Šminka svakog dana – da li znaš šta se dešava sa tvojom kožom? 💄

22.11.2020.

Šminka celog dana, puno posla, stresne situacije i tako svaki dan. Ali da li si se zapitala šta se događa sa tvojom kožom koja sve to trpi? Šta su posledice svakodnevnog nanošenja teškog make up-a?

sminka lice make up

Mnoge devojke počinju da se šminkaju još u tinejdžerskim danima, dok druge čari prepunog nesesera sa šminkom otkriju tek u 30-ima. U svakom slučaju, sigurni smo da nije potrebno da ti ističemo prednosti vrhunskog pudera, maskare za volumen ili savršenog crvenog ruža.

Ali, treba da znaš i šta se krije iza tih čari i kako tvoja koža reaguje na tešku šminku, i zato smo mi tu da ti otkrijemo šta ti koža poručuje.

Sve ili "ništa"?

Svaka žena ima svoje male trikove, omiljenu rutinu i listu proizvoda koju bi preporučila svakoj prijateljici.

Međutim, nismo sve iste, zar ne? Generalno se možemo podeliti u 2 grupe:

• ljubiteljke minimalizma

• i one čija je makeup rutina dostojna profesionalnih šminkera.

Minimalistički pristup šminki odlikuje jednostavnost u odabiru i primeni kozmetičkih proizvoda, a osnovu čini tek nekolicina ključnih komada, poput dobre podloge, maskare i balzama za usne.

sminka lice slike

S druge strane imamo prave zaljubljenice u kozmetiku koje se mogu pohvaliti pretrpanim ormarićima u kupatilu, neseserima koji "pucaju po šavovima". Ne, nismo zaboravili ni desetine ruževa, senki i rumenila koje redovno pronalaze po džepovima torbica i na policama.

Iako nisu sve pripadnice lepšeg pola članice neke od ove dve grupe, kladimo se da si se pronašla u nekoj od njih. Jesmo li u pravu? 🙂

Šminka i njene posledice - šta se dešava sa našom kožom ispod makeup-a?

Činjenica je da je danas šminka mnogo kvalitetnija nego što je to bio slučaj pre dvadesetak godina. Takođe, brojni brendovi se mogu pohvaliti dermokozmetičkim puderima, maskarama, karminima i rumenilima. Međutim, uprkos tome, višesatno nošenje brojnih slojeva šminke i dalje mnogim damama uzrokuje probleme sa tenom.

svakodnevna sminka

Jedna od najčešćih negativnih posledica svakodnevnog nošenja teške šminke su svakako začepljene pore. Problem je u tome što se puderi lako mogu uvući u njih, sprečavajući tako normalni protok sebuma i uzrokujući začepljenja i bubuljice.

Sa ovim problemom najčešće susreću žene čija je koža masnija, sklona začepljenim porama i aknama, kao i one koje preko tekućeg pudera nanose i po nekoliko slojeva pudera u prahu. Bubuljice, mitiseri i začepljene pore zato ne bi trebalo da te iznenade, s obzirom na to da koža ispod ovako teškog "oklopa" jednostavno ne može disati. 🙁

sminka i spavanje

Zaboravila si da skineš šminku - brzo ćeš ostariti?

Kada spominju važnost redovnog uklanjanja šminke, dermatolozi najćešće ističu i uticaj na preuranjeno starenje kože. Poznato je kako se naša koža najviše i najbrže obnavlja noću, dok spavamo, jer su tada prirodni procesi regeneracije najsnažniji.

Kako bismo pomogli koži da se što pre reši svih oštećenja koja nastaju tokom dana, savetuje se da odaberemo kvalitetnu kremu ili serum specijalizovan upravo za noćnu negu.

Ako želiš da omogućiš koži  da samoregeneracijske procese izvrši što uspešnije, nikako ne želiš da ih "zarobiš" ispod nekoliko slojeva šminke celu noć. Koliko god kvalitetan tvoj puder bio, nikako ne želiš da zaspiš pre nego što ga temeljno ne ukloniš sa lica i očistiš pore od svih ostataka šminke.

Iako nam ponekad šminka služi da prekrijemo sitne borice, fleke i znakove starenja, ostavljanje proizvoda na licu preko noći ove probleme će samo pogoršati. Osim što će pore biti začepljene, onemogućićeš i adekvatno delovanje sastojaka iz antiage krema i serima koje si nanela.

Teška šminka jeste problem, ali ne treba da prestaneš da se šminkaš

Nemoj da misliš da nam je cilj da izazovemo odbojnost prema omiljenim makeup proizvodima, samo želimo da edukujemo čitatelje o važnosti poznavanja vlastite kože i svih njenih potreba.

skidanje sminke

Ne moraš se odreći ni najdražeg pudera sa visokom pokrivnom moći, ni rumenila sa sjajnim česticama ili gustog ruža za usne koji ostaje čitavo veče.

Ali imaj na umu da tvoja koža pati ako se ne pridržavaš nekoliko bitnih pravila:

  • Pre svega očisti lice temeljitije nego što misliš da je potrebno.
  • Nije dovoljno skinuti šminku micelarnom vodom - sitne čestice makeup-a se nalaze u porama i mogu dovesti do akni, upala i prebrzog starenja kože.
  • Dvostruko čišćenje je zato trend koji je u kratkom roku pokorio beauty svet - nakon proizvoda za skidanje šminke na bazi ulja, očisti kožu i proizvodom za mikropiling. Tako ćeš biti sigurna da je svaka pora očišćena.