zahvata, može se korigovati i veličina areole, tj. bradavice, kao i asimetrija. Naravno možeš se odlučiti i za povećanje grudi sopstvenim masnim tkivom ili čak silikone u grudima, ako želiš veće grudi.

Ovaj zahvat se odlično podnosi, ali, naravno, moraš da budeš zdrava i 2 nedelje pre operacije da prestaneš sa uzimanjem lekova koji razređuju krv. Osim toga, bradavice i dojke ne smeju da budu pod upalom.

Posle korekcije bradavica nema potrebe da duže miruješ i brzo možeš da se vratiš svakodnevnim aktivnostima. Modrice, otok i ukrućenost obično nestaju u drugoj nedelji, kada se i konci skidaju.

Zašto treba da odeš na korekciju bradavica?

Ne znaju se tačni podaci, ali neke statistike kažu da se broj operacija uvučenih bradavica povećao za 50% u odnosu na period od nekoliko prethodnih godina.

Kada već postoji mogućnost da popraviš svoj izgled, povratiš samopouzdanje i osećaš se seksepilno, zašto da ne?

Danas žene imaju više hrabrosti kada je u pitanju plastična hirurgija i shvataju da mogu da reše razne probleme sa grudima, poput tubularnih grudi, asimetrije, prevelikih grudi itd.

Osim toga, moraš da misliš i na budućnost, ukoliko planiraš decu i dojenje, korekcija je nekada jedini način da dojiš svoju bebu bez teškoća.

Korekcija uvučenih bradavica - cena

Ovom zahvatu se pretežno podvrgavaju žene, iako ga je moguće izvesti i na muškarcima koji imaju isti problem. Za to je uglavnom potrebno oko 400 €.

Korekcija se može obaviti jednostrano ili obostrano, a cene su sledeće:

◾ Korekcija uvučenih bradavica obostrano - 500 €

◾ Korekcija uvučenih bradavica jednostrano - 350 €

Izvori: drvujovic.com, medicina.rs