Ksantelazme: uklanjanje radio-talasima ili laserom?

03.11.2020.

Ksantelazme su promene na koži, tačnije, žućkasto-bele naslage u obliku pločica oko očiju. Mogu se javiti na koži gornjih kapaka i na koži iznad ili ispod očnih kapaka.

Ovaj problem na koži najčešće pogađa ljude koji zađu u šestu deceniju, međutim, nemoj da se iznenadiš ako se ksantelazma javi mnogo ranije kod tebe.

ksantelazme uzroci

Iako su benigne, odnosno nisu opasne po život, ksantelazme predstavljaju značajan estetski problem. Ako si pokušavala da ove žućkaste naslage prikriješ šminkom, onda znaš koliko je to teško i praktično nemoguće. 🙁

Danas pričamo o uklanjanju ovog kožnog oboljenja na brz, efikasan i bezbolan način. Hajde da krenemo.

Šta su ksantelazme?

Ovo česta i specifična pojava na koži dobila je ime po grčkim rečima "ksantos", što znači zlatno-žuta i "elazma" - ploča. Ksantelazme su lokalizovane skupine gigantskih makrofaga, tj. penušavih ćelija i lipida (masti).

Ubrajaju se u benigne izraštaje na koži i mogu biti ravne ili malo izdignute iznad kože. Uglavnom pogađa starije ljude, a najčešće žene.

Zašto nastaju ksantelazme?

"Zašto baš ja?" - ovo je verovatno prvo što ti je palo na pamet kada se shvatila da ti se na kapku pojavila ksantelazma. Pitanje je na mestu, jer se ništa ne dešava preko noći, svaka promena na koži je rezultat unutrašnjeg stanja organizma.

Doktori su ranije smatrali da ksantelazme nastaju samo kod osoba sa povećanim nivoom holesterola u krvi, kao i sa poremećajem metabolizma masti.

Međutim, dokazano je da ne postoji direktna uzročno-posledična veza, s obzirom na to da polovina pacijenata sa ksantelazmama nema povišenu masnoću u krvi. Upravo zato se smatra da je od velikog značaja genetski faktor.

ksantelazme uklanjanje

Imaš ksantelazmu? Evo šta treba prvo da uradiš

Dakle, utvrđeno je da ksantelazme nastaju i kod ljudi koji nemaju nikakvih poremećaja metabolizma masti, kao ni povišen holesterol. Ipak, savetuje se da ukoliko imaš ovaj problem, uradiš biohemijske analize nivoa lipida u krvi, radi njihove korekcije, ako je ona potrebna.

Kako izgledaju ksantelazme?

Iako smo već opisali kako promene na koži ovog tipa izgledaju, evo nekoliko podrobnijih podataka:

➡️ ksantelazme su mekane na dodir

➡️ najčešće su pločastog oblika

➡️ mogu da rastu

➡️ više ksantelazmi se mogu spojiti u jedan izraštaj na koži

➡️ ne utiču na funkciju očniih kapaka, ali može doći do njihovog spuštanja

➡️ mogu se javiti i na donjim i na gornjim kapcima

Kako se uklanjaju ksantelazme?

Postoje 2 efikasna načina za uklanjanje ksantelazmi, a to su laser i radio-talasi. Kojom ćeš tehnikom rešiti ovaj problem, zavisi od klinike za koju se odlučiš.

Koja je razlika i kako da znaš koja tehnika je idealna za tebe?

uklanjanje ksantelzmi radio-talasima

Radio-talasi = odlično rešenje?

Jedna od najefikasnijih i najadekvatnijih metoda za uklanjanje ksantelazmi i za sve intervencije na očnim kapcima je svakako tehnika radio-talasima.

Radiotalasna hirurgija ima široku upotrebu u plastičnoj hirurgiji, kao i u dermatohirurgiji, s obzirom na to da je posebno u ovim granama medicine važno dobiti što finiji i gotovo neprimetan ožiljak.

Prednosti ove tehnike su:

 • radio-talasi su potpuno bezbedni za područje oko očiju
 • dovoljna je 1 intervencija
 • ništa ne boli - koristi se lokalna anestezija
 • nema krvi
 • brzo se obavlja (potrebno je svega 10-20 sekundi)

Pročitaj još i: Mladeži – zašto ih imaš i kako da ih bezbedno ukloniš?

Kako izgleda uklanjanje ksantelazmi radio-talasima?

Prilično je jednostavno i brzo. Prvo se obavlja pregled lekara specijaliste, nakon čega se na mestu gde se nalazi ksantelazma stavlja anestetska krema. Kada lokalni anestetik krene da deluje, radio-talasima se tope masne naslage.

Posle intervencije očekuj da u tretiranoj regiji budu krastice, ali ne brini, neće se tu dugo zadržati, jer otpadaju kroz 7 do 10 dana. Osim toga, može se desiti da ostanu jedva vidljivi ožiljci, ali i to zavisi od tipa kože.

Jesu li laseri rešenje? ☄️

Lasersko uklanjanje kožnih oboljenja je sigurna, beskrvna, neinvazivna metoda nakon koje je rizik od komplikacija minimalan. Prednosti koje ova metoda obećava su sledeće:

 • bezbednost
 • brz oporavak
 • nema defekata na mestu uklanjanja ksantelazmi
 • minimalni rizik od komplikacija
 • povoljna cena

lasersko uklanjanje ksantelazmi

Kako laser uklanja ksantelazme?

Kao i u slučaju radio-talasa, pre postupka doktor detaljno čisti kožu i nanosi lokalni anestetik, što znači da tretman nije bolan, već komforan za pacijenta.

Ksantelazma je izložena tačkastom, slojevitom termičkom laserskom delovanju koji uništava promene na koži, olakšavajući njihovo isparavanje.

Na kraju intervencije lekar tretira mesto antiseptikom, a na tebi je da se pridržavaš saveta kao što su izbegavanje solarijuma, bazena, jake sunčane svetlosti, kao i trljanje i češanje rane.

Uklanjanje ksantelazmi - cena

Da rezimiramo, koje prednosti nose ove dve tehnike uklanjanja ksantelazmi:

 • bezbednost - jer ne želiš nikakve komplikacije
 • brzina - dok izbrojiš do 10 gotovo je
 • lokalna anestezija za bezbolan tretman
 • trebaće ti samo 1 odlazak kod doktora i možeš reći zbogom ksantelazmi!

A sada da pređemo na ono najglavnije - cene. Cene, naravno, variraju od klinike do klinike, ali i od veličine područja koje želiš da tretiraš.

Ukoliko se odlučiš za radiotalasnu tehniku, novčanik će ti biti lakši za 50 do 100 €. Lasersko uklanjanje ksantelazmi je nešto povoljnije i može se naći i od 30 €.