Abdominoplastika ili „tummy tuck“ – zategni stomak i spremi se za plažu!

11.04.2020.

Abdominoplastika je zahvat kojim se zateže jako opuštena koža i mišići na stomaku, uglavnom posle drastičnog gubitka na kilaži ili kod žena koje su imale više porođaja.

Lep, zategnut i ravan stomak je nešto čemu svi težimo, a razlog tome je jasan - čini našu figuru privlačnom.

Kod žena, ali isto tako i kod muškaraca ovaj deo tela je izuzetno važan, a njegov izgled za posledicu može imati veliko zadovoljstvo ili frustraciju.

abdominoplastika

Ako imaš problem sa viškom masnog tkiva i kože u području abdomena, onda znaš da taj problem može predstavljati veliko estetsko i psihičko opterećenje. Ali može dovesti i do brojnih zdravstvenih poteškoća.

Trudnoća je jedan od najlepših perioda jedne žene. Tada je prema rečima stručnjaka, žena najzdravija i najlepša, ali šta posle porođaja? Teretana i dijete ne daju rezultate i višak kože je i dalje tu?

Zato je tu abdominoplastika koja može popraviti problem opuštene kože i mišića. Hajde da vidimo kako.

Da li sam dobar kandidat za abdominoplastiku?

Zahvat zatezanja stomaka je za osobe sa opuštenim trbušnim mišićima i kožom koja ni nakon vežbi i pravilne ishrane ne može da povrati normalan tonus.

Ono što je takođe važno jeste da je i nasledni faktor od velikog značaja. Ipak, "opušten stomak" se najčešće javlja kod osoba posle velikog povećanja telesne težine ili gubitka iste.

abdominoplastika (1)

Sa istim problemom se bore i žene koje su imale više porođaja. U toku trudnoće koža na stomaku nije samo istegnuta, već i (pod uticajem hormona) omekšana. Upravo zbog toga vežbe za stomak ne pomažu previše.

Osim toga što je koža istegnuta, u njoj dolazi do kidanja elastičnih vlakana, zbog čega najčešće u predelu donjeg dela abdomena nastaju omražene strije. Pored mlitave kože stomaka, posle porođaja će te sačekati i mlitavi stomačni mišići koji mogu da se razdvoje.

Ukoliko imaš neke od ovih problema, smatraj da si odličan kandidat za abdominoplastiku, koja sve ovo može korigovati. Pored toga, pokazala je odlične rezultate i u korigovanju hernije pupka, ožiljka od kile, carskog reza ili operacije slepog creva.

Koje vrste zatezanja stomaka postoje?

Postoji nekoliko metoda, počev od uklanjanja viška kože i masnog tkiva, pa sve do većih zahvata kojima se učvršćuje ceo trbušni zid.

 • Kod viška kože nakon trudnoće ili posle drastičnog gubitka kilograma najbolje rezultate daje klasično zatezanje stomaka, tj. abdominoplastika.
 • Ako se radi isključivo o naslagama masnog tkiva radi se liposukcija stomaka.
 • A minimalne masne naslage se mogu odstraniti i nehirurškom metodom - lipolizom.

zatezanje stomaka

Priprema za abominoplastiku - sve što treba da znaš

Prvi korak ka lepom i zategnutom stomaku su konsultacije sa doktorom. Na sam dan konsultacija sa doktorom spremi se za pregled.

Pored toga, za obostrano razumevanje bitan je i razgovor o tvojim ciljevima i očekivanjima od operacije.

Obavezno obavesti doktora o svojoj istoriji bolesti, da li imaš neke alergije na lekove i hranu, s posebnim naglaskom na lekove koje trenutno uzimaš. U toku konsultacija doktor će napraviti i par fotografija pre zahvata koje će priložiti u tvoju medicinsku dokumentaciju.

Sledeći preoperativni koraci su takođe bitni:

• Da bi se postigao najbolji rezultat zatezanja stomaka, poželjno je da se pre hirurške intervencije preduzmu i dijetetske mere, tj. da pokušaš da dovedeš težinu na optimalnu meru.

abdominoplastika priprema

• Kako bi izbegle ozbiljnu grešku, ženama se uglavnom preporučuje da urade test na trudnoću. O svim mogućim rešenjima i metodama razgovaračeš detaljno sa doktorom za koga se odlučiš.

• 4 do 6 nedelja pre abdominoplastike prestani sa konzumiranjem cigareta.

• 2 nedelje pre zahvata prestani sa uzimanjem aspirina, biljnih preparata ili bilo kojih drugih dodataka. Takođe, nemoj uzimati i određene lekove koji sprečavaju stvaranje upale jer upravo njihov sastav može prouzrokovati pojačano krvarenje.

• 12-24 sata pre operacije koristi antibakterijski sapun.

• 8 sati pre intervencije nemoj jesti ni piti ništa, skini sav nakit i skini lak s noktiju na rukama i nogama.

Tummy tuck - kako izgleda abdominoplastika?

Operacija zatezanja stomaka, odnosno abdominoplastika traje od 1 do 2,5 sata, zavisno od toga koliko tkiva treba odstraniti, a prilikom zahvata pacijent je u totalnoj narkozi.

