Baby botoks – marketinški trik ili idealna antiage tehnika?

05.09.2020.

Baby botoks je idealan ako si početnik u svetu antiage injekcija, zato što se prilikom tretmana koriste manje doze botulinskog toksina, a rezultati su neverovatni.

Tokom života mišiće lica pomeramo stotinama hiljada puta. Delovanjem kontrakcija, ali i različitih spoljnih faktora, dolazi do pojave trajnih bora na čelu i oko očiju. Zato naše lice poprima stariji, umorniji i mrzovoljniji izgled.

baby botoks

Međutim, pre nešto više od 20-ak godina stvari u svetu lepote su krenule da se menjaju primenom botulinskog toksina, odnosno botoksa, čime se blokiraju nervni signali, mišići se opuštaju, a bore nestaju.

Mlado i zategnuto lice je postalo stvarnost, i mnoge žene u želji da se reše bora počele su da odlaze na tretmane botoksom. U početku rezervisano samo za Holivud i one imućnije, danas je botoks "kao dobar dan".

Baby botoks i Holivud - kako je sve počelo?

Početkom 2000-ih trend "ispeglanog" čela je na široka vrata ušao u Holivud. Umanjena mimika i savršeno zaglađena čela pojavila su se kao "look" početka 21. veka.

Danas je trend ipak drugačiji, veći je akcenat na prirodniji izgled, a nova saznanja i metode omogućile su podmlađivanje kože koje pruža potpuno prirodne rezultate i sklad celog lica.

nikol kidman botoks

Svedoci smo brojnih botoks promašaja, poput slavnih glumica Nikol Kidman, Kortni Koks, Rene Zelveger, koje su i same priznale da su preterale sa injekcijama.

Vrlo brzo je postalo jasno da se i manjim dozama botoksa postižu izvrsni rezultati, i uz to očuvanje mimike.

Zašto baš "baby" botoks? Zanimljivi termin je nastao kada se poznati reditelj Martin Skorseze požalio na "zamrznuti" izraz lica svojih glumica koje zbog ukočenih mišića nisu mogle uverljivo da odglume svoje uloge.

Tako se javila potreba za rešenjem koje će podmladiti lice uz očuvanje mimike i potpuno prirodne rezultate. 🙂

baby botoks slike

Da li je baby botoks zabluda i zašto ne?

Iako se botoks za injektovanje priprema na isti način kao za regularni botoks tretman, poenta je u potrebi manjeg broja jedinica u zone od interesa.

Objasnićemo plastično: na primer, ako se neka tačka na licu tretira sa 4 internacionalne jedinice botoks tečnosti u ovom slučaju se primenjuje znatno manja količina, recimo samo pola doze, tj. 2 jedinice.

Ovakva tehnika ne dovodi do kompletne relaksacije mišića, već samo delimične, čime se smanjuje dubina bora tretirane regije, ali sa očuvanjem delimičnog pokreta i održavanja mimike lica.

Ukratko, ovim tretmanom osvežićeš lice, izgledaćeš odmorno, a bez straha od plastičnog izgleda, čega se pacijenti najčešće plaše.

baby botoks tretman

Fenomenalni rezultati uz manje doze botoksa - da, moguće je!

Već smo naveli da je baby botoks tretman kojim se primenjuju manje doze botoksa. U "uobičajenom" tretmanu se ubrizgava doza od 100 jedinica, a u baby botoksu od 50 jedinica. Rezultati su vrlo slični kao kod normalnog doziranja, ali uz veću mogućnost pokretljivosti lica.

Sigurno si se nekad zapitala šta botoks radi tvom licu. Evo odgovora:

➡️ Botulinum neurotoksin veže se na presinaptičke neurone i onemogućava oslobađanje neurotransmitera acetilkolina u neuromuskularnu spojnicu pa na taj način dovodi do relaksacije mišića.

baby botoks slike (1)

Ovo je nešto što bi verovatno samo doktori razumeli, zato možemo jednostavno reći da botoks "uspavljuje" mišiće. 💤

Znači, onemogućujući aktivnost mišića i opuštajući ih dolazi do smanjenja ili potpunog nestanka bora na licu. Zategnuto lice posle samo nekoliko injekcijica - zvuči savršeno!

