Liposkulptura lica: zašto je tvoje masno tkivo najbolji filer?

22.10.2020.

Liposkulptura lica, lipofiling ili transfer sopstvenog masnog tkiva - sve su ovo nazivi za isti estetski zahvat kojim se lice podmlađuje, nedostaci koriguju, a licu vraća izgubljena svežina.

Kod mladih ljudi masno tkivo se nalazi na površini kože i daje volumen obrazima, jagodicama i usnama. Međutim, vremenom masno tkivo nestaje iz ovih područja i počinje da se skuplja po donjim ivicama lica i vrata.

liposkulptura lica

U vreme hijaluronskih filera i botoksa, veliku popularnost stekao je i tzv. fat grafting, odnosno popunjavanje lica masnim tkivom, kao jedna od najefikasnijih metoda.

Uzeti sopstveno salo i ubrizgati u lice? Hm, zvuči čudno, ali i te kako "radi". A kako to izgleda i šta te čeka ako se odlučiš za liposkulpturu lica saznaj u nastavku teksta. 🙂

Šta je liposkulptura lica?

Kao što si već mogla da naslutiš, liposkulptura lica je tehnika koja se koristi za ulepšavanje i podmlađivanje. Masno tkivo se uzima sa dela tela gde ga ima dosta (najčešće su to stomak ili zadnjica), a zatim se ubrizgava u određene delove lica kako bi se postigao željeni efekat podmlađivanja.

Jedna od glavnih prednosti lipofilinga jeste sprečavanje procesa starenja i znatno poboljšanje jedrine i mladalačkog izgleda.

Kako starimo bore postaju neminovnost, a naša koža se razvlači i opušta. Upravo zato je liposkulptura tu, da poboljša volumen i tonus kože i vrati jedrinu tvom licu.

lipofiling lica

Zašto baš masno tkivo?

Ok, sad kad znaš šta je liposkulptura lica, verovatno te zanima zašto je estetska medicina postala bogatija za još jednu proceduru poput ove. Zašto bi neko podmlađivao lice masnim tkivom iz stomaka ili zadnjice?

Ono što ovu tehniku podmlađivanja i vraćanja mladolikosti licu izdvaja i čini posebnom jeste bezbednost. Tvoja vlastita mast je potpuno bezbedan i dugotrajan filer koga telo lako prihvata i ne pravi nikakve komplikacije jer nije alergen.

Dakle, u telo ne unosiš nikakvo stranu supstancu, već ubrizgavanjem sopstvene masti dolazi do potpuno prirodnih efekata.

Kada je pravo vreme za liposkulpturu lica? ⌛

Dvadesete, tridesete ili možda četrdesete - koje su idealne godine da svoje lice osvežiš lipofilingom?

E pa ovako, za liposkulpturu lica se najčešće odlučuju žene između 35. i 55. godine života. U tom periodu naše telo prestaje da proizvodi kolagen i hijaluron, a koža postaje opuštenija i gubi tonus.

lipotransfer lica

Kolagen polako prestaje da se proizvodi u našem telu, tonus se gubi, a to je idealna sredina za nastanak bora. Liposkulpturom veoma efikasno se rešavaju problemi ne samo bora oko usana i nosa, već i problemi asimetrije lica.

Osim toga, lipofiling je idealna opcija za osobe kojima telo odbija druge vrste filera, kao i one kojima se drugi fileri nisu pokazali kao najefikasniji.

Liposkulptura lica je hit, ali kako nam transfer masti još pomaže?

Masno tkivo može vratiti tvojoj koži nekadašnju mladolikost, svežinu i jedrinu, ali postoje još neki delovi tela koje možeš korigovati opet zahvaljujući svom soptvenom masnom tkivu.

Povećanje usana masnim tkivom je verovatno jedna od traženijih procedura, koja omogućava fantastične prirodne rezultate. Pored toga, ne smemo da zaboravimo ni povećanje zadnjice masnim tkivom, kao ni korekciju jagodica.

povecanje zadnjice masnim tkivom slike

Za žene koje razmišljaju o povećanju grudi, transfer masti može biti pravo rešenje, s obzirom na to da će pored bujnog poprsja, o kojima su maštale, dobiti i vitku liniju.

Priprema za liposkulpturu lica: šta treba da znaš?

Lipotransfer lica zahteva određenu pripremu, pregled, na kom se analiziraju i procenjuju vidljivi znaci starenja ili karakteristične crte lica.

Na konsultacijama možeš očekivati da doktor obuhvati i kompletnu anamnezu prethodnih operacija i bolesti (ukoliko si ih imala), lekove koje trenutno uzimaš, kao i eventualne alergije.

Pre zahvata zabranjena je upotreba estrogenih hormona, aspirina i vitamina E.

liposkulptura lica slike

Kako se obavlja lipofiling lica? 💉

Operativnu tehniku podelili smo u  nekoliko koraka kroz koje ćeš morati da prođeš ukoliko se odlučiš za liposkulpturu lica. Proces je prilično jednostavan:

• Liposukcija - prvo se kanilom usisava mast iz određenog dela tela.

• Prečišćavanje masti - nakon što je masno tkivo izvađeno, vrši se njegovo pročišćavanje.

• Ubrizgavanje tkiva - poslednji korak je aplikovanje filera, tj. masnog tkiva direktno u bore, u preklope i udubljenja lica.

Treba da znaš da telo prihvata 30-50% aplicirane masti, tako da je često potrebno da se procedura ponovi. Međutim, pošto se prvobitno sačuvano masno tkivo čuva, nema potrebe za ponovnom liposukcijom.

popunjavanje bora masnim tkivom

Koliko traje oporavak?

Ovakva vrsta operacije je izuzetno neagresivna i može trajati i do 2 sata, a što se tiče anestezije, analgosedacija u polubudnom stanju se kombinuje sa lokalnom anestezijom.

Otok koji uzrokuje ovaj zahvat ne treba da te plaši, to je potpuno normalno i prolazi za nekoliko dana. A pošto se radi o tvom sopstvenom tkivu, organizam ne može da ga odbaci, što je glavna prednost ove procedure.

Nakon liposkulpture lica dva mala ožiljka ostaju u preponama, jer je odatle uzeto masno tkivo, dok na licu 2-4 mikro ožiljka koji će nakon nekog vremena potpuno izbledeti i postati neprimetni.

Svakodnevnim društvenim aktivnostima moći ćeš da se vratiš već nakon 2 do 4 dana.

Liposkulptura lica - cena

Pre nego što pređemo na cene ovog zahvata, da pogledamo još jednom sve prednosti lipofilinga lica:

  • nema alergijskih reakcija
  • procedura ne zahteva hospitalizaciju
  • kratko vreme oporavka
  • prirodni rezultati i vidljivo podmlađena koža lica

Ovo su zaista neverovatne prednosti koje nudi lipotransfer lica, a njegova cena se kreće od 1.000 do 1.500 €.