Rez se povlači po već pažljivo utvrđenim linijama iznad ili unutar stidnog predela. Ukoliko je koža opuštenija iznad pupka, hirurg može napraviti rez iznad genitalnog područja.

abdominoplastika slike

Nakon operacije ostaje ožiljak skriven u "bikini zoni", na području pregiba kože, od jedne do druge strane bedara. Pravi se i drugi rez oko pupka kako bi povukao kožu prema dole i uklonio višak. Međutim, od tog reza ostaće samo blagi kružni ožiljak oko pupka.

Moći ćeš da biraš pupak, tj. kakvog će oblika biti - okrugao ili izdužen.

Na kraju se najčešće postavlja aktivna vakuum drenaža sa obe strane trbuha, koja se uklanja na prvoj kontroli 3 do 5 dana od operacije.

Oporavak posle abdominoplastike

Posle operacije najčešće je potrebno da se boravi na klinici 1-4 dana, pritom je važno da se prvi dan leži. Za to vreme rana se održava u suvom i čistom stanju.

Ležaćeš na leđima sa savijenim nogama ili se ispod kolena stavlja valjak, kako bi se ugaonim položajem natkolenice rasteretio hirurški šav. U ovakvom položaju ostaješ celu noć.

Što se tiče bolova, nemoj da brineš, tokom noći ćeš intravenozno dobijati jako sredstvo protiv bolova, tako da ćeš izbeći nelagodu.

✅ 24 sata nakon operacije: da bi se sprečila tromboza i poboljšala cirkulacija u nogama potrebno je često vežbati listove simulacijom vožnje bicikla. 🚴

✅ Odlazak kući: dobićeš sve potrebne informacije u vezi sa uzimanjem lekova, analgetika, lekova protiv upale, a takođe i termin sledećeg pregleda. Na dan napuštanja bolnice, rana će biti previjena, a u ovom početnom periodu:

 • ne smeš da plivaš
 • dozvoljene su lagane vežbe
 • obavezno nosi steznik za stomak najmanje 3 nedelje kako bi zadržala željeni oblik tela

✅ 7 dana posle abdominoplastike: prvi kontrolni pregled. Svi šavovi se skidaju 10 do 20 dana posle zahvata.

zatezanje stomaka oporavak

✅ 2 nedelje posle intervencije: uz veliku obazrivost seksualna aktivnost je moguća 2-3 nedelje posle operacije, a intenzivnija nakon 4-6 nedelja. Pre operacije doktori će ti skrenuti pažnju da je operisana i mobilisana koža lišena osećaja, ali već nakon nekoliko meseci ova funkcija se popravlja.

U ovom periodu izbegavaj:

 • napore
 • savijanje
 • podizanje tereta jer to može izazvati krvarenje ili otok
 • takođe, moraćeš da spavaš na leđima, s jastukom ispod kolena

Kada se vraćaš "u normalu"?

Povratak društvenim aktivnostima očekuj u roku od 10 do 14 dana. A zbog poboljšane konture tela, moći ćeš opet da nosiš svoju omiljenu odeću, koja će ti sada daleko bolje stajati.

Ako pre abdominoplastike nisi imala samopouzdanja da se skineš u kupaći kostim, sada ga nećeš skidati, a svi pogledi biće uprti u tebe.

zatezanje stomaka abdominoplatika

✅ 4 nedelje posle zatezanja stomaka: otok se smanjuje, a hematom nestaje za nekoliko nedelja. Edem će nestati u potpunosti za nekoliko meseci, kada ćeš moći da vidiš konačne rezultate abdominoplastike.

Crvena ili ružičasta boja reza ne treba da te plaši, to je normalno. Takva boja će se zadržati nekoliko meseci posle hirurškog zahvata, ali će s vremenom izbledeti.

U ovoj fazi oporavka bitno je da izbegavaš veće napore, a sportskim aktivnostima ćeš moći da se vratiš 5 do 8 nedelja nakon operacije.

Trudnoća posle abdominoplastike - da li će moja koža to izdržati?

Ukoliko se desi da pacijentkinja posle urađene plastične operacije stomaka ostane u drugom stanju, trudnoću može izneti bez poteškoća.

abdominoplastika cena

Međutim, zbog rizika da se koža vrati u prvobitno stanje, abdominoplastika se preporučuje posle poslednje planirane trudnoće.

Najčešće komplikacije su naknadna krvarenja, infekcije i smetnje kod zarastanja rane, ali su kod dobro obučenih i iskusnih hirurga veoma retke.

Abdominoplastika - cena zahvata

Cene ove operacije se razlikuju od klinike do klinike, kao i od toga da li ti treba samo zatezanje stomaka ili je takođe neophodna i liposukcija.

Važno je da napomenemo da pažljivo biraš plastičnog hirurga, jer je ovo kompleksan zahvat koji zahteva posebne tehničke veštine hirurga. Cena ne sme da ti bude važnije od zdravlja, zapamti to.

Što se tiče naših klinika, cene abdominoplastike se uglavnom kreću ovako:

 • Abdominoplastika - 2.500-3.500 €
 • Abdominoplastika + liposukcija - od 3.500 €
 • Abdominoplastika sa liposukcijom gornjeg stomaka - 2.500-6.000 €
 • Velika abdominoplastika sa rekonstrukcijom stomačnog mišića - 4.000-6.000 €