Brojni doktori su uvereni da je upravo tretman manjim dozama botoksa zaslužan za svež i prirodan izgled mnogih zvezda, i to baš onih za koje nikad ne bismo rekli "da su nešto radili", poput Džej Lo, Hale Beri, Dženifer Aniston, Hajdi Klum ili Gvinet Paltrou.

hajdi klum baby botoks

Upravo je to cilj baby botoksa - uz potpuno prirodne rezultate održati mladolik izgled.

Kako se izvodi Baby botoks?

Tretman se izvodi na isti način kao i regularan, full botoks tretman. Preparat se priprema isto, a i način aplikovanja je takođe isti. Ako te već plaše igle, opusti se, jer je intervencija bezbolna s obzirom na to da se pre ubrizgavanja botoksa nanosi anestetska krema.

baby botoks lica

Proces aplikovanja je brz, bez obzira da li radiš jednu regiju ili celo lice, tako da kompletan tretman možeš uraditi u pauzi za ručak za 15-ak minuta. 😉

Odmah nakon procedure možeš se vratiti svakodnevnim aktivnostima uz pridržavanje osnovnih smernica o nezi lica koje ćeš dobiti od svog doktora.

Trudi se da nakon obavljenog tretmana ne diraš lice rukama, izbegavaš alkohol, kao i odlazak u solarijum i saunu.

20-e ili 30-e: kada je pravo vreme za ovaj tretman?

Postoje različita mišljenja oko toga kada treba započeti sa primenom botoksa. Dok su neki uvereni da sa tretmanom ne treba započinjati pre kasnih 30-ih, deo stručnjaka ukazuje na važnost prevencije znakova starenja.

kada je pravo vreme za botoks

U 20-im koža već lagano počinje da gubi elastičnost, a pojavljuju se i prve borice. Ako se već u tim godinama počne sa primenom baby botoksa, smatraju neki stručnjaci, usporavaju se znakovi starenja u kasnijim godinama.

Tretman lica manjim dozama botoksa je idealan za tretiranje plitkih bora s kojima se srećemo još pre 30-ih.

Napomenućemo i da godine nisu jedini "krivac" - mladi pušači ili osobe koje se previše izlažu suncu ranije se suočavaju sa izraženijim borama. ☀️

Pojedini lekari idu toliko daleko da tvrde da je to najbolji potez - prevencija starenja već u 20-im kako bi kasnije ne bismo morale da posežemo za većim zahvatima. Ali ima i onih koji smatraju da su tek kasne 30-e pravo vreme za tretman botoksom.

botoks ili baby botoks

Botoks vs. Baby botoks

Često se vode rasprave da li je bolji botoks ili hijaluron, ali skoro niko se ne bavi takođe važnim pitanjem - Botoks ili Baby botoks?

Da zaključimo, razlika između uobičajenog i baby botoksa se krije u rezultatima i trajanju.

✅ Baby botoks tretman daće ti suptilnije rezultate i omogućiti veću pokretljivost i mimiku.

Međutim, s obzirom na to da se koriste manje doze botulinum toksina, moraš biti svesna da procedura baby botoksom daje kratkotrajnije rezultate, koji traju do 3 meseca.

✅ Da li si kandidat za full ili baby botoks zavisi od stanja tvoje kože, stepena prelomljenosti iste, zatim tvojih godina i naravno tvojih želja i očekivanja.

Na konsultacijama i u razgovoru sa doktorom zajedničkim snagama doći ćete do idealnog rešenja za tebe i tvoju kožu. 🙂

✅ Uglavnom, baby botoks je idealan tretman za tebe ako se prvi put podvrgavaš sličnim procedurama, kao i ako si u mlađem životnom dobu, a već imaš vidljive bore koje su nastale zbog genetske predispozicije, preteranog izlaganja suncu ili uslovima rada.

baby botoks cena

Baby botoks cena - da li je jeftiniji?

Cena tretmana se ne formira samo prema ceni materijala već prema setu veštima stručnog lica, tako da sve zavisi za koju se kliniku ili ordinaciju odlučiš.

Dakle, ne treba da se vodiš samo cenama, jer je od izuzetne važnosti da svoje lice prepustiš iskusnom i stručnom doktoru.

Botoks tretmani su skuplji od baby botoksa, i za njih bi morala da izdvojiš od 250 € za određenu regiju pa do 450 € za celo lice. S druge strane, tretman baby botoksa možeš naći po ceni od 120-150 